Проект: Забранява се вносът на стари дизели у нас от 2021 г.

Още тази година ги спират от централните части на София и Пловдив
26 юни 2019 07:00, Анисия Иванова
150
Проект: Забранява се вносът на стари дизели у нас от 2021 г.
Архив: Булфото

През 2020 г. у нас трябва да се забрани вносът на дизелови автомобили, като е планирано мярката да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Това е записано в проекта на на Национална програма за контрол над замърсяванията на въздуха, който екоминистерството е пуснало за обществено обсъждане.

Става въпрос за дизелови коли със стандарт Евро 3 или по-стари от тях, макар че в програмата е отбелязан и друг вариант - да се допуска вносът само на коли от Евро 4 нагоре.

Има обаче важна забележка – първо трябва да се вземе разрешение за такава забрана от Европейската комисия, тъй като тя евентуално би нарушила директивите за свободно движение на стоки, хора и капитали.

Ако не се получи такова разрешение, се предлага да се направи промяна на Закона за чистотата на атмосферния въздух, която да даде възможност на общините да създадат зони в центровете на градовете, в които да не се допускат силно замърсяващи автомобили

Най-вероятно общините ще получат правото да определят такива зони, независимо дали ще има пълна забрана на вноса, или не, защото в програмата се предвижда в София и Пловдив те да бъдат създадени още тази година.

Друга мярка, която да намали замърсяването на въздуха от транспортните средства, предвижда постепенно намаляване на дизеловите автобуси от автопарка на предприятията за градски транспорт в цялата страна. Това ще става постепенно, като са посочени две дати: през 2030 г. дизеловите автобуси да са под 50% от всички превозни средства в градския транспорт, а през 2050 г. да няма нито един, пише "24 часа".

В програмата пише също, че са разглеждани възможностите за промяна на политиката по отношение на катализаторите. Но е преценено, че с тях се правят твърде много измами и много собственици на коли намират начин да ги свалят, а и контролът в сервизите не е на ниво.

Къде в Европа спряха или ще спират дизеловите коли

Големите градове в Европа, които възнамеряват да забранят навлизането в центъра на дизелови автомобили или вече са го направили, стават все повече.

В Германия например ще се въведе син стикер за автомобилите със слабо замърсяване – най-често от стандарта ЕВРО 6 и по-новите от него, и само те ще бъдат допускани в определени дни и определени зони в градовете.

Това става възможно, след като миналата година Федералният съд разпореди, че в градовете с наднормено замърсяване на въздуха градските управи имат право да въвеждат такива ограничения. Най-вероятно първите ще са Дюселдорф и Щутгарт, но другите градове с наднормени нива на азотни окиси във въздуха са Мюнхен, Кьолн, Берлин, Дортмунд, Есен, Франкфурт, Хамбург, Майнц, Майнхайм и Нюрнберг.

От тях единствено в Берлин има определена зона от 88 квадратни километра в центъра, в която и сега е забранено да се движат превозни средства на дизел.

Рим вече взе решение и от началото на 2024 г. центърът му ще е зона, забранена за движение на всякакви дизелови коли. Париж определи същата година за тотална забрана за движение на всякакви дизелови леки автомобили в града.

В Атина от години има система за движение на всички леки автомобили, при която те се движат само ако са нечетни или четни номера в зависимост от дните. Такава система бе обсъждана и за София, но идеята бе изоставена, след като бяха изнесени данни, че много гръцки семейства имат в гаражите си по две коли - едната с четен, а другата с нечетен номер.

От догодина дизеловите коли няма да могат да се движат също в определени части на Лондон и Мадрид. През октомври 2017 г. в Лондон бе въведена дневна такса за шофиране на автомобил в определена зона от центъра и от догодина пълната забрана за движение на дизелови коли важи за същата зона. Автобусите ще продължат да се движат в нея, но ще заплащат такса за това.

В Милано градската управа раздава ваучери за ползване на градски транспорт на всички, които оставят колите си вкъщи.

В Брюксел засега свободните от дизелови автомобили дни в седмицата са всяка неделя. През този ден хората се насърчават да излизат на пикник в града, като специално за целта по централния булевард “Анслах” са обособени места за такъв отдих.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 4 години
Дизел без катализатор и филтър с чип+100 коня, десен волан и диодна лента отпред е в пъти по екологичен от разни бензинови таралясници...да го знаете... казах!
55
5
 
5
 
! Отговори
ИНЖ. НАЛБАНТОВ преди 4 години
ОПОНЕНТИТЕ МИ ДА СИ ВИДЯТ ПРАВОПИСА, ТОГАВА ДА МЕ ОИРОНИЗИРАТ! ЧЕ МИ И КЪСАТ ДИПЛОМАТА! ТИПИЧНИ ***, ДЕТО СА СЛАБ 2 ЗА 5 КЛАС, АМА ТРЪГНАЛИ ДА ОЦЕНЯВАТ ИНЖЕНЕРИ, КОМПЛЕКСАРИТЕ!ВИЖТЕ СЪЩО БРОЯ НА МОИТЕ И ВАШИТЕ ЛАЙКОВЕ, ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ОБЕКТИВНАТА ОЦЕНКА НА ХОРАТА!АЙ У ЛЕВО!
54
3
 
5
 
! Отговори
винаги пускам за преди 4 години
ГЕРБ---защото тази държава докато не се бутне до основи--нма да може да се изгради на ново...БСП-то агонизира още сто години ще и трябва бавно да издъхнат докато тези новите имат апетит зула та чак ушите им плющят всеки ден някой гори но ние знаем ,че има хиляди др по-умни и неуловими за нула време ще опаткат построеното от ТОШО и за още от Европа за усвояване ще питат...
53
0
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
Приказки от 1002 нощи.По пътищата ни още се търкалят "возила" от времето на Тодор Живков.Като как ще забранят коли със стандарт по-нисък от ЕВРО 4?Все още можете да видите Лади и Москвичи, макар да са вече рядкост.Това е само пропаганда и нищо повече, плашене на гаргите.Наскоро в Германия беше заловен български автобус със забравих колко неизправности - абе май неизправностите бяха повече от всичките му чаркове!Абе направо е за Гинес!В Германия такива МПС не се допускат, тук може.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИНФО инж. НАЛБАНТОВИнженере, *** си като гъс.Можеш да видиш за Германия колко електрички са продадени за първите 5 месеца на 2019 и колко други.Новопродадените електрички са 1.66% от всичките.И така ще бъде поне още 10 години.Пък ти си се прави на голям разбирач и оссирай форума със знанията си.
51
2
 
6
 
! Отговори
Георги преди 4 години
няма лошо. Става въпрос за коли Евро 3. От 2005год. повечето коли са вече евро 4, така че 2021 ще забранят вноса на коли над 16 години - няма драма.Нека ги забраняват. Освен това в българия се карат доста големи коли. В гърция всички карат коли с малки двигатели и предимно бензин
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекТой нарежда на партията си как да гласува и това е нещо нормално.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До защо чак 2021Защото на Балканите сме 100 години назад цивилизационно.
48
2
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 38Неправилно се обръщаш към конкретен човек с упреци.Той не е казал, че е гласувал за ГЕРБ нали?Щом не е казал, може да е както много други като мен.Аз също имам право да попитам къде е демокрацията, след като министър председател нарежда на Народното Събрание как да гласува.Къде го има това? Дори един цар в ролята си на премиер не можеше да си позволи да нарежда кой какво да прави.
47
1
 
7
 
! Отговори
Подкрепям! преди 4 години
Евро 4 е от 2005 година. Голям праз, че ще забранят вноса на коли произведени преди това... все пак ще бъдат гробници на повече от 15 години!
46
3
 
5
 
! Отговори
защо чак 2021 преди 4 години
В редица държави този закон влезна в сила още преди 10-15 години.
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Асан ГерберджиятаТа какво общо има Бойко със замърсяването на въздуха, че не разбрах?
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Асан ГерберджиятаСпирането на старите дизели няма нищо общо с това коя партия е на власт. Това трябва да стане без знаечение дали е Бойко или Мойко.
43
1
 
9
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 4 години
ХА,ХА .ревете сега .ама наесен пак за Бойко ще пуснете,нали???
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен37Дай им на такива като тебе да мрънкат.Менте си ти.
41
5
 
6
 
! Отговори
Ще станем като Алба- преди 4 години
--ния едно време ,там само Енвер ходожа имаше телевизор и говорителката всеки ден казваше --добър ден Енвер Ходжа . Та тука ще е Добър ден г-н Борисов добре ли пътувахте по празната магистрала и лесно ли паркирахте в центъра на София ?И на метан да си и на газ да си вкарат ли ти истински европейски преглед 10-годишен автомобил преглед няма да мине ,а дори и да се промуши със по-старите стандарти няма да те пускат в центъра на голям град или в определени градове изобщо няма да е разрешено...
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко квартално гъзe е длъжно да притецава БМВенце нов внос на 150 000км за 2000 лева. В гена му е.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бля, бля, бля изгубено време и голема мъка е тая драсканица.
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37Нямате свобода ли? Че вие разбрахте демокрацията като анархия и вече 30 години всеки прави каквото си иска! Това не е демокрация.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катализаторите са скъпи и ги крадат.Лобита натискат за рекет за да си продадат стоката . Комплексарите не им стигат искат всички на лизинг и кредит за да са вързани , а и банките ги урежда. У нас всичко е мафия вече.Плодове и зеленчуци се внасят преоценените за изхвърляне, горивото второ качество, ментета на всякъде , държава менте.Имало свобода, къде е свободата ???