Чудото Чавдар: "Швейцарското" село на 70 км от София

Тайната на чудото обаче е много проста: Усилен труд
29 май 2019 11:20,
186

На 70 километра от София се намира село Чавдар, което обаче със същия успех може да бъде и в Алпите.

Малкото "швейцарско" село в подножието на Стара планина може да се похвали с гладки улици, подравнени бордюри и чисти тротоари - нещо, което в големите градове е мираж.

Детските площадки, градина и училище са подновени и за разлика от повечето села в България те не са празни, а пълни с деца.

Освен млади хора, в село Чавдар често се срещат и туристи. И те, и жителите на селото го наричат чудо.

Кметът е обаче категоричен - няма чудо, а много работа и добре изразходвани средства от европейските програми.

"Благодарение на европейските фондове и на някои наши средства превърнахме Чавдар в населено място, което стана прекрасно място за живеене", казва кметът Пенчо Геров пред DW.

Зад чудото стоят 12 млн. лева и опитът на кмета в строителния бизнес и инвестициите.

"Трябва да прецениш дали това, което искаш дали ще служи на хората", казва той. И си личи, че в село Чавдар към всеки проект се подхожда с внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХъмммПроблема е в това, че хората са простовати, има перковци и решение не може да вземе не един в рамките на месец, а един път на десет години. Това е все едно да искаш в един вход на блок с 30 апартамента, да се вземе решение за каквото и да е било, един не иска да плаща, друг не е доволен, трети е твърдо против, а друг иска нещо съвсем различно.
69
1
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 4 години
След ЕДИН БЪРЗ поглед из мненията в интернет става ясно , че Не гугъл ,а разните нелегални брокери дават 10-20 хиляди на месец, и пропускаш факта че по официални данни над 80% от клиентите губят , защото брокера решава кога да затвори дадена операция и обикновенно я затваря като започнеш да печелиш , а ако си на загуба се прави че не вижда.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи когато не се краде с пълни шепи можело ... сега си представете за какви кражби става дума по останалите села и градове...
67
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Село Чавдар е живо, защото хората имат работа в Елаците-Мед АД, ако го нямаше рудника и обоготителното предприятие, със сигурност този район щеше да е доста замрял.
66
1
 
15
 
! Отговори
Хъммм преди 4 години
Прав е човекът,че проектите трябва да се обмислят и да са съобразени с нуждите.аз дори смятам че е крайно време в по-малките населени места , решенията да се вземат след обсъждане. Какъв е проблемът да направиш механизъм за предложения и един път в месеца да се съберете на площада или в читалището и да обсъдите и гласувате .
65
10
 
10
 
! Отговори
Русомраз преди 4 години
От Кремъл не може да идват пари.Може рубли, но са много твърди и за тоалетна хартия не стават дори...Хахахахахахха
64
5
 
12
 
! Отговори
Размисли.... преди 4 години
До ПацuИ 1000 г. да минат, пак тая мантра ще ви я спускат да я дъвчите,за троляците и изгърбените става дума...Жалки ставате с тия комунисти, такива и да е имало , са измрели/избили преди 60-70 г..Тези които управляваха до преди 30 г. и от тогава насам, са си чисти експлоататори, с тая разлика,че преди имаха малко страх от СССР и имаше някаква социална система,а от 30 г е чист геноцидЗападната ориентация не предвижда никаква грижа за хората, единствено имат интерес докато могат да работят
63
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добра работа, но всеки кмет, всеки българин трябва да е наясно, че за да има определено село или град бъдеще, трябва да се развива местната икономика, трябва да се стимулират местните хората да развиват бизнес, да се търсят външни инвеститори и т.н. Европарите дават основа, но тя трябва да се развие, трябва много работа и разум, за да се постигне успех.
62
8
 
13
 
! Отговори
До Русомраз преди 4 години
Кажи го на твоя комунист Бойко Борисов с БКП книжка и агент.
61
1
 
19
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Браво на кмета. Наистина е страхотно.
60
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от Кремъл да идваха парите, гербавите кметове пак щяха да крадат.
59
13
 
21
 
! Отговори
Русомраз преди 4 години
Той кмета може да е от БСП, но парите са от ЕС, не от Кремъл, глAви чyгyнeни...
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На първо място с. Чавдар само си е община. В обикновените общини общинския център изсмуква целия бюджет, а за околните селата остават трохите. В с. Чавдар общината осигурява работа на много от жителите на селото и същите се усещат лично ангажирани с общинските начинания. Освен това много по трудно се крадат пари от бюджета на едно населено място където всеки се знае.
57
1
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
я ....можело значи а??да са ни живи и здрави европейските данъкоплатци подкрепили с 12млни работливите чавдарци да си го ползват със здраве а другите кметове нека си поспят все още
56
6
 
23
 
! Отговори
Бойко тиквата преди 4 години
Как ме е яд, че кмета е от БСП и не мога да отида в селото и да режа ленти. Много добра реклама щях да си направя на чужд гръб.
55
2
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Кметът явно е от истинските комунисти - честен, почтен, работлив, идеалист... НЕ КРАДЕ !!!Такива бяха комунистите преди 9-ти ...После дойдоха мандраджиите и подгониха идеалистите... Днес ни управляват техните пазванти и наследници, ама вече евроатлантически ориентирани... Тоз човек как са го пропуснали до властта направо се чудя.... Честните у нас считат за луди !
54
18
 
9
 
! Отговори
Пацu преди 4 години
Чавдар - швейцарско село!А *** си мечтаят за руско.С външни клозeти, и землянки по дворовете...
53
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При БСП е така- едно се говори , друго се мисли, трето се върши.
52
11
 
3
 
! Отговори
Noone преди 4 години
Хах! Да, вярно, наорави много, така както трябва да изглежда всно малко селце! Направи свлото да е кукличка! Но вярвайте, пояече е откраднал, отколкото вложил! Наяде се за няколко мандата, не аситен дъртак бешв. И сега искаше да блесне с нещо, за да го запомнят с добро... Е ли нужно да си кмет 2-3-4 мандата, и едва тогава да се сетиш да градиш нещо..?
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къщи за тъщи от кметски фирми и софийски мутри.