Роми на протест срещу спирането на водата им в Бургас

Причината - неплатени сметки
Обновена: 21 май 2019 13:01 | 21 май 2019 11:45,
148
Роми на протест срещу спирането на водата им в Бургас
Снимка: Facebook/Димитър Николов

Близо 300 жители на кв. "Победа" се събраха пред Общината в Бургас на протест срещу спирането на водата в квартала.

Гражданите скандираха, че не могат да живеят без вода и се оплакаха, че децата им не могат да посещават учебни занятия, защото учителите ги връщали за това, че били мръсни.

Жителите на квартала, работещи към почистващи фирми, заявиха, че за предстоящия празник на 24 май няма да работят.

Кметът на Бургас Димитър Николов се обърна към стачкуващите с молба за спокойствие.

"Протестът тази сутрин пред сградата на Община Бургас е безпрецедентен. Призовавам всички за спокойствие и за недопускане на напрежение! Надявам се, че няма да има партия, която да подклажда етническо напрежение и да играе на тази взривоопасна тема. Гражданите на "Победа" и "Акациите" имат същите задължения, както всеки един бургазлия. Не съм аз човека, който пуска и спира водата, но като кмет съм длъжен да следя за спазването на правилата", написа кметът във Facebook.

Той заяви, че не може да приеме призивите за оставка на ВиК, защото като кмет не управлява дружеството.

От ВиК съобщиха за подробен списък с абонати, които са ползвали вода без да платят. Една част от тях са започнали да плащат, а други категорично са отказали. Това е и причината за спирането на водата в квартала, заяви кметът.

Той призова протестиращите да уредят неизплатените си задължения, а останалите граждани да не влизат в пререкания с протестиращите, за да не се допусне напрежение в града.

"Убеден съм в здравия разум на бургазлии и ще направя всичко възможно за осигуряване на спокойствието в града", коментира той.

Николов обясни, че всеки може да провери какви са задълженията му чрез партиден номер, лично име и ЕГН, като всеки има право да плати веднага или да сключи договор за разсрочено плащане. Ако тези правила бъдат спазени, кметът заяви, че лично ще настоява за пускане на водата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
22
 
8
 
! Отговори
Bulgaria преди 4 години
БСП ЗАЯВИ ЧЕ ЩЕ ОТПУСНЕ СРЕДСТВА ЗА ПУСКАНЕТО НА ВОДАТА НА РОМИТЕ ТОВА ЗАЯВИ ЛИДЕРКАТА НА БСП КОРНЕЛИЯ НИНОВА
44
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде бе, българи! Габрово даде пример как се действа срещу постоянните нарушители на реда! Не се огъвайте сега! Дайте отпор и вие! Винаги някой плаща сметката! Защо трябва да сме отново ние, работещите и плащащите редовно данъци и сметки? Който е ползвал - да си плаща или да седи мръсен, болен, на студено, гладен и ако има деца - да му се отнемат, понеже очевидно не може да се грижи за тях!
43
8
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Левски Нещо пак не си видял. Аз пък видях Радев лично да води бунта.....
42
3
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Истината Приятелю от младежкото Герб, на влас сте с малки прекъсвания от 2008 година. Защо не решихте до сега този проблем? А си мълчахте? Сметките покривахме в цялата страна на такива, като тия, ние, които съвестно си плащахме.Изключение правят само в селата, където не са компактно населени и са там от години-там редовно плащат и ток, и вода, а децата им ходят на училище.Защо там няма никой да каже нещо против тях? Но съберат ли се на едно място.......
41
10
 
12
 
! Отговори
Левски преди 4 години
РОМСКИТЕ БАРОНИ ПОДКРЕПЯНИ ОТ БСП И ДПС ПОДКРЕПЯТ БУНТА НА РОМИТЕ ЗАЯВИ ЕДИН ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ПРОТЕСТА В БУРГАС
40
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко сега ще им я пусне предизборно. Младият му и образован електорат не може да стои вечно без вода.
39
2
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До ИСТИНАТА БОЛИ БСП Това ли ви е новата опорна точка на младежкото Герб? Плитко, плитко....Направи една справка, секциите в махалите как са гласували, и ще ти стане ясно кой е плащал. Къде мислиш, че отиват 40-50% комисионни от държавните поръчки? Не всички са превърнати в апартаменти и имоти навън.
38
10
 
5
 
! Отговори
Истината преди 4 години
КОРНЕЛИЯ НИНОВА ЗАЯВИ ЧЕ ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА НА РОМИТЕ ТОВА ЗАЯВИ ПРЕД БИТИВИ ТАЗИ СУТРИН
37
0
 
26
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПОВЕЧЕТО от протестиращите живея в къщи, които са се прикачили към водомерите на други къщи. Така те товарят сметката на съседа си.На незаконно построените къщи ВиК дружеството не може да открие партиди.Затова се получава натрупвание на сметките на законните абонати.
36
2
 
12
 
! Отговори
ахахахха преди 4 години
До Един от Северозападаа миналите избори масово гласуваха за Герб точно в махалите.---------------------------------------------------Еми да...чакат с подадена ръка, като по учебник, от някой да им пусне гювеч, ама не са познали. Май този път се изиграха сами, след като червените им спряха предизборните "кифтета"+20 лева на глава да гласуват за тях.
35
0
 
34
 
! Отговори
Дош преди 4 години
Особеностите на бита и културата на определени племенни групи от населението включват и неплащане на комунални услуги...
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Индия, Индия!!!
33
1
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До ПЕТЪР КУРДОВПетре, не вярвам да си ром.Бате Бойко отглежда ромите, като застрашен вид от Червена книга.На миналите избори масово гласуваха за Герб точно в махалите.
32
1
 
34
 
! Отговори
българка преди 4 години
Ние, които си плащаме нашите сметки и плащаме и техните сметки за ток и вода, сме МНОГО ПОВЕЧЕ от тях. ИСКАМ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ КОНТРАПРОТЕСТ - ТЕЗИ, КОИТО ВЕЧЕ ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПЛАЩАМЕ ТЕХНИТЕ СМЕТКИ !!! НИЕ НЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЧУЖДИ РАЗХОДИ! Забележете какво казват някои от наглите длъжници - ОТКАЗВАТ ДА ПЛАЩАТ ! Ако аз откажа да платя, ще ми спрат тока, дори и да протестирам ! ВСИЧКИ ИМАМЕ РАВНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ !
31
2
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До +++От къде си сигурен, че е Корнелийка? Аз пък съм склонен да вярвам, че е вечния балансьор , който пак драпа да балансира.И още един въпрос.Защо чак сега, 15 години къде дрема и община и ВИК? Между впрочем, навсякъде в Б-я тези се ползуват д такива привилегии в градските гета.Не плащат ток, вода, строят без разрешителни на чужда земя.Кой ги търпи? Вчера ми се наложи да ида до Спешна помощ-не можеш да се разминеш от тях, това бил задния вход, зазаобикаляне на здравно осигурителната система.
30
5
 
10
 
! Отговори
ПЕТЪР КУРДОВ преди 4 години
ВРЕМЕ Е И СЛИВЕНСКИТЕ РОМЕИ ДА СКОЧАТ, И ДА СЪБОРИМ БОЙКУС И ГЕРБАВОТО РОБСТВО .
29
0
 
27
 
! Отговори
Жоро Убавеца! преди 4 години
В столичния ромски квартал всички се свързват незаконно, копат си улицата и се свързват и хоп вода без да плащат никога! И в ромския Факултето е същото, а аз плащам по 100лв вода на месец за тристаен апартамен
28
4
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Споко, идат избори, Баце ще се бръкне, и ще им плати сметките, иначе тези няма пак да гласуват за него. Ще плати. С нашите пари, дето са ни ги събрали с данъци, такси, винетки застраховки. Няма да клатим етническия мир, я!
27
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И водата струва пари и водомерите също, акт 16 и данъци , мале какво ще правят - няма да им стигнат парите от фалшивите ТЕЛК-ове и детските.
26
0
 
34
 
! Отговори
да ходят в германия преди 4 години
да ходят в Германия. Там има вода.