Река Дунав край Видин е замърсена, забраниха къпането

Забраната ще важи цяло лято
31 май 2019 11:48,
12
Река Дунав край Видин е замърсена, забраниха къпането
Снимка: архив "Булфото"

Областният управител Албена Георгиева е издал заповед за забрана за къпане в река Дунав по цялото поречие на територията на област Видин. Това съобщават от областната администрация, пише БТА.

Още по темата

Във Видин очакват 340 круизни кораба това лято 

Заповедта е в сила от 28.05.2019 г. и ще важи до края на летния сезон.

Тя е издадена след писмо от Регионалната здравна инспекция във Видин, в което са посочени резултатите от взети на 8 май проби от повърхностните води на река Дунав до крепостта "Баба Вида". Водите на р. Дунав в посочения участък, където е градския плаж на Видин, се класифицират като "лоши".

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че къпането в Дунав е свързано с риск от замърсяване с неблагоприятни за здравето последици и затова от институцията са направили предложение до областния управител, да се издаде заповед за забрана за къпане в река Дунав на територията на област Видин.

Уведомени са кметове и кметски наместници в населени места по поречието на Дунав, Регионално управление на образованието, Басейнова дирекция "Дунавски район", гр. Плевен и Областния съвет на Български червен кръст - Видин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
До питащия преди 4 години
Дунав е клоаката на Европа. Елементарно, Уотсън!Това, че са изнесли статистика само за ешерихия, не означава, че няма бързо-бързо да си лепнеш още нещо, та фекалиите да са ри проблем.Никой нормален човек не би плувал в нея, че да му трябва спасител или шезлонг... А, ако иска да плува, значи няма нужда да бъде спасяван. Естествен подбор!
11
1
 
2
 
! Отговори
Питам преди 4 години
До Анонимен 6 Фекалиите промишлен *** ли са ? Я дай определение.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замърсяването идва от труповете от Буда Пеща.
9
0
 
6
 
! Отговори
От Видин преди 4 години
Всяка година от доста години насам го правят - забраняват къпането, понеже така не им се налага да поддържат плажа, да плащат за спасител и т.н. А самият "плаж" и околностите му са в окаяно състояние - поддръжка, клоняща към минус безкрайност.Така ако стане злополука, общината е с чисти ръце - има забрана, да не си се къпал...Проблема не е в "замърсяването". Има къде-къде по-мръсни реки/водоеми, в които хората ходят на плаж.
8
0
 
7
 
! Отговори
басейн Спартакус преди 4 години
И как така е замърсена САМО край Видин, като това е река и има течение?!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Калафат-на отсрещния бряг на Дунава срещу Видин има прекрасен плаж и там няма забрани,но видинската община както всяка година решава да спести пари за спасители и медицински екип и въвежда забрани.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е факт от 30-40 години... Цяла Европа изхвърля промишлените си отпадъци в нея. Как това е новина....
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
N3 мисли малко де. Написали били. Водата в реката се движи с 3 км. в час средно. За 10 ч. 30 км. за 24 ч. над 70 км. Това значи, че замърсяването вече трябва да е стигнало в Козлодуй. В Лом и Козлодуй има ли забрана? И това замърсяване явно някой го създава някъде към "Ферибота", Моста или Къмпинга. А може и да са комшиите от Калафат. Ако е промишлената зона то тя е на юг от града и няма как да зарази срещу течението. Мислете де ...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замърсяването е лесно. Почистването е трудна работа. Тя не е в работата на политиците.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Ешерихия коли 2 пъти над нормата и чревни ентерококи 1,5 пъти над нормата. Пише го на сайта на видинската областна управа, ама понеже е по-лесно да копираме наготово от БТА... Днешните медии ги мързи даже в Интернет да проверят, а камо ли да звъннат да попитат на място.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗамърсена е с простотия. Така се връзват тенекиените *** на политиците. Ако стане инцидент и някой се удави или пострада заради мързела и некадърността на местната политическа *** ще има оправдания от рода на "Ами ние забранихме ама те не слушат. Отделно от това във Видин май направиха 2-3 частни плувни басейна, платени разбира се, сещате се ... Явно във Видин има еко катастрофа. А реката си течеееее ...
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От какво е замърсена, кой замърсява, защо е замърсена