Ахтопол не е демоде – заведение "цъфна" насред плажната ивица

Плажът е предпочитан от майки с деца, отнеха им свободната зона
15 юли 2019 15:00,
102
Ахтопол не е демоде – заведение "цъфна" насред плажната ивица
Снимка: БНР

На брега на централния плаж в Ахтопол, на метри от водата, вече расте ново двуетажно заведение. За изграждането му сигнализира слушател на БНР.

Още по темата

Морето изхвърли умрели крави на брега край Обзор и Ахтопол

"Строи се на не повече от 2 до 3 метра на самия бряг на морето, върху самия плаж. Строи се заведение, което е с не по-малко от 200 квадратни метра и върху самия пясък, непосредствено до брега на морето, върху бетонни колони", разказа той пред Националното радио.

"До мястото на друго заведение, което стоеше миналата година и беше в ската. Сега това заведение вече го няма и под него, върху плажа се строи новото заведение. В момента се строи втори етаж, полагат битумна настилка", уточни слушателят, според когото от дни ясно се долавят шум от горелки и от циркуляри, вероятно от рязане на дъски за подова настилка.

Случайно или не новото заведение се издига на място, което е било предпочитано от семейства с дец
а заради това, че водата е плитка. Сега по думите му достъпът ще бъде затруднен заради самото заведение. Мъжът е възмутен "от нахалството, с което се превземат територии от плажа".

"За мен не е редно да има заведение на плажа, точно на плажната ивица, то е във водата", казва друг мъж, плажуващ близо до новото заведение.

"Не, разбира се, как ще е нормално. По-рано тук никога не е имало такива заведения, още повече и тези чадъри, които наслагаха, а пък морето е пълно с камъни, никой не ги е почистил. Чадърите са по 5 лева, не са малко, няма тоалетна. Аз дойдох на втори и работиха допреди един ден, до 10 юли. Аз знам, че забраната е от 30 май", споделя жена, също плажуваща в близост.

По думите й, тази зона била свободна, а сега свободната зона е преместена "на другия край на плажа, който е на два километра".

Заведението е построено, след като Министерството на туризма е одобрило концесионната схема, представена от стопанина на плажната ивица. За изграждането му съгласие е дал и главният архитект на Царево. Три пъти от началото на сезона проверка на строителните дейности са извършили и инспекторите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас. Според експертите строителството е напълно законно.

Това не е масивна постройка, а временен обект, заявява и управителят на плажа Галин Вълчев за предаването "Преди всички". "Не, не са бетонни колони. Това са бетонни блокчета, които се слагат на пясъка, за да може да стъпи самият обект."

"Естествено, че имаме право. Имаме одобрена схема от Министерството на туризма, от РИОСВ и разрешение от главния архитект", допълни Галин Вълчев.

Бурите са причина вълните да стигнат до основите на заведението
, след като плажната ивица е залята от водата, разказва и наемателят на заведението Васил Каритков. Очаква се за следващия сезон да бъде изградена и защитна буна, за която вече има готов проект, съобщи още той.

"Заведението, което сме поставили тук, а не построили, защото има разлика между двете понятия, си е абсолютно законно и абсолютно на място и няма абсолютно никакъв проблем да бъде премахнато впоследствие. След като се премахне въпросният обект, тук ще си остане абсолютно същият плаж, какъвто сме го заварили", коментира управителят пред "Хоризонт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
38
 
! Отговори
ааа преди 4 години
все по зле и по зле стават бг плажовете. скоро никой няма да ходи там, заведенията ще са празни. това е, няма как.
24
2
 
38
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 4 години
Връщам се обратно в Гърция.Не ми се плува в отходните води на т.н."временно заведение".Остава да срещна и онова алчно страшилище Ангелкова , и съвсем ще забравя за плажа.Малииий ,тая колко е грозна ,направо не е истина.
23
1
 
46
 
! Отговори
турист преди 4 години
Българския туристически бранш е обсебен от бивши кадри на "Балкантурист". Навремето въртяха секирата, защото ни беше забранено да излизаме зад граница. През последните години се възползваха от това, че конкурентни туристически дестинации имаха проблеми от политически характер. Е, куция късмет все някога свършва. Силно се надявам на масови фалити и преструктуриране на бранша. Да се владее и управлява от хора, които разбират от това и си обичат занаята. Аман от касети !
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A какъв Евин плаж имаше там...
21
0
 
44
 
! Отговори
мак преди 4 години
Едни бандити управляват и раздават разрешителни за каквото си поискат на други бандити. Последните завладяват плажове, зелени площи и всяко свободно местенце в градовете. Има ли го туй чудо другаде?
20
1
 
34
 
! Отговори
Свинята Павлова преди 4 години
На това място, не точно във водата, имаше подобно заведение и беше малко по към сушата, не върху пясъка. На кой болен мозък му хрумна, че като го изместят върху пясъка ще прави повече оборот? Болни, снобарско- мутренски мозъци!
19
0
 
27
 
! Отговори
Свинята Павлова преди 4 години
На това място, не точно във водата, имаше подобно заведение и беше малко по към сушата, не върху пясъка. На кой болен мозък му хрумна, че като го изместят върху пясъка ще прави повече оборот? Болни, снобарско- мутренски мозъци!
18
0
 
16
 
! Отговори
АНГЕЛКОВА преди 4 години
НА АНГЕЛКОВА
17
1
 
46
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Добре че не сме вече на 3 морета....
16
1
 
31
 
! Отговори
Мария преди 4 години
КАТО ЧИ ЛИ НЯКОЙ ТЕНДЕНЦИОЗНО ГОНИ ХОРАТА ОТ НАШЕТО КРАЙБРЕЖИЕ.АКО Е ОБРАТНО ИМАМЕ СИ ДЪРЖАВНИ КЛУЖИТЕЛИ НА КОИТО НЕ ИМ ПУКА,СТИГА САМО ДАЛАВЕРА ДА ИМА И ЗАПЛАТАТА С ОСИГУРОВКИТЕ ДА ТЕКАТ.СРАМОТА.
15
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, видите ли, заведението не е до водата. Водата била стигнала до заведението заради бурите..***...
14
0
 
42
 
! Отговори
... преди 4 години
И после ханглекова се чуди оти 1,5млн бугаре искат да идат я в Турция я в Гърция я некъде другаде на море! Еми .... абе бетонирайте бре! Даже навътре стойте! Явно НИКОЙ И НИЩО НЕ МОЖЕ А ВИ СПРЕ ПО ТИЯ ЗАБРАВЕНИ ОТ БОГА ЗЕМИ!!! НО НЕ ИСКАЙТЕ ОТ МЕН И РОДНИНИТЕ МИ ДА ХОДИМ ПО ВАШЕТО МОРЕ!!! ПРОСТО ТО ВЕЧЕ НЕ Е МОРЕ!!! ТО Е МУТРО ИЗРОДИЯ ПОДПОМАГАНА ОТ МУТРИ!! ЗА СПРАВКА ВИЖТЕ МИНАЛОТО НА БОЙКО БОРИСОВ!!!
13
0
 
41
 
! Отговори
Тъп преди 4 години
Да предполагам ли, че и "защитната буна" ще бъде поставена като временен обект?
12
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ,къде им изтичат временните отходни води на временните заведения ?!Абсолютно безобразие :))))
11
0
 
51
 
! Отговори
:D преди 4 години
И в Русе има "преместваем" обект. Площта му е около 200 кв.м. Намира се в топ-центъра на града - в градина пред библиотеката. Според Апелативния съд и вещи лица той е преместваем, защото може да се премести с 2 товарни хеликоптера! Тъжно ли е, смешно ли е, не знам. :D
10
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да застроят всичко, да видим после кой ще им стъпе на кирливите плажове, на които няма пясък и вода, на разни настилки, навеси и маси!
9
0
 
49
 
! Отговори
Батман преди 4 години
Щели да махнат заведението, а защо тогава ще правят буна че и с проект ?????
8
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Испания и Италия, където обикновено почивам през последните 22 години няма никакви заведения (преместваеми обекти) на плажовете.
7
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой нормален българин не ходи на море в България. Ако ще върху всички плажове да наслагат заведения и хотели, все ми е тая.
6
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да позная дали кмета и архитекта на Царево не са милионери?!