Щетите от африканската чума може да достигнат 2 млрд. лв.

Заболяването не е пренесено от комари, заяви директорът на БАБХ
10 юли 2019 11:40, Габриела Джекова
17
Щетите от африканската чума може да достигнат 2 млрд. лв.
Кадър: Bulgaria ON AIR

2 млрд. лв. може да достигнат загубите за българската икономика, ако заразата от африканска чума по свинете не бъде овладяна, заяви директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Още по темата

По думите му ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на чумата са хората, които пренасят вируса.

„Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни – от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът стои три-четири месеца”, обясни Илиев.

Той е категоричен, че заболяването не е пренесено от комари.

Относно пръскането срещу комари районите по поречието на Дунав той каза, че в петък ще бъде съставен график. Пръскането се бави заради липсата на подходящ препарат.

„Препаратът трябва да е разрешен в България – от Министерството на здравеопазването, заради риска за пчелите, обясни директорът на БАБХ пред bTV.

Във връзка със сигналите за опасна храна по хотелите по Черноморието, той обяви, че предстоят проверки по сигнали за растителни мазнини в сиренето. Напомни също, че има телефон за сигнали и достатъчно експерти на място, които да реагират на оплаквания.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
След като Иван е още жив, значи опасност няма.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много странно, как за тази африканска ч-ма повече от половин година не се говореше нищо. Преди няколко месеца имаше новини, че е създадена ваксина, след което отново пълно мълчание. Защо ли ми се струва, че се появява и съответно изчезва в „удобно” някому време...
11
1
 
2
 
! Отговори
избирател преди 1 година
Колкото и да триеш написаното от мен,ТИ ще си останеш все така жалка душица заблуждавайки се,че видиш ли нещо зависи от теб,МИШОК С-А-П-А-Н!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
БФС преди 1 година
Докато не затвори летния трансферен прозорец, има сериозни рискове за някои от "грандовете" разчитащи на футболисти извън ЕС.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най лесният начин да не произвеждаме , само да внасяме от външни доставчици е случайно удобна в даден момент епидемия по животни и култури! А сега да видим каква държава ще ми разправяте че имаме . Тотална зависимост трябва .И с еврото ще е така .Ще ни вкарат в шенген ,ама за да им ходим легално за бавачки ,чистачки и про сти .тутки.Знаят те че цветните тарам. буки не стават за работна ръка !БЪДЕЩИЯТ РОБ Е БАЛКАНЕЦ
Баженачетата ги отгледа за домашни любимци и виртуална инфлация .
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а щетите от ГЕРБавата напаст сигурно са над 20 млрд лева, но никой не го интересува. Делянчо и Боко ще си управляват и крадат докато си искат.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Туй с кебабчета,че и останалите обяснения е направо бабахт му пренасянията.
6
1
 
13
 
! Отговори
Кьор фишек преди 1 година
Така и не се разбра как се разпространява тази зараза. В западните хранителни вериги, опериращи в България, масово се продават продукти с животински произход от Румъния, обаче никой не взема мерки. Вместо това трепят прасетата от задния двор на хората, които очевидно няма как да влязат в контакт с дивите. Хората от засегнатия район не ходят в Румъния. Как точно се извършва изследването за заразата? В България ли се прави? Колко време отнема? Пълна загадка.
5
0
 
23
 
! Отговори
катастрофа преди 1 година
Вместо институциите с многобройни чиновници и огромни заплати да си свършат работата и да предотвратят заразите те унищожават поминъка на хората,преди бяха овцете сега прасетата после кравите!?идва края на България!
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от гербавата чyмa, какви са преките щети, без стойността на откраднатото и прооуснатите ползи.
3
0
 
12
 
! Отговори
Бай Добри преди 1 година
Ми то дядо Ставри от с. Брест ако днес не отскочи до Румъния да хапне двойка румънски кебапчета, какво друго да прави по цял ден?
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с оградата, която правиха миналата година?
1
3
 
7
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 1 година
Нарочно ни я пуснаха USA, Русия, Англия, за да може да ни спъват развитието. Това е модерна хибридна война.