Пепелянка, усойница… какво да правим, ако ни ухапе змия

Не притискайте крайника, не изсмуквайте отровата, почистете с вода
76
Пепелянка, усойница… какво да правим, ако ни ухапе змия
Снимка: Pixabay

В сезона на отпуските при разходка сред природата е много вероятно да срещнете змии.

От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха.

Още по темата
Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, при здрав човек ухапването причинява сериозен дискомфорт, но няма пряка опасност за живота.

Токсикологът и анестезиолог д-р Петко Загорчев обясни пред БНР, че в случай на ухапване от змия  не е нужно да се пристяга крайника.

"Не е нужно и да бъде изсмуквана отровата, защото е невъзможно в пълен обем. Не е необходимо да се разсича с ножче или подръчен режещ инструмент раната, за да изтече кръвта. Първо е нужно спокойствие. След това следва почистване на раната с вода или влажна кърпичка. После пострадалият се насочва към най-близкия медицински пункт", каза той.

Змиите не нападат без причина, а само, ако се чувстват застрашени или ако ги настъпите.

В райони, за които се знае, че се обитават от змии, трябва да се носят дълги плътни панталони, здрави обувки и чорапи.

Добра предпазна мярка е да носите дълга пръчка и да потропвате с нея пред себе си, за да може влечугото да усети вибрациите и да избяга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен така е откакто избухна демокрацията
60
0
 
0
 
! Отговори
...аси преди 4 години
До Втрещенкак се разрежда вода???
59
0
 
0
 
! Отговори
хапе преди 4 години
До Хан Крум...хапе братчед ,хапе:)
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КирчоАз живея в австралия и при ухапване съветите които дават местните са, пълен покой в легнало положение докато не дойде линейката, така се забавя разпространението. Раната не се почиства с нищо за да може да се идентифицира отровата лесно за съответната противоотрова. Ако няма помощ наблизо, квото и да правиш е без значение.
57
0
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Ако ни ухапе отровна змия - имаме 30 минути,Да си изкопаем гроба, да не плащаме за гробар:)))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААНяма да откриваме топлата вода тепърва яяяя,ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
56
0
 
13
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Това животинче на снимката и да ви ухапе /въпреки, че не хапе/ проблем няма. Това е водна змия за сведение на журналята. подберете някоя снимка я на кобра, я на кротар, че да хване дикиш. А то така настройвате простолюдието срещу иначе невинно животинче.Ама нали толкова ви е образованието и толкова си можете.
55
0
 
14
 
! Отговори
Втрещен преди 4 години
д-р Петко Загорчев, хомеопат който лекува пневмония с разредена вода, дава съвети при ухапване от смъртоносна змия ?! Днес бг, какво ви става бе ? Ще утрепете някой бе хора !!!
54
0
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 4 години
Не съм против науката, но това означава, че за да имаш подобен уред, трябва да си го купиш. Колко човека мислиш ще си купят, при положение, че шансът да те удари мълния е също толкова колкото да те ухапе змия, пък тя да е отровна, пък да впръска реално отрова а да не е сухо ухапване, пък да си сам, да си далече от мед.помощ и да си го носиш с теб в точния момент. Кой излиза от тях и се връща на вратата за да си вземе машинката против змийски ухапвания?!?!
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помага и шише с ракия или водка,става и с уиски и мастика или каквото има подръка.Изпива се на екс и след това спокойно се търси помощ от медици!
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Не им се връзвай,а го патентовай при сгода!Навремето ме хлъзнаха с подобни доводи и SCHOLL след година наводни пазара с подобен на моя медикамент.
51
0
 
3
 
! Отговори
до бпф преди 4 години
Човек, това с тютюна е като да ликуваш болно гърло с компрес от ракия и черен пипер! Стига моля те, живеем в 21 век! Ако следваме логиката ти, колко никотин ще отдели по кожата натривка от цигара и колко ще се абсорбира!??! Ако никотина помага, да пушим по една-две цигари, тогава доказано, никотина попада в кръвта, там където е и отровата, буквално за секунди :)Направо ме разсмя човек, но не подвеждай лековерните, може това да струва живота на някой!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами човек, ти докато си извадиш уреда, ако въобще имаш такъв под ръка, тя отровата ще се влее в кръвотока. Да не мислиш, че стои на едно място?!?! Според мен, правилно са ти казали, какви разрези, какво изсмукване. Това не се прави както и кърлеж не се върти по часовниковата стрелка или обратно беше, не помня точно! Пристягаш над ухапаното, колкото да намалиш циркулацията до минимум и търсиш бърза помощ без да се паникьосваш. Новата история на България не помни случай на умрял от ухапване у нас.
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако те ухапе по онази работа, се реже целият дънер ведно с топурдаците!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето направих схема на малък уред, който прави два контролирани разреза, дълбоки колкото дължината на зъбите на нашите випери. Веднага започва промивката с подходящ разтвор и изсмукване на разтвора и кръвта от мястото. Отказаха ме с мотива, че вече не се подхожда по такъв начин.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как какво правим ... прекръстваме се и пием една ракия
46
3
 
4
 
! Отговори
пич преди 4 години
До Планинараако змията те захапе по оная работа тогава какво *** ?
45
5
 
8
 
! Отговори
Планинара преди 4 години
Не слушайте тая простотия! Моментално направете разрез на кожата точно над двете дупчици! Най странното е че с колкото по високо кръвно сте , толкова по голям шанс има да оживеете.
44
2
 
8
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До БПФ...все ще се забъркате в нещо, аз отде да знам, бе - Тиква, да не съм доктор? Впрочем я чакай, търкаляше се тука из офиса една книжка за спешна помощ, ще я намеря и ще ти звънна... ти утешавай Компира сега. Тиквата успокоява Компира колкото може, след малко мобата звъни и шефчето вика: "Тиква, слушай, тука пише: отровата се изсмуква от ухапаното място с уста." Тиквата затваря телефона и вика на Компира: "Братле, съжалявам, ама шефчето ми каза, че му е писнало от тебе - и да умиргаш..."
43
2
 
6
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Виц по темата:Две мутри се връщат от мисия (чупене на краченца), единият вика: - Браточка, спри малко, че ме присвива. Отива в храстите, след малко изскача с писъци:- Компир, помощ, една змия ме ухапа по оная работа !!! - Ама аз отде да знам какво се прави бе - вика Компира - чакай, ще звънна на шефа по мобата, той е умен, сигурно знае. Звъни - шефче бе, извинявай, така и така - счупихме краката на оня, ама Компира слезе да се изтропка и една змия го ухапа... кво правим? - Офф, говeда, вие...
42
2
 
4
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Що за глyпости? Невъзможно било да се изсмуче или източи отровата в пълен обем? А ако е в половин обем това няма ли да ни гарантира, че ще оживеем? Ето ви средство, което е доказано, макар по-малко известно у нас: Направете на раната компрес с тютюн !!! Никотинът неутрализира не само змийската, но и повечето животински отрови. Ужилено от оса, натъркано с тютюнец от цигара, дори не се подува и не сърби - просто една безобидна дупчица.