Производителите на кайсии не могат да продадат продукцията си

В Силистренско се оплакват, че няма нормален пазар за този плод
Обновена: 14 юли 2019 16:19 | 14 юли 2019 16:18,
61



Кампанията по прибирането на кайсиите е в разгара си. В Силистренско обаче въпреки сравнително добрата реколта, стопаните не могат да продадат продукцията. И са застрашени от сериозни финансови загуби.

Най-големият проблем за производителите на кайсии от Силистренско е липсата на нормален пазар за този плод. През последните години като търговци се утвърждават румънски прекупвачи, съобщава Bulgaria ON AIR.

Цени от 60-70, дори 80 стотинки са под себестойността на добрата и здрава кайсия. А малко наранения или с петна плод, вместо да отива за сокове или нектари, се изкупува за 20-25 стотинки. Но за ракия.

Другият проблем за стопаните от Силистренско е конкуренцията на българския пазар с добре субсидираната гръцка кайсия.

През последните години все по-трудно се намират и берачи. Това допълва съвсем нерадостната картина на производството на кайсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не е е ли у нас стандартна практика първо произведи и вложи пари а после му мисли къде да се продавамай мислим прекалено на дребно и не планирано до краяусештам че само затворените цикли ще оцеляват
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чyк чyк- кой е ?- аз съм кризата , заедно с авера ми инфлацията ти носим 40 % увеличение на хран.стоки
24
2
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Къде е проблема ,след като гръцка и турска земеделска продукция стигат по лесно до българския потребител,а той не знае и не го интересува какво си купува.
23
2
 
35
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Кайсийте, които в момента се предлагат на пазарите в София са скъпи и некачествени.Хубава, зряла и ароматна кайсия не съм виждала! Кайсии, с големината на орех, зелени и кисели! Пълни *** на цена 1.80- 2.00лв. Явно, никой не изкупува и предлага българската кайсия. Много жалко, но това е истината!
22
10
 
45
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
У ТКЗС-то всичко се изкупуваше ! Братушките папкаха всичко !!! Кой не скача е червен ! Искахте земята !!! Те ви я...
21
10
 
41
 
! Отговори
Сашо преди 4 години
Да ги изкупи държавата, да направи нектар и сокове, конфитюри и да ги дават на децата в детската градина, и на пенсионерите, а не да купува *** със свръх надценка и да ги трови... С портокалов сок от резерва на Франко....
20
9
 
33
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Не е нормално произведителя(земеделец) да става търговец. Как може сам да направи преценка коя кайсия е първо и коя е второ качество. Той иска в една касетака да сложи първо, второ и всички останали качества и да я продаде на висока цена. Няма как да стане. Май не е било лошо едно време когато е имало ткзс, колперативи и тн.
19
12
 
17
 
! Отговори
НПО Цветна Дъга преди 4 години
Българските Кайсии Са Расистки, За това Яжте Сушени от Турция - Така ЕС е Културно Разнообразен!
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1,5 лв/кг е нормална цена
17
10
 
20
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
Да Живее Еврейският Съюз, АнтиСемити!
16
6
 
44
 
! Отговори
Ех,Ганьо,Ганьо! преди 4 години
*** Балкански непрекъснато хитрува , лъже и маже,и накрая се поси...а.Лъжеше,че били измръзнали дърветата, та като дойде реколтата,да продава прекалено скъпо.Идва реколтата, пак лъже,че изкупните цени били ниски.Аз кайсия по пазарите не съм виждал по-евтина от 2лв.
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2.60 е добра цена. Миналата седмица купих от един от пазарите във Варна по 3.80-4 лв/ кг.
14
4
 
58
 
! Отговори
Ваньо преди 4 години
Пречините за да не успяват малки|стредните овощари за редица много.. Най вече манталитета на единак.. Всеки с 10декара ще става бизнесмвн и крие от съседа.. И прекупвача му го натиква и после отиват двамата на кръчмата и почват да ревър как ги "таковали". *** не проумява че ако има обвдинения и кооперации автоматично прекупвачите отпадат. И ще има повече и за него и за комшията.Ама сме прости. Казвам го от опит. Имам 45декара череши и при нас е така.. Сами си го слагаме
13
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските кайсии са хубави, но евро*ейският съюз по примера на СИВ се опитва да наложи планова икономика и субсидира земеделците в различните страни различно. Докато в Словения субсидията е 0.7-1евро на литър мляко тука дават пари на земеделците да не гледат крави.. същото е и с другите култури за това българският земеделец обикновено е в неизгодно положение. Освен ако не съсипва земята с отглеждане на модифицирани зърнени култури
12
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо на пазарите са по 2.60?
11
4
 
42
 
! Отговори
бай х преди 4 години
всяка година производителите чакат някой да им дойде на крака на полето и да им даде добра цена ... няма такъв филм . На място могат да им дойдат само прекупвачи и измамници . Производителите трябва да са малко приедприемчиви и да си купят / наемат бусове камиони и да дойдат в София / Варна/ Бургас .. по борсите или да си наемат собствени сергии по пазарите /няколко производителя с 1 сергия ... иначе пари няма да видят
10
17
 
28
 
! Отговори
Вноситек преди 4 години
Като са такива като на снимката зеленяци, няма кой да им я купи. Гръцката кайсия е по-узряла и по-вкусна. Все пак в Гърция е много по-топло от Силистра например и кайсията има естествен начин на зреене.
9
4
 
34
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Кога няма кайсия, защо няма, кога има била евтина. Няма угодия!
8
2
 
48
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Лошите плодове отивали за ракия при цена 20-30ст, а кайсиевата ракия после над 20кинта литъра . *** цените
7
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
елате в София 3,5 - 4 лв килото в Младост 3