Производителите на кайсии не могат да продадат продукцията си
В Силистренско се оплакват, че няма нормален пазар за този плод
Обновена: 14 юли 2019 16:19 | 14 юли 2019 16:18,
61
Кампанията по прибирането на кайсиите е в разгара си. В Силистренско обаче въпреки сравнително добрата реколта, стопаните не могат да продадат продукцията. И са застрашени от сериозни финансови загуби.
Най-големият проблем за производителите на кайсии от Силистренско е липсата на нормален пазар за този плод. През последните години като търговци се утвърждават румънски прекупвачи, съобщава Bulgaria ON AIR.
Цени от 60-70, дори 80 стотинки са под себестойността на добрата и здрава кайсия. А малко наранения или с петна плод, вместо да отива за сокове или нектари, се изкупува за 20-25 стотинки. Но за ракия.
Другият проблем за стопаните от Силистренско е конкуренцията на българския пазар с добре субсидираната гръцка кайсия.
През последните години все по-трудно се намират и берачи. Това допълва съвсем нерадостната картина на производството на кайсии.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
не е е ли у нас стандартна практика първо произведи и вложи пари а после му мисли къде да се продавамай мислим прекалено на дребно и не планирано до краяусештам че само затворените цикли ще оцеляват
Къде е проблема ,след като гръцка и турска земеделска продукция стигат по лесно до българския потребител,а той не знае и не го интересува какво си купува.
Кайсийте, които в момента се предлагат на пазарите в София са скъпи и некачествени.Хубава, зряла и ароматна кайсия не съм виждала! Кайсии, с големината на орех, зелени и кисели! Пълни *** на цена 1.80- 2.00лв. Явно, никой не изкупува и предлага българската кайсия. Много жалко, но това е истината!
Да ги изкупи държавата, да направи нектар и сокове, конфитюри и да ги дават на децата в детската градина, и на пенсионерите, а не да купува *** със свръх надценка и да ги трови... С портокалов сок от резерва на Франко....
Не е нормално произведителя(земеделец) да става търговец. Как може сам да направи преценка коя кайсия е първо и коя е второ качество. Той иска в една касетака да сложи първо, второ и всички останали качества и да я продаде на висока цена. Няма как да стане. Май не е било лошо едно време когато е имало ткзс, колперативи и тн.
*** Балкански непрекъснато хитрува , лъже и маже,и накрая се поси...а.Лъжеше,че били измръзнали дърветата, та като дойде реколтата,да продава прекалено скъпо.Идва реколтата, пак лъже,че изкупните цени били ниски.Аз кайсия по пазарите не съм виждал по-евтина от 2лв.
Пречините за да не успяват малки|стредните овощари за редица много.. Най вече манталитета на единак.. Всеки с 10декара ще става бизнесмвн и крие от съседа.. И прекупвача му го натиква и после отиват двамата на кръчмата и почват да ревър как ги "таковали". *** не проумява че ако има обвдинения и кооперации автоматично прекупвачите отпадат. И ще има повече и за него и за комшията.Ама сме прости. Казвам го от опит. Имам 45декара череши и при нас е така.. Сами си го слагаме
Българските кайсии са хубави, но евро*ейският съюз по примера на СИВ се опитва да наложи планова икономика и субсидира земеделците в различните страни различно. Докато в Словения субсидията е 0.7-1евро на литър мляко тука дават пари на земеделците да не гледат крави.. същото е и с другите култури за това българският земеделец обикновено е в неизгодно положение. Освен ако не съсипва земята с отглеждане на модифицирани зърнени култури
всяка година производителите чакат някой да им дойде на крака на полето и да им даде добра цена ... няма такъв филм . На място могат да им дойдат само прекупвачи и измамници . Производителите трябва да са малко приедприемчиви и да си купят / наемат бусове камиони и да дойдат в София / Варна/ Бургас .. по борсите или да си наемат собствени сергии по пазарите /няколко производителя с 1 сергия ... иначе пари няма да видят
Като са такива като на снимката зеленяци, няма кой да им я купи. Гръцката кайсия е по-узряла и по-вкусна. Все пак в Гърция е много по-топло от Силистра например и кайсията има естествен начин на зреене.