Ахтопол не е демоде – заведение "цъфна" насред плажната ивица

Плажът е предпочитан от майки с деца, отнеха им свободната зона
15 юли 2019 15:00,
102
Ахтопол не е демоде – заведение "цъфна" насред плажната ивица
Снимка: БНР

На брега на централния плаж в Ахтопол, на метри от водата, вече расте ново двуетажно заведение. За изграждането му сигнализира слушател на БНР.

Още по темата

Морето изхвърли умрели крави на брега край Обзор и Ахтопол

"Строи се на не повече от 2 до 3 метра на самия бряг на морето, върху самия плаж. Строи се заведение, което е с не по-малко от 200 квадратни метра и върху самия пясък, непосредствено до брега на морето, върху бетонни колони", разказа той пред Националното радио.

"До мястото на друго заведение, което стоеше миналата година и беше в ската. Сега това заведение вече го няма и под него, върху плажа се строи новото заведение. В момента се строи втори етаж, полагат битумна настилка", уточни слушателят, според когото от дни ясно се долавят шум от горелки и от циркуляри, вероятно от рязане на дъски за подова настилка.

Случайно или не новото заведение се издига на място, което е било предпочитано от семейства с дец
а заради това, че водата е плитка. Сега по думите му достъпът ще бъде затруднен заради самото заведение. Мъжът е възмутен "от нахалството, с което се превземат територии от плажа".

"За мен не е редно да има заведение на плажа, точно на плажната ивица, то е във водата", казва друг мъж, плажуващ близо до новото заведение.

"Не, разбира се, как ще е нормално. По-рано тук никога не е имало такива заведения, още повече и тези чадъри, които наслагаха, а пък морето е пълно с камъни, никой не ги е почистил. Чадърите са по 5 лева, не са малко, няма тоалетна. Аз дойдох на втори и работиха допреди един ден, до 10 юли. Аз знам, че забраната е от 30 май", споделя жена, също плажуваща в близост.

По думите й, тази зона била свободна, а сега свободната зона е преместена "на другия край на плажа, който е на два километра".

Заведението е построено, след като Министерството на туризма е одобрило концесионната схема, представена от стопанина на плажната ивица. За изграждането му съгласие е дал и главният архитект на Царево. Три пъти от началото на сезона проверка на строителните дейности са извършили и инспекторите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас. Според експертите строителството е напълно законно.

Това не е масивна постройка, а временен обект, заявява и управителят на плажа Галин Вълчев за предаването "Преди всички". "Не, не са бетонни колони. Това са бетонни блокчета, които се слагат на пясъка, за да може да стъпи самият обект."

"Естествено, че имаме право. Имаме одобрена схема от Министерството на туризма, от РИОСВ и разрешение от главния архитект", допълни Галин Вълчев.

Бурите са причина вълните да стигнат до основите на заведението
, след като плажната ивица е залята от водата, разказва и наемателят на заведението Васил Каритков. Очаква се за следващия сезон да бъде изградена и защитна буна, за която вече има готов проект, съобщи още той.

"Заведението, което сме поставили тук, а не построили, защото има разлика между двете понятия, си е абсолютно законно и абсолютно на място и няма абсолютно никакъв проблем да бъде премахнато впоследствие. След като се премахне въпросният обект, тук ще си остане абсолютно същият плаж, какъвто сме го заварили", коментира управителят пред "Хоризонт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
toto преди 4 години
Анонимни, ходете където си искайте,даже и за постоянно си останете там . Не разбирам защо трябва да страдате толкова, че някой му харесва да си почине на тихо и спокойно място, било то и в България. Надявам се да бъде няма потопи и стачки ,че да можете да се върнете в "ос...та" България и да бачкате за нея......
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми, toto, и при кораба, и при тая порутения плажуваме все на нормални хубави места по чужбините. Пък вие ако щете и блокче си застойте на плажа - отдавна ни е все едно колко още ще ос..рете бреговете на морето у нас. Не се и каним да го посещаваме.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, по морето поне няма лоши кметици да забраняват на добрите бизнесмени да строят където заварят. Очаквам скоро отливане на бетон и в морето, наколни заведения и хотели из него и плаващи бунгала, както и поне една магистралка за джипарите на вип-персоните, успоредно на бреговата ивица. Да живей свободата на предприемчивата българска бизнес-мисъл и мутроватото управление!
82
13
 
3
 
! Отговори
toto преди 4 години
Заведението е на място, където никой от години не се плажува , защото е пълно с камъни и брегът е много скосен. Много е кокетно и приветливо. Много ми е интересно, къде плажуваха хейтърите, когото на това място имаше ръждясал кораб. Успех на барчето...
81
1
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Последните години ходихме на Ахтопол, не за друго, а защото в района по мое мнение са най-хубавите и чисти плажове. Но след множество подобни изцепки се отказахме. Тази година за пръв път ходихме в Гърция и определено ще повторим. Съветвам колкото може повече хора да НЕ ходят на нашето море за да може тия поммияри да фалират по-скоро за да си върнем нашето море. Не виждам друг начин, тия просто трябва да бъдат лишени от абсолютно всичките си клиенти. А тая барака морето ще си я прибере скоро.
80
3
 
1
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Не пречете на българския Бизнес!
79
0
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Алчността ще погуби човека.Ако има оцелели,про.стотията ще почисти и отпадъците.
78
2
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Българи, вие сте нужни на вашето правителство до там докато си плащате данъците и раболепно гласувате на изборите, които така или иначе са предрешени. И да ревете и да се оплаквате и на протести да излизате пак ще ви мачкат!
77
1
 
36
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
Като оставим на страна правните и екологични проблеми, що за бизнесмени са това, които още не са завършили проект в средата на сезона. Ето това са бг бизнесмените. После не се чудете що сме на това дередже.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Морската зона е Клондайк за едни .... там хора. Иначе браво на будния българин който си слуша БНР. Волгин какво казва по въпроса?
75
0
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ако си плащаш има вратички
74
14
 
3
 
! Отговори
тоти преди 4 години
като гледам тия дюни и ми се плаче???Крак нестъпва,подобно на пустиня и само змии и гущери ще видиш,но не деца да се заравят на пясъка...Е...на кой му е нужно тая пустош да ми каже!!!
73
0
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Оф - помислих че е месокомбинат- нали има стотици умрели крави по брега на Ахтопол- слава богу е само един керлив капан -ахахахаххаха
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Ахтопол не стъпвам от години. Преди време такива обриви получихме - това е едно от малкото места по нашето море което изобщо няма пречиствателна станция! От тоалетната - всичко е директно в морето. Имам и други познати с чудни кожни изненади прехванати от там!
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като се замисли човек, правилно поставят бариери преди плажовете, наистина не е за стъпване /не че има и къде вече/
70
0
 
56
 
! Отговори
Ваше преди 4 години
Вашите плажове и чадъри на концесия с Вашите заведения дерящи кожи, във Вашите бетонни хотели в Вашите платени паркинги и Вашите ресторанти да дойда с Мойте пари под предлог че морето било Нашето Море.Няма нужда.На 350км има море прозрачно, без бетон по плажа с вода без стомашни проблеми с плажове безплатни и паркинги безплатни до плажа и прясна сутрешна риба и заведения в който винаги има места и се борят за мойте пари. Може и да ги спечелят.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мозъци...Последния мозък, който се опита да направи нещо такова, го намериха на 200 метра обесен в една поляна. Другите *** мозъци ги вкараха в затворите. Пали, ама не се чуди, ако не си видиш къщата запалена...
68
0
 
2
 
! Отговори
ахахха преди 4 години
До Факт!Ти май не си ходил в Италия на море. Като ти чета коментара със сигурност не си помирисвал курортите им.
67
7
 
3
 
! Отговори
Ириней Георгиус преди 4 години
ТРЪГВАЙТЕ ЗА МАЙКА ГЪРЦИЯ , БЕДНИ И ГЛУПАВИ БУЛГГЕРИ . САМО ОБМЕНЕТЕ ЛЕВЧЕТАТА си в Евракос .СКОРО ЩЕ ЗАПАЛЯ БАГЕРИТЕ , И ЩЕ ИЗРИНА ПОВЕЧЕТО ВИ ПРОСТАШКИ ХОТЕЛИ НА ГРЪЦКОТО ЧЕРНО МОРЕ .
66
0
 
15
 
! Отговори
x преди 4 години
Дори едни кошове за *** не поставят по алеите,засипано е с ***Имах предвид най-обикновен *** бе *** о ти от сайта.