В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие

Организацията видя насилие срещу невинни
15 апр 2019 12:00,
346
В БХК тревожни: В Габрово има расистко насилие
Снимка: БулФото

Българският хелзинкски комитет изразява тревога от реакцията на властите на расисткото насилие, избухнало в рамките на протестите в Габрово. Това се казва в нарочно прессъобщение на правозащитната организация до медиите.

От организацията изразяват сериозни притеснения за начина, по който властите се справят със случая.

Още по темата
Според тях организирани групи мъже с маски и качулки, участващи в протестите, са вандализирали няколко къщи в обособената ромска махала, въпреки присъствието на жандармерия и полиция.

"Единственото общо между задържаните извършители на побоя от 7 април и обитателите на вандализираните от тълпи къщи в Габрово е, че са от ромски произход. Въпреки това нито един представител на властта не осъди това основано на етническата принадлежност насилие, нито го назова като такова. Напротив – вицепремиерът Каракачанов обясни, че случващото се е резултат от „незаконно настаняване“ на роми в града, а вицепремиерът Дончев оправда насилието с митологемата за колективни злоупотреби със социални помощи от страна на ромите като цяло" - твърдят от БХК.

От Комитета припомнят, че съгласно закона - расистките престъпления са насочени към всички представители на един етнос, дори те да не са непосредствени жертви на насилие. Този вид престъпления, твърдят от БХК, представляват по-голяма опасност за обществения ред от обикновените престъпления.

Българският хелзинкски комитет призовава властите да признаят и осъдят расисткото насилие срещу невинни хора, да преследват и санкционират според изискванията всеки, който е нарушил закона - независимо от етноса му.

"Толерирането и дори поощряването от най-висши държавни представители на саморазправа от една група граждани с друга е несъвместимо с принципите на правовата държава. То подклажда расистко насилие и поставя в риск собствеността, здравето и живота на мирни български граждани както ромски, така и с български етнически произход. Призоваваме представителите на изпълнителната власт и органите на досъдебното производство към спешни и адекватни на случващото се реакции, ръководени от закона, а не от политическия пиар." - завършва писмото на БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


346
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ги финансира????
69
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Бойко Тиквата няма ли да излезе и да смъмри бхк, защото тоя очевидно неиска да сме да сме равни , а ромите да са по равни и да ни бият! Бойко Борисов е същия предател като тоя еврейски слуга на снимката
68
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато продължаваме да търпим терора на разни социопатски НПО-та като БХК, нищо няма да се промени, нито един проблем няма да се реши, защото такива като Красимир Кънев се хранят с изкуствено създадени от тях проблеми. Защо хора подстрекащи към беззаконие не се пипат, само защото били НПО активисти? Защо има групи в обществото които са над закона?
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
добре, тия тримата роми да насъветват този и ще видим какви ще ги говори!
66
3
 
38
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Я ела в Габрово на площада да си кажеш прессъобщението!
65
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което казват от Хелзинкския комитет Радев Радиомълчанието трябваше отдавна да го каже !Не президент, а *** !
64
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с протести в габрово няма да стане , докато не се съберем и да окупираме това БХК в София и не го изравним със земята мир няма да има , нямам нищо против ромите защото има и от тях свестни хора но такива организации като БХК пазят и закрилят точно престъпния слой роми , а защо нямаме комитет който да закриля българите , е сега да питам аз
63
48
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достоен българин и голям човек и патриот!
62
3
 
23
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Този *** или който и да е гражданин изрекъл и твърдящ подобни тези подлежи на СЪД и отговорност за изричане на подобни твърдения срещу България, българския народ и власт.
61
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тази паразитна организация продължава да функционира на територията на България?
60
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе България има ли Президент да излезе и да успокои обстановката !?...нали за това е избран, да се грижи за всички свой поданници, а не да се крие като плъх в караулно !
59
2
 
15
 
! Отговори
Моди, бъди умен преди 5 години
Вдигни блока от БГ IP-тата. Разбира се, че спамаджии и агресивни ще ги удряш, но не и мен. Недей. Напомням ти, че питах само защо българин си излиза коректно, а определен етнос е цензуриран. Не бе, няма заплаха ама да не стане пак да се затворите за целия свят пак, помниш ситуацията, нали :)
58
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се оставиш да те оберат или бият не е престъпление расиско е да се съпротивляваш и да не искаш да го правят!
57
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено безродниците от Антибългарския хелзински комитет се разтревожиха за за ромите, а за пребитото момче нито дума не обелиха по-рано. Ромското нападение не било расизъм, било случайност, че всички побойници са от такъв произход, а протестите били расизъм...Плюя на това нищожно мекотело на снимката, организаията му трябва да бъде забранена в България!
56
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55Не шестима, а един единствен ром се беше вмъкнал в гаража на д-р Димитров от Пловдив. Докторът показа как трябва да се действа в такива случаи и БХК скочи срещу него.Теб са те нападнали шестима и са те изнудили със заплахи да им дадеш 4 000 лв, но БХК не са направили нищо след твоето оплакване.Е, има ли смисъл да коментираме? Ние сами сме си виновни, че търпим БХК да мърси родината ни и да толерира престъпността, паразитизма и наглостта на някои!
55
3
 
29
 
! Отговори
Х преди 5 години
Бхкто са едни платени с долари ***.
54
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БХК защо не се заеме с ромчето дате обиждше и заплашваше всички българи във фейсбук?
53
3
 
40
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Искаме Референдум - за да вземем БГ гражданството на ТОЗИ на СНИМКАТА- Той застрашава Националната Сигурност !!Има такава законова процедура - ВЪН ВЪН
52
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ги е избрал тези крачни лостова от този комитет и кого представляват.Аман от самозвани тарикати .Не е ли време прокуратурата да провери кой ги финансира и как.
51
3
 
44
 
! Отговори
Не хитрувай, БХК! преди 5 години
Десетилетия наред бяхте слепи и глухи за изтезанията, на които бяха подложени трудовите пенсионери, построили България!Знае ли някой от вас какъв е броят на пребитите, ограбени, изнасилвани, убивани и зверски инквизирани преди смъртта им престарели етнически българи, с единствената цел млади и здрави роми да отнемат последните им левчета?Къде беше тогава, БХК?Никой от БХК ли не знае правилото - когато пружината твърде силно се натяга на една страна, тя се къса и се навива точно наобратно!