Цените по морето падат с до 30% заради слабия сезон

Искат да напълнят хотелите с оферти в последния момент
8 юли 2019 07:00, Елка Василева
223
Цените по морето падат с до 30% заради слабия сезон
Снимка: архив, Булфото

Почти всички черноморски хотели правят отстъпки с до 30% с оферти в последната минута за почивки през лятото.

Липсата на достатъчно ранни резервации, отливът на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон, пише „Монитор“.

След три успешни години за родния туризъм настоящата е кризисна, отчитат от Варненската туристическа камара. Към този момент обаче e рано да се прогнозира колко ще бъде спадът в края на сезона.

Сянка за 70 лв. на Каваците. Оправдава ли цената си?

Най-сериозен е спадът от Германия. Големите оператори сочат, че при някои спадът е 15%, при други над 20%, което означава около 100 000 германски туристи по-малко този сезон.

По северното Черноморие засега повече страдат курортните комплекси, докато в самия град Варна дори определят сезона като добър.

Още по темата

На юг, в Слънчев бряг, най-големият ни черноморски курорт, също още има свободни стаи, макар вече да сме в разгара на лятото, което тревожи бранша.

Браншът твърди, че все още има контингент за запълване, като обикновено по това време на годината хотелите са продадени. На пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа, са останали в миналото.

Националните курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена да бъдат разделени на зони – за забавление и за семеен туризъм. Това е идея, която ще залегне в промени в Закона за туризма, които Министерството на туризма ще внесе до месец.

Южният плаж на Слънчев бряг да остане парти зона, в която дискотеките да работят през цялата нощ. За това настояват от Българската асоциация на заведенията. Според депутата от Обединените патриоти Валери Симеонов, който е в основата на Закона за шума, зонирането е невъзможно, тъй като курортите са изградени още по времето на социализма като семейни.

От Министерството на туризма пък предлагат с решение на местната власт да се определя в националните курорти до колко часа да се вдига шум. "Големите туроператори работят изключително сегментирано, затова когато говорим само и единствено за национално курорти, да има зониране, за да се предлагат по-целево туристическите продукти“, предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
3
 
! Отговори
Веско преди 4 години
До Четете журналисти иАма защо си мислите, че аз ще се кахъря къде ще си паркирате каруцата!? В Софията да не би да мога да паркирам на жълтите павета е тъй на? Има обществен транспорт, ходете пеша! И велосипеди под наем има вече.
175
3
 
11
 
! Отговори
няма да намалят нищо преди 4 години
Според мене само лъжат,че ще ги намалят с някакъв процент. Ако никой не им отиде нали трябва да си избият парите?? Даже който се излъже с ,,офертата им" ще плати двойно това лято. Аз на мутри хотелиери НЕ вярвам. Само руснаците им се лъжеха преди,ама сега си имат Сочи, за какво да идват в България.
174
6
 
3
 
! Отговори
201 преди 4 години
Да добавя - не харвсвам руснаци.Махайте ги.
173
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6000 лв давам с кеф на Албена и никога, ама никога няма да ги налея на грък или турчин. Може да отида там да изпия едно кафе или да преспя една вечер за адет. Може да отида на музей, на шопинг, но ако е за морска почивка, никога не мога да почивам в чужбина така, както в България.
172
9
 
2
 
! Отговори
Руснаците вече преди 4 години
И България не могат да си позволят.Само Крим и лосион за вана им остана.Евала Путин , скоро май и Сталин ще задминеш , по гърч над народа си
171
3
 
11
 
! Отговори
Това е началото преди 4 години
Още много туристи ще се осетят и далече ще бягат.А мутрите да строят още и после сами да си пълнят хотелите.
170
3
 
6
 
! Отговори
голям Пешко преди 4 години
*** писател, не читател!Къде в новините за сезона по морето прочетохте българи?Никой не ви говори за българите по морето. Колко са,какви са.Имаше увеличени резервации в България,благодарение на атентатите в Турция,опита за преврат,в Гърция заради кризата и мигрантите.Сега всичко се върна по местата си.Какво се пенявите толкова?
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** БалканскиНали не искате руски туристи, немците самите не искат. Какво ревете неистово? Нали това е желаната ситуация!
168
2
 
15
 
! Отговори
среден Пешко преди 4 години
Няма такова намаление.Покажете една цена ,която е паднала с 30%.Няма такава.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амиии вкарайте една камара пари и си направете дискотеките звукоизолирани
166
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да няма туристи няма от 30 години управленци , а марионетки на Брюксел. Искаш туристи махаш визи за Русия и са тук.Прибавяш обслужване и нормални цини.А ти какво правиш? Реклами за всички Евроалкохолици да идват и да се напиват без страх от полиция.Щом еталона за туристи са ти алкохолици и "туристи " от трета западна възраст им се наслаждавай и им обирай бутилките.Българи живеещи в Русия казваха , че 1000 лева им е по-скъпо у нас и ходят в Турция и Гърция.Тук са само тезе със жилища.
165
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гърция не е много ОКИскаш да кажеш, че турците те повтарят с кеф.Презрение в Гръция не съм усетил. А и да има такова, изобщо не ми дреме, защото го прикриват майсторски. Щом обслужването е добро, персоналът - любезен, морето - чисто и храната - прясна, вкусна и сервирана в обилни порции, не ме интересува, ако щат да ми правят вуду магии, като са си вкъщи.Турците се мазнят на всички туристи, но за тях България е провинция, която един ден възнамеряват да си върнат.
164
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно сте прави относно платеното паркиране, защото само тоеа като го сметна колко ме одраха на морето и парите за комплекта на плажа.... съм по 50 лв. за един ден. За 5 дни това са минимум 250 лева. Г- жа Ангелкова пак говори глупости, колко чужди туристи ще привлечем???? А кога ще чуе това, което ние българите коментираме? Най- важният турист е Българинът, но явно не го разбират!!! Некадърни управници!!! Жалко за България!
163
16
 
2
 
! Отговори
Гърция не е много ОК преди 4 години
византийците са шовинисти и помнят 90-те години. Гледат все още презрително.Обслужването им да ок е, само че трябва да преглътнеш презрението и омразата. Също така не малко пъти ще видиш Българското знаме наобратно - нещо което лично мен ме дазни!Повече в Гърция едва ли ще се върна - виж Турция повтарям с КЕФ!
162
6
 
44
 
! Отговори
Четете журналисти и преди 4 години
Не ходим на нашето черноморие, защото: 1. Почивката е за да почиваш, а не да се ядосваш и тормозиш.2. Не искам да плащам синя и зелена зона - това го правя през цялата година, да не си оставям колата на платен паркинг!!!3. Да не ми пукат гумите гостоприемните несебърлии ,защото сме спряли автомобила си пред блока им!!!4 . Ще изхарча и 50 ле. на плажа за консумация, но не и за чадър и жезлонг. 5. Досега не ми се е случвало в България да получим десерт от заведението, като комплимент!
161
2
 
57
 
! Отговори
Найс ту Митьо преди 4 години
Абе помните ли как наркобарона на Слънчака, М. Очите едно лято беше влязъл в една дискотека и беше наредил на диджея да завърти 33 пъти поред една и съща песен на Ъпсурт? И когато младежите тръгнаха да си ходят прати горилите си на изходите да ги връщат обратно? Как мислите, дали някой от тях ще дойде пак на "почивка"?
160
3
 
24
 
! Отговори
Боли ме дедовия преди 4 години
Аз хотел на морето нямаИ не ми дреме за Рушките и немските туристи
159
6
 
33
 
! Отговори
Ядосан преди 4 години
Доно никои не стъпи на бг. Морето нека фалират всичкия бизнес там да се научат вълците долни какви цени да слагат долни твари...В гърция е по добре от бг. Мизепията..
158
6
 
16
 
! Отговори
... преди 4 години
Преди 8г бях началото на септември месец на Свети Влас! Та собственика на хотела там каза ей най-накрая и аз да ида на истинско море и каза, че ще ходи в Гърция за 2 седмици! Инак септември месец в БГ морето вече е студено! Нощите са студени и доста вятър почва да духа! Инак водата все още става! Но към 15-17 септемви вече и тя е студена! Докато по Гръчко съм ходил и към 20-ти октомври и още е добре! Е вярно беше до Превеза, ама още ставаше за плаж и кръчми! Та така!
157
16
 
12
 
! Отговори
Какво очакват? преди 4 години
Вместо към Варна построиха магистъралата към Гърция.Сега ревът че им били празни е хотелите.