Варненци посрещнаха Джулая, мнозина не знаят нищо за него

Тази година по-малко хора посрещнаха изгрева на плажа
1 юли 2019 10:33,
81

Тази година имаше значително по-малко хора дошли да посрещнат изгрева  за хипарския празник "Джулая" на плажа във Варна, пише BulFoto.
Още по темата
 

Единици бяха и палатките на празнуващи и чакащи изгрева. Някои от плажните заведения работеха със специална програма, но също не се радваха на особен наплив. Младежите общо взето бяха малцинство, а тези, които бяха дошли нямаха идея какъв е празника, от къде се е зародил и с какво се свързва. Дори когато от плажно заведение, на изгрев, прозвуча песента на Uriah Heep - "Джулай морнинг" те споделиха, че за първи път я чуват.

Джулаят е самобитен за България заради естеството на неговото възникване, като не се празнува никъде другаде по света. Появява се като хипи празник във Варна през 1980 година.  Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“.

След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България. Някои твърдят, че вече е загубил своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента.

Въпреки това въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
13
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До oтCиднейAвcтpaлияяЖалък си моето момче.....направо те съжалявам
4
20
 
8
 
! Отговори
oтCиднейAвcтpaлияя преди 4 години
Абе къф е тоя Джулая, за Азис не е ли чувал? Вместо да дънят Софи Маринова или Азис те са се объркали в кой век живеят. Пускайте Криско-дриско и не се мъчете повече
3
3
 
24
 
! Отговори
Саманта Габриел преди 4 години
Въодушевление след демократичните режими управляващи България след преврата на 10 ноември 1989 г. Няма и не може да има. Затова и няма кой да празнува.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Варна така или иначе често се посрещат сутинтите по дискотеки до брега на морето хахахахаха там всеки уикенд е жулаи морнинг
1
5
 
12
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Миналата година го посетих по изключение за първи път. Оказа се и последен като видях с какви *** се роят там