Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци

Въпреки строителството, живеем в по-стари жилища
Обновена: 17 апр 2019 07:38 | 17 апр 2019 07:10, Петя Славова
163
Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци
Снимка: Dnes.bg

Макар разходите за храна през изминалата година да са се увеличили с 9% в сравнение с 2017 г., за първи път те са под 30% от общите разходи на лице от домакинството. Според данни на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата, българинът е изхарчил 29.7% от спечеленото за храна.

Така за 2018 г. един човек е отделил 1714 лв за храна и безалкохолни напитки, пише "24 часа". 10 години по-рано го е правил за 1216 лв, а като дял от общите разходите - това е било 36.5% от разходите му. Това показва, че тези разходи са намалявали с всяка година.

За тези последни 10 години разходите за храна са по-малко, но за сметка на данъците и социалните осигуровки. За тях през 2009 г. средният разход на човек е бил 229 лв, което е с дял от 6.9%. 10 години сумата става 738 лв и 12.8% от разходите.

Парите за вода, ток и парно въпреки голямото поскъпване за  този период намаляват като дял от общите разходи. През 2009 г. за това са отивали средно 484 лв., а през 2018 г. - 787 лв. Преди 10 г. делът им е бил 14.7% от общите разходи, а сега са 13.6%.

Покупателната способност на българина, измерена през хранителните стоки, нараства почти за всички. Има само няколко изключения като краве масло, грозде и др.

През изминалата година общият годишен доход средно на лице от домакинството е 6013 лв. и нараства със 6% в сравнение с 2017 г., показват данните на НСИ. Ако се пресметне и инфлацията, реално доходите нарастват със 7.3% за това време.

Още по темата

За последните 10 години има видими тенденции - приходите от заплата твърдо се увеличават, макар за сметка на тези от пенсии и някои социални помощи.През 2009 г. например заплатата е била 52.25 от приходите , аз миналата година - 55.5%.

Допълнителните пари извън заплатата намаляват почти двойно за този период, а приходите от пенсии и от собственост се свиват значително. По отношение на пенсиите единственият период, през който те са се увеличили рязко като дял, е началото на кризата. Семейните добавки за деца се увеличават като дял от общите приоди за последните 10 г.

Въпреки силният ръст на жилищното строителство 93.2 % от българските домакинства живеят в жилища, строени преди 1990 г. Най-големият проблем у нас не е възрастта на жилищните сгради, а тяхната благоустроеност. Благата на цивилизацията не са еднакво достъпни за жителите на селата и на градовете. В България малко над една пета от жилищата нямат едновременно ток, вода, канализация, баня и тоалетна вътре в жилището. Централна канализация имат например едва 41.2% от жилищата в селата, а в градовете такава има не 100 %, а само в 95,2% от домовете.

В селата почти една трета от жилищата - 29.3% все още нямат тоалетна вътре в къщата. Любопитното е, че баня вътре в къщата нямат 14.3% от селските жилища, което е по-малко от онези, на които тоалетната е на двора.
Около една трета от българските домакинства - 34.1% заявяват, че нямат необходимост от лек автомобил. Това е отговор, различен от липсата на финансови средства за поддръжка на лека кола, както са отговорили 14.3% от домакинствата. За сметка на това 51.1% от тях имат лек автомобил, а 6.1% притежават два и повече.

В днешно време се оказва също така, че 37% от домакинствата нямат нужда от интернет вкъщи, а 38.3% преценяват, че нямат нужда и от компютър. Все пак в градовете 62.6% от домакинствата притежават компютър, а 64.7% ползват услугите и на домашен интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: нсидомакинстваразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До ЗлаткоДанъците в България не са големи, само 50+% от заработката ти всеки месец. Хич не са.
132
3
 
4
 
! Отговори
Woland преди 5 години
Не разбирам защо българите мрънкат ? Нали за това скачаха - да няма граници и да шарят по света като *** ?
131
1
 
5
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Данъците не са големи в България. ДДС-то е излишно.
130
4
 
3
 
! Отговори
Живите мъртви в БГ преди 5 години
Благодарим на Борисов, Цветанов и т.н. Но все пак да кажем, БСП, ДПС не са алтернатива
129
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Вземането се дава на НАП и слагат запор на сметката ти ако имаш такава, ако не влизат у вас и правят опис на нещата ти и обевяват на публичен търг всичко което може да се продаде. Това става, ако искаш плащай, ако не чакай няколко години и ще разбереш. Просто няма да имаш възможност за каквото и да е плащане по банков път (било то аренда, наем или каквото друго се сетиш). Две неща на този свят са сигурни - смъртта и данъците!
128
1
 
12
 
! Отговори
42 преди 5 години
Как по 100лв. На месец на човек за храна.Що за глупости?! ***. Един хляб вече е над лев..
127
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън дрън, продалжават да лъжат простолюдието.Бабите ровят из кофите за да се прехранят и това е масово. С 206лв как се живее? Малко ги интересуват тези с 5-6 апартамента
126
2
 
4
 
! Отговори
преди 5 години
Добре. И какво казва законът ако не си плащам здравните, а онези искат парииии...Как ще принудят Данчо Коча от Долно Нанагорнище да си плати вноските при положение, че днес е събрал за баничка. Може да му вземат баничката или ..колибката..В случая е без значение дали има закон или не..
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и да нямаш трудов договор пак трябва да си платиш задължителна здравна осигуровка,като самоосигуряващ на база от 210лв.Която в момента е22лв и някакви стотинки.Никой не се интересува на работа ли си или не.Искат парииии
124
2
 
6
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
Да, така е написан закона за ЗО. НО ТУК ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТЕ И МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ КАКТО Е С МНОГО ДРУГИ ЗАКОНИ, защото никакъв закон не може да те принуди да си плащаш здравни вноски ако не си на трудов договор..Ти си като с кон с капаци, закон било. Е, добре закон е. Е и..
123
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За здравното осигуряване си прав,че е задължително.Друг е въпроса къде потъват парите внесени за здраве.И как като отидеш на лекар нямат направления и те насочват към частни кабинети.Пародия някаква.
122
1
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88 129Не живея в София и нямам право да коментирам там как е транспорта, но по принцип доколкото съм запознат от посещенията си там, е по удобно с градски транспорт отколкото с личен автомобил. Така, че да, ако градския транспорт е на ниво няма нужда от толкова коли и да по принцип има много комплексирани индивиди които ползват колите си за зарибяване на гаджета, а не по предназначение. Но има и много хора които просто нямат избор и са взели колата си поради нужда.
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато имаш деца ,колата вече е необходимост,но не при всеки е така.Може ли четиричленно семейство да има четери коли?????Може ли да ходиш окъсан и да се хвалиш,че имаш зимна и лятна кола.,????Много ми е интересно как ще коментирате това.
120
0
 
0
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
Значи си съгласен за София.
119
1
 
3
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Ха, говоря ти за това как е записан закона, а не дали съм съгласен с това или не. Ти български език учил ли си? Можеш ли да вникваш в това което четеш? Коментирам дали Задължителната Здравна Осигуровка в България е задължителна по закон за всеки гражданин или не. Това как е записан закона аз нямам право да го променям, има една *** в едно Народно Събрание което ги гласува тия неща, а не ние гражданите. Има много закони с които не съм съгласен, но уви нямам право да ги променя
118
3
 
6
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
"Дори и да си безработен пак трябва да плащаш"Звучиш като крадливите политици, вероятно и ти си един от тях...
117
0
 
6
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 123 Подавахме и проверки уж правиха, ама ти ако се проверяваш сам да няма да кажеш, че си вършиш зле работата. Добре били. Така, че не се изказвай неподготвен. Оплаквания има от години, но на никои не му дреме.Колкото до 122В България живеят хора извън София които плащат данъци и са граждани на тази държава колкото и невероятно да ти се вижда това.
116
5
 
7
 
! Отговори
до iceblast88 преди 5 години
Да не говорим, че вече с трамвая в София и някои от рейсовете се стига сто пъти по-бързо където и да си в София. Сноби гадни...Постоянно търсите комфорт, а говорите, че България била бедна..
115
0
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До до iceblast88Дори и да си собственик ти (договор за управление) също плащаш здравни осигуровки. Дори и да си безработен пак трябва да плащаш защото иначе ти ги спират и трябва да платиш за 5г. назад. Така, че довода ти е крайно неуместен и меко казано незапознат със законите в родината ни. Затова се казва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО (нямаш право на избор) и важи за всички граждани от момента на приемане на закона и за деца от момента на раждането им (до 18г възраст се плаща от държавата, след това от тях)
114
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като е зле транспорта,къде са подадени жалбите.В общината в Русе ли????Или всички си мълчат.Откъде да знае кмета,че автобусите не са наред.Нямате оплаквания,така че всичко е наред.