Всички прасета в Русенско, отглеждани в двора - под ножа

Заповедта за клането е заради опасността от африканска чума
Обновена: 10 юли 2019 16:42 | 10 юли 2019 16:38, Веселина Йорданова
52
Всички прасета в Русенско, отглеждани в двора - под ножа
Снимка: архив, БулФото

Всички домашни прасета в Русенско, отглеждани в животновъдни обекти тип "заден двор", трябва да бъдат изклани до 10 дни.

Още по темата
Заповедта на областния управител на Русе Галин Григоров ще бъде издадена официално до края на деня, а причината за нея е опасността от африканска чума.

Около 25 процента от свиневъдството в България е в Русенския регион. В свинекомплексите в областта се отглеждат около 100 000 прасета, съобщи Григоров. Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле, където всички домашни прасета бяха изклани превантивно през миналата година.

Григоров каза още, че след 10-дневния срок, ако заповедта не бъде спазена, ще се премине към принудително умъртвяване на домашните прасета на стопаните, предаде БТА.

По думите на областния управител, ако болестта влезе в свинекомплексите или бъде констатирана в близост до тях, икономическите загуби ще бъдат катастрофални.

Според него опасността от заразата не се приема достатъчно сериозно в малките населени места. Досега се е разчитало на засилена информационна кампания, но и тя се е оказала недостатъчна. По тази причина е необходимо да се предприемат по-сериозни мерки.

По думите му очакванията са до няколко дни в граничните райони с Румъния вероятността за навлизане на заболяването да бъде намалена максимално, тъй като и там трябва да бъдат предприети подобни мерки.

В област Русе досега няма регистриран случай на болестта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Белла преди 4 години
Всичко това е една мафия убиха горките прасета а нито един човек не видя дори и една положителна проба... Само новини и това е идват убиват ти прасето даже с жандармерия абе алооо за кви се мислите бе все едно незнам кво ще убиват а тия дето са с наркотиците и измамниците не можете да ги хванете 5000 години смешни сте горките хора няма да има какво да ядат е да естествено големите хипер маркети вече вдигнаха цените на свинското а защо убиват само тези от задния двор... Щото са жалки
22
0
 
2
 
! Отговори
stranata na idiotite преди 4 години
.tezi v parlamenta sa za ...do stenata !!!
21
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Всички домашни прасета в Русенско, отглеждани в животновъдни обекти тип "заден двор", трябва да бъдат изклани до 10 дни."......Хм!...Не знаех,че АЧС напада САМО прасетата "от задния двор"......нещо ПАК лъха на гнило!...
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лечебната дейност се ограничава до ликвидация! Като е опасно, започнете от свинекомплекса, а не от задния двор на бай Станкул!
19
0
 
8
 
! Отговори
Евробюрократ преди 4 години
Прасетата са обидни за новите европейци от Африка и Близкия Изток, затова трябва да ги унищожите моменталически, за да докажете, че не сте расисти и нацисти!
18
0
 
10
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Поредния опит за ГЕНОЦИД над Българина! Прасето е един от фундаменталните елементи в бита и оцеляването на Българина, и от Новия Световен Ред няма да го оставят безнаказано! Анатема, анатема, анатема!
17
0
 
20
 
! Отговори
ТРЯБВА ПЕРНИК преди 4 години
Трябва да се избият и прасетата на Бизнесмените , аз гледам две в двора си и за мен ще е голяма загуба . Сигурен съм че Болестта по прасетата е тръгнала от Големите Свинекомплекси , а не от румънски туристи - но се крие от властите и избиват здрави животни за пред Европа . Ще изядем бизнес прасетата от търговската мрежа , и ще се наредим пред раковата болница . Ако съм прав наблюдавайте дали ще има Промоции по 5 лева кило свинско , близките дни в големите супермаркети .
16
0
 
14
 
! Отговори
хроно граф преди 4 години
Стара тактика - още навремето първо избиват бизоните, после индианците.
15
0
 
23
 
! Отговори
кога преди 4 години
А ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА !!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли болни? Човешките лекари недостигат и ще се търсят ветеринарни лекари в помощ на здравната система. По 1000 *** и по 1000 човека. Частните застрахователни дружества ще поемат разходите, разбира се - минимални - микропакет "Кастрация, обезпаразитяване и конска инжекция".
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доктор Менгеле все още съществува и практикува при ветеринарите.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз пък управител се изказа сякаш от финансовото министерство по въпроса за икономическите загуби в 1/4 от сектора с което поставя сектора в колапс дали по негово не/знание ще бъде закриван сектора поради липса на здрави животни за разплод занапред и откъде ще ги търсят в следващото шестмесечие до година освен от чужбина и къдет има ферми специално отглеждащи за таквиз дет им обявят чума,забрани за производство защот по средата на годината ги лови чума,а не бактериологическо нападение претърпели
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чао месо, здравейте нокти, пирушина и човки под формата на пастет в найлонка.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След прасетата да се приготвят и хората.Кой не коли е червен.Който коли познайте от кои е.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките прасета на мезета.
8
2
 
23
 
! Отговори
Герберастче преди 4 години
Ще купувате от Кауфланд и Билла, кви са тея дворове Големите вериги и месопройзводители кво ще ядът, ако не ви издоят.
7
3
 
20
 
! Отговори
Malii преди 4 години
Областния и той е в далаверите.
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Унищожиха природата,морето,отровиха реките и язовирите сега ще унищожат и животновъдството.Изгониха половин България в чужбина а ние си пишем майтапи тука.Пишете си още майтапи ! - идва и нашият ред , после ще ревете ама ще е късно.
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази година Коледа подрани в Русенско
4
2
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Заповедта на областния управител изисква да бъде заклан и Иван /военното министър/. А да видим, дали заповедта ще бъде изпълнена.В Русенско няма болни прасета, но ще бъдат изклани превантивно здравите.