Цените за легло по морето - от 25 до 400 лева. Ще има ли фалити?

Нискотарифните компании и Airbnb промениха картата на туризма
24 май 2019 09:57, Александър Попов
94

Броят на туристите у нас се увеличава, но въпреки това турооператорите отчитат слаби резултати. Това заявиха в студиото на "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Димитър Попов от Асоциацията нa туристическите агенции.

Парадоксът се обяснява с поведението на пътуващите - все повече хора разчитат на нискотарифните авиокомпании и онлайн агенцията за намиране на апартаменти под наем Airbnb за своите почивки.

Драганов бе категоричен, че тази година у нас ще пристигнат малко под 13 милиона туристи, което е с 400 хиляди повече от миналата. Той допълни, че лятото около 560 000 българи ще предпочетат да отидат на море в чужбина, но около 3,5 милиона ще почиват на територията на страната.

"Тази година имаме 6% увеличение на туристите. Нискотарифните компании и Airbnb промениха картата на туризма. Туроператорите отчитат загуби, защото всеки човек сам може да си организира пътуването. Ние ще отчетем малко под 13 милиона туристи - с 400 000 повече от миналата година. Морето обаче стагнира поради застрояването и липсата на активност на хората там. Постоянно слушаме за презастрояване, махане на дюни, лоши условия. Браншът на морето е клекнал, а когато няма реакция, не можем да говорим за развитие на туризма. В България имаме голямо ветрило на цените - от 25 лева на легло до 400 лева. Средната цена за седмица за олинклузив е 219 лева. За сравнение в Турция е 239 лв., в Гърция с 10 лева повече. Имаме около 560 хиляди, които ще отидат лятото на море в Гърция, но 3,5 милиона ще пътуват у нас. Средно 5,4 пъти средно пътуват българите на година", каза Драганов.

Той бе подкрепен и от Димитър Попов, който допълни, че много от хотелите у нас са заплашени от фалит заради презастрояването и свръхкапацитета на легловата база. Това води до сваляне на цените, а по този начин хотелиерите не могат да си покриват разходите.

"Нашите курорти са готови за сезона. Той още е в началото и легловата база не е на пълен капацитет, но това не е проблем. В последните години обаче се забелязва, че работим на свръхкапацитет на легловата база, а това води до фалити, тъй като, за да се запълнят леглата, цените се свалят и хотелиерите не могат да си покрият разходите. България обаче не е само големите градове, Черноморието и ски курортите. Крайно време е да потърсим начин да развием туризма и в другите райони. Има нужда от стратегия за устойчив туризъм, за да привличаме още повече туристи. Когато има свръхпредлагане, няма начин цените да не са конкурентни на съседните държави. По-ниските цени са добри за потребителя, но убийствени за бранша", обясни Попов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черно море не е за бедни и мързеливи търтей.Айде чупката.Вървете някъде другаде.Ама пак идвате тука нали.
34
0
 
28
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Хотелиерите чакат туроператора Ценко Чоко да им доведе 30 пенсионери от монтанско-врачанските села, да изядат по едно ягодово малеби на морския бряг.
33
32
 
5
 
! Отговори
В. Магриотов преди 4 години
Щото пък ние примираме за "туриста" - бай ***, мъкнещ сирене и лютеница по стаите.
32
2
 
44
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Не става в БГ!То да е само мръсното море в което плуваш и те блъскат ''кебапчетата''по челото дето си ги изходил преди малко във WC-то ок,ама не е само това.Първо няма къде да паркираш а и да намериш е платено.Второ ако спреш някъде може да ти спукат гумите местните,да ти одраскат колата и т.н.Трето задължително получаваш разстройство на стомаха от питейната вода,защото им е гадна.Четвърто няма качествен персонал и храната е стара от вчера и т.н.Е почиваш ли или непрекъснато мислиш как те цакат?
31
3
 
34
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Държа ниски цени.Имам стари клиенти - винаги доволни.Изкарвам приличен доход.Да му мислят, алчните и простите !
30
2
 
38
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Кви 400лв?! Запазихме за фамилията в Гърция 5 звезди в хотел от веригата на Рамада за по 90лв. на вечер. Още по-странното е, че за тия пари офертите на лаййноморието бяха за 4 звезди. За пръв път ще ходя в Гърция и подозирам, че ще забравим нашето, стига толкова с кафявата вода, шума, гадната храна и безумни цени за паркинг, плаж и т.н. кожодерства.
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От бетона скоро няма да има хавлията къде да си опънат хората за какво им е да идват тук
28
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 2000 година не почивам на Мутроморието, писна ми.Какви 3,5 милиона българи, какви пет лева?!
27
1
 
51
 
! Отговори
Слънчарски преди 4 години
Тези на кредити ще гризнат дървото. Ама 80% от хотелите са за пране на пари. На тях не им дреме и винаги са на печалба. Реват единствено, защото изпират по-малко и тази година вместо кола за половин милион, ще трябва да "мизерстват" с такава за 400 хилки. А иначе дават стотинки на персонала и карат 1 човек да върши работи за 3-***.
26
5
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АКО ПЛАЩАТЕ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ ДИРЕКТНО А НЕ НА МЯСТО ЗА ПОЧИВКАТА СИ Е РАЗУМНО ДА СЕ ОБАДИТЕ ДО ХОТЕЛА ДА ВИДИТЕ ДАЛИ СА ВИ НАПРАВИЛИ РЕЗЕРВАЦИЯТА!ЗА ДА ИМА ВРЕМЕ ДА ВДИГНЕТЕ СКАНДАЛ НА САЙТА НАПРАВИЛ ВИ РЕЗЕРВАЦИЯТА ТА ДА СИ ОПРАВЯТ НЕЩАТА НАВРЕМЕ!НО ПЪРВОТО И НАЙ-ВАЖНО НЕЩО ЗА ДА ИМА ПОЧИВКА Е ТРЯБВА ДА ИМА ПАРИ ЗА НЕЯ :D А ЗА ДА ИМА ПАРИ ТАКИВА КАТО БОРИСОВ НЕ ТРЯБВА ДА СА НАЧЕЛО НИКОГА!
25
0
 
8
 
! Отговори
мина времето преди 4 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР.когато Господ ходеше по морето и даваше наготово! Сега ни наказва
24
1
 
18
 
! Отговори
да им преседнат преди 4 години
До Мен - дано им преседнат тия 400лв за нощувка ! ! ! Даже - дано им излезат 400 цирея на ..... където се сетят ! ! !
23
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДО 50 ЛЕВА Е НОРМАЛНО НА ЧОВЕК СЪС ЗАКУСКА И ВЕЧЕРЯ ! ДО 100 ЛЕВА НА ДЕН НА ЧОВЕК Е НЯКАКЪВ СУПЕР ЛУКС!!САЙТА НА БООКИНГ СА С ВИСОКИ ЦЕНИСАЙТА НА АМОМА Е ШВЕЙЦАРСКИ И ПРЕДЛАГА ПО-ДОБРИ ЦЕНИ И ПОЧТИ НЯМА ОПЛАКВАНИЯНАЙ-ДОБРИ ЦЕНИ ИМА ОТ 10 ДО 17 СЕПТЕМВРИ ИДЕАЛНО ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ СЪС ЗАКУСКА И ВЕЧЕРЯ НА ЧОВЕК ОТ ОКОЛО 40 ЛЕВА НА ДЕН!
22
0
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Разлиакта в цената между България и Гърция е коло 200 лева по-високи цени в северна Гърция и халкидики и около 100 лева по-високи цени по гръцките острови. Това че 3,5 млн българи ще ходят на почивка не значи че 3,5 млн. ще ходят на родното черноморие. От тях половината ще си ходят на село на вилата. 20г. хотелиерите пренебрягват българските туристи и гледат на нас като хора трета ръка. А в България има много хора които са готови да платят висока цена когато си заслужава.
21
0
 
44
 
! Отговори
Мен преди 4 години
За 400лв леглото мога да отида навсякъде по света и познайте какво - навсякъде ще е по-добре от клоакоморието.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pluvate li, pluvate li....priatno plavane
19
0
 
42
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Ха-ха-ха... самозабравили сте се вече, до 400 лева леглото. Който ги има тези пари да не е луд да предпочете вас? Дори и споменатата долна граница от 25 лева е много за качеството на услугите, които предлагате. Смешни и жалки сте!Ако имаше истинска конкуренция, нямаше да е така. Пределно ясно е, че сте картел и няколко човека държат цялото Черноморие и са се разбрали помежду си.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kalo banio, kali mera, kalo sezoni!
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 400 кинта , трябва да има и две да ми топлят леглото .
16
0
 
30
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
а това води до фалити, тъй като, за да се запълнят леглата, цените се свалят и хотелиерите не могат да си покрият разходите......................................................................................................................................Верно ли, бе ?!Така си покриват разходите, че купуват луксозни яхти за милиони.Вижте на пристанищата в градчето.Ако ви пуснат гардовете ... близо ...