В Кюстендил започна празник на черешата

Площите с череши са над 16 хил. дка, реколтата е добра
22 юни 2019 14:47, Анисия Иванова
4
В Кюстендил започна празник на черешата
Снимка: Булфото

Празникът на черешата започна в Кюстендил. По време на откриването заместник-министърът на земеделието Лозана Василева посочи, че това събитие е сред най-големите овощарски празници в страната и неслучайно в Кюстендил е изграден и институт по земеделие, в който се изпитват и създават нови сортове, по-устойчиви и по-плодоносни.

"Страната ни има потенциал да бъде един от водещите производители и износители на череши, основно за европейския пазар. За това благоприятстват климатичните условия, географското разположение и селекцията на сортове череши - това са предпоставки да бъдем един добър производител", каза тя, цитирана от БТА

Посочено беше, че Кюстендил може да се похвали с една добра реколта от череши. По оперативни данни тази година площите за реколтивиране са над 16 хил. дка. През изминалата година в района на Кюстендил са произведени над 6 200 тона, 35 на сто от тях са били за прясна консумация, а останалите са били за преработка.

Зам.-министърът заяви, че черешопроизводството, което е широко застъпено в Кюстендил е приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони. В областта общо от 135 проекта, финансирани по програмата, 77 са в сектора на производството и преработката на череши. Това са близо 20 млн. лева средства, постъпили в земеделските производители от областта.

Спектакълът-атракция "Античността оживява на "Хисарлъка" беше представен вчера. Римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали бяха част от магията на проекта, създаден от 50 младежи на сдружение "Дебют".

Празникът продължава и утре /23 юни/ и включва разнообразни събития, чрез които центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии и производители на череши.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
а преди 4 години
"черешопроизводството" само така, риторично - даже и не знам отговора - кой е българския олигарх (олигарси), който така деликатно, след като всичко е било "общо", изведнъж се оказаха с такива масивни черешови насаждения? Питам, и отговор не чакам, няма ли журналисти? Питам и ... yeah.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ашладисване на ябълки, череши и т.н. се ползват диви сортове, устойчиви на суша и измръзване.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да се ашладисат върху вишна червени и бели череши,така дървото ще дава вишни,череши и бели череши,а стъблото на вишната е по-устойчиво от черешата,кеф ти вишни,кеф ти череши.