Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи

На места се наблюдава спад с около 15% спрямо 2018 г.
2 юли 2019 12:35, Екип на Bloomberg
270
Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи
Снимка: Булфото, архив

Летният туристически сезон у нас започва с някои доста лоши резултати, сред които личи 15% отлив на летуващи в немалка част от курортите ни спрямо миналата година. Този проблем се дължи на факта, че туризмът ни е пуснат на автопилот от доста дълго време насам, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други имаме увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, СПА и уeлнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот“, коментира Занков.

Качеството и цените на продукта, които хората получават, трябва да са съизмерими. На остров Миконос се срещат плажове с 50 евро такса, но туристите получават съответните условия от концесионерите на въпросната ивица, допълва експертът.

Съседна Турция от друга страна овладя проблемите си с атентатите и с оглед евтината лира създава отлични предпоставки за силен сезон. За България страната се рекламира като най-добрата ол инклузив дестинация и това е видно, че работи.

Цялото интервю с Константин Занков може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
5
 
1
 
! Отговори
Истината е че преди 4 години
Българското Черноморие ,никог не е разчитало на БГ туристи През соца ходеха по квартири и почивни станции А сега ходят по каменистите Гръцки курорти.Приходите за страната идват главно от Европа и Русия миналата година повече от 5 милиона туристи и около 7 милиарда лева.Като гледам пристигащите туристи на двете ни летища всеки ден И тази година няма да е по различно.Въпреки поръчковите статии на конкурентите ни.
227
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Povetseto ot bylgari "tyristi" samo pvaviat mrasotia,iadat ot byrkanite i xartat mnogo malko pari...za nisto ne stavat i izgonixa i zapadnite tyristi ot severna gertsia- makedonia....
226
0
 
1
 
! Отговори
Жан Габен преди 4 години
Една от основните теми през последните години са цените на плажните услуги, както и завърщането на известните конкурентни дестинации-Турция, Тунис и Египет. Нашето М-во на туризма вероятно няма стратегия да разшири сезона от края на април до края на октомври. В момента в Германия и Австрия се предлагат едноседмични паушални пътувания до турските курорти през октомври само за 350 евро в хотел 4*- олинклузив
225
4
 
2
 
! Отговори
До 234 преди 4 години
Нито имаш познати чужденци ,купили жилища във Влас ,Нито пък си ходил някога там.Единствено по простата причина че не можеш да си позволиш ,да отидеш на морето го плюеш.А на дали един чужденец ,ще го интересува ,кой държи курорта,или кой го е построил.А по скоро инфраструктурата плажовете и храната.А във Влас те са перфектни.Има десетки видеа качени от чужденци в you tube разгледай ги поне това можеш .И на края мислиш ли че френските или гръцки курорти, всички се държат от чести частници?
224
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Исторически парк ще оправи туризма и ще го увеличи с 1 милион човека годишно!
223
2
 
3
 
! Отговори
Do 233 преди 4 години
Св. Влас сравняваш с Монако?На този мутро курорт имам двама познати чужденци, купиха имоти. След две години продадоха. След два сезона на продри*кване. Фека*Луи плуват наоколо като блондинки на слънчака.Не става.
222
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Требва ли да ревна ? Кво *** боли мене за часника ? Него да не е го боли за мене ?АесектиррБе
221
11
 
5
 
! Отговори
До 230 преди 4 години
Къде видя бетон ве момко???От Синеморец до Калиакра, няма нито един бетонен хотел.Ти или не си ходил по Черноморието ни от комунистически времена ,или си нагъл лъжец.А колкото до Монако,и сега има места по нашето море,които могат да се конкурират с този френски курорт.Отиди примерно до Св Влас ако имаш финансова възможност ,направи малко снимки ,и ги покажи на такива като тебе.Които не могат да си позволят да отидат на море ,на страхотното ни Черноморие.И лекомислено вярват на поръчкови статии .
220
8
 
3
 
! Отговори
Бургаския преди 4 години
Много се радвам че няма да дойдете на Морето!!!Хващайте за Гърция ,Турция и ако ще за остров Тамбукту, ваша си работа!И без това му разказахте играта на Морето!Даже ако може още ГКПП-та да ви отворят та да не вземете да се объркате да дойдете.Айде със здраве!!И не си губете времето да пишете тука,бегайте надоле няма време,селяните от съседното село вече са заели местата на плажа и ол инклузива !!!!!
219
3
 
8
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
Гледам, че много хора пишат защо са отказали черноморието. Та и аз...Преди 6г на връщане от познати във Варна за 2ч спрях на плаж в Поморие. Гмеж, л...на във водата, хората дупе до дупе... След седмица адски болки в ухото- отит. В рамките на 6м три пъти повтори до изчезване. От тогава само Гърция на чиста вода и спокойствие. Определено гоня по-скъпи места, но и тук не съм гонил евтини. И, да, има дестинации в Гърция, които не бих ползвал, като Катерини- там плажът е претъпкан като в България.
218
3
 
16
 
! Отговори
...... преди 4 години
Евтин алкохолен туризъм, слаб маркетинг , бедни скъсани туристи в бетонни гадни мастодонти! Време е да проумеем, че можем да бъдем като Монако и Монте-Карло с правилните ходове и достатъчно добър мениджмънт и креативност! Няма смисъл да сме магнит за бедни обитаци, дошли да се напият, за безпари! Ако е минималистично, кокетно, силно исторически-обвързано и бутиково. Срещу много пари ще сме малък Дубай на Балканите. Не с крадене а с АКЪЛ става !!!
217
0
 
6
 
! Отговори
Anonim преди 4 години
214,218,И как реши, че в Гърция се ходи с буркани? Все едно на квартира тук не правят същото...Иначе в гръцки хотели българи с храна от вкъщи не съм виждал, а съм бил на куп места ол инклузив или закуска и вечеря. Друго е. Нарича се качество. Намери бунгало с 10м2 двор на 100м от плаж с 0 кражби(оставят таблети на шезлонгите да си пазят мястото)... Кафе 3-5 евро се ядва за почивка всъщност при добри условия. За 30-40 евро обядваш пресни риба, калмари и т.н. за двама. Не е до евтиното обаче
216
0
 
1
 
! Отговори
контакти с западняци преди 4 години
До БЪЛГАРЕЙШАНИСТРОГО ЗАБРАНЕНИ!
215
1
 
1
 
! Отговори
дефицит преди 4 години
До имало едно времедори и чужденците знаеха думичката НЯМА!Това, което днес го имаме целогодишно едно време го нямаше!Имаше Кареком т.н. корекция на комунизма!
214
3
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРЕЙШАНИ преди 4 години
До имало едно времеИ през соца не беше цвете за мирисане. Интересуваха се само от западни туристи!Съветския турист беше н.н Турист номер едно и всичко му беше позволено!Ресторантьори, бармани и хотелиери ни наричаха с пренебрежение БЪЛГАРЕЙШАНИ!
213
1
 
2
 
! Отговори
ДО 220 преди 4 години
Хапченцата, хапченцата по-редовно да ги взечаш че шизофренията съчетана със силни халюцинации здраво те тресат!
212
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора нали сме свободни и може да пътуваме и почиваме където пожелаем. Не мога да разбера защо е тази дискусия кой къде ще почива. След като хората избират дали ще бъде Гърция, Турция, Италия и т. н значи почивката е по качествена и не желаят да правят компромис с високи цени, неуредици, мутренски истории и подобни простотии които за жалост са вече етикет за нашите черноморски курорти. Един път като ти излезе лошо име, сори ама ефекта е като на доминото. Точка.
211
0
 
4
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Каква Боряна?142 лева на човек ???ха ха ха
210
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От София пътувам с луксозен автобус до Албена! От автогарата там ме взима безплатен шатъл до хотел Боряна! Ол инклузив,изглед на море,плажа чист,шезлонги и чадър в цената! Чисто, тихо, спокойно,релакс! За какви бетони говорите бе!
209
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам как пет милиона чужденци идват всяка година в България и им харесва,а на бай *** не можеш да угодиш!!! Тука не става въпрос за бетон,а за пари! В Гърция пристигаш хапнал в България,заредил колата с бензин,напълнил багажника с храна,за кафе на плажа имаш чадър и лежиш! Казвайте истината,защо ходите в Гърция най вече! Иначе природата е ОК!