Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи

Отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието
25 юни 2019 08:40, Петя Славова
136
Пречиствателните станции не смогват на туристи и строежи
Снимка: БТА

Непречистени отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието. Причината е в пречиствателните станции, които не насмогват на по-големия брой почиващи през лятото и нерядко се налага част от отпадните води се насочват за заустване директно в морето. Все още има морски селища без действащи пречиствателни станции за отпадни води, съобщава "Монитор".

Те са в най-южната част на бреговата ни ивица, където и нараства интересът на туристите и продължават да се строят места за настаняването им. Става дума за Ахтопол, Варвара, Синеморец, Резово. Извън канализацията остават и повечето от къмпингите по южното Черноморие и за тях проблемът стои на дневен ред, признават от РИОСВ Бургас.

Някои са изградили водоплътни изгребни ями, които периодично се изпомпват от фекалките и се заустват в близките пречиствателни станции. Този вид ями са с бетонирано дъно и стени и няма никакъв шанс фекалиите да се просмучат в почвата и оттам в морето. Но има и къмпинги, които са още със старите септични ями.

Много сериозен е проблемът с пречиствателната станция на вилно селище "Елените". Капацитетът й е крайно недостатъчен и съоръжението не успява да поеме всички отпадни води, които преливат и изтичат в морето. Преди години то е било проектирано единствено за нуждите на курорта. През последните 20 години обаче към него са се навързали десетки новоизградени ваканционни комплекси и част от хотелите в Свети Влас. Туристите, които обслужва пречиствателната станция надвишават няколко пъти капацитета й.

Отново на юг, в Созопол положението е подобно. Новоизградената също през миналия програмен период ПСОВ е с капацитет от 64 560 жители. Градчето и общината през лятото привличат много повече туристи от посочената по-горе цифра и съответно рискът от надхвърляне на мощността на съоръжението нараства. Въпросната станция приема за пречистване и отпадни води от отделни части от къмпингите "Каваци" и "Смокиня".

В близката зона на Приморско и Китен засега  само е започнал строеж на нова пречиствателна станция. Очаква се тя да бъде пусната в експлоатация догодина, като капацитетът й се предвижда да е за 55 хил. екв. жители. Засега там разчитат на старо съоръжение, строено преди почти 40 години, което няма трето стъпало за отстраняване на азот и фосфор и отпадъчните води минават единствено през механично и биологично пречистване, а след това се вливат в река Караагач, а оттам - в Черно море. Самата станция освен това трудно поема голямото натоварване по време пика на летния туристически сезон.

На север от Бургас отпадните води от Обзор и Бяла се пречистват от ПСОВ с капацитет 40 000 е. ж., което във върха на туристическия сезон е недостатъчно.

По данни на екоминистерството пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) "Варна-Акациите", е била реконструирана през миналия програмен период и е с проектен капацитет да обслужва 425 000 жители в района морската ни столица.

Според информация от сайта на Националния статистически институт (НСИ) населението на Варна към края на миналата година е било 336 505 души. Не е е далеч от ума обаче, че през лятото хората в третия по големина български град в най-добрия случай се удвояват и може да достигнат 670 000 души и съответно се увеличава количеството отпадни води, което трябва да се пречиства.

В курорта „Златни пясъци“ пък чак догодина се очаква да завърши модернизацията на пречиствателната станция и тя да достигне капацитет от 72 хил. екв. жители.

Независимо от липсата на места на всякакво пречистване данните на бургаската РЗИ за морската вода не са тревожни. От всички проби в зоните за къпане, които са взети през този сезон, няма нито една с отклонения извън нормите, каза д-р Марияна Кофинова.

Подобни са данните и за района на Варна. От здравната инспекция там обаче отчитат, че морето край плаж "Панорама" в северната част на "Златни пясъци", където е пречиствателната станция, бе сред най-проблемните участъци в последните години.

По традиция най-мръсни са варненските плажове, като първенец сред тях е отново Офицерският плаж. За пета година той е оценен с лошо качество на водата. До края на септември тя ще се проверява поне 2 пъти месечно. Според данни на Басейнова дирекция „Черноморски район“ най-замърсен с морски отпадъци е плажът край Плавателен канал-2 на Варненското езеро, а най-чист, с най-малко количества макроотпадъци е плажът на Дуранкулак.


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
6
 
! Отговори
Смях преди 9 месеца
Според автора на статията причината за кафявия цвят на морето не е презастрояването и неспазването на правила и закони,а Пречиствателните станции,които не смогват.Пречиствателните станции са виновни!
125
2
 
3
 
! Отговори
ДААА преди 9 месеца
ЕЛЕМЕННТАРРЕН ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РЕКЕТ!
ЗА КЦМ ПЛОВДИВ ЗНАМ, ЧЕ ТАКА Е ИЗНУДВАНО ДА ПЛАЩА ВНОСКИ НА ПЛОВДИВСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ. АКО СПРЕ ВНОСКИТЕ -ПОЧВАТ ЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА ЕКО ПРОБЛЕМИТЕ НА ПЛОВДИВ...
124
2
 
15
 
! Отговори
:D преди 9 месеца
Който яде, трябва след това да cepe! В ол-инклузив е проблемът!
123
1
 
16
 
! Отговори
Охобохо преди 9 месеца
За да не седите на тоалетната чиния пийте ''Глупедиум''!За да се сетите къде не трябва да ходите пийте ''Глупедиум''!На почивка ли отивате или да се борите със стомашно разстройство?На почивка ли отивате или да ви ползват мутрите за ходеща касичка за всичко от паркирането до некачествената храна?Пийте ''Глупедиум'' за да ви дойде акъла!
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За толкоз много гов на, пречиствателна станция още няма измислена....
121
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами като се врете като копърки в навалицата по "вървежните" курорти - къпете се в акитата си. Аз като ида в Мичурин ми е бистро и чистичко.
120
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подзаглавието трябва да е по-директно: "Ла**ата по Черноморието са повече от туристите", например.
119
2
 
24
 
! Отговори
а преди 9 месеца
Отпадни води заливат бреговата ивица по Черноморието

Тази новина имам чувството, че я чета всяка година по това време от едно 10 години насам.
118
3
 
27
 
! Отговори
Патил преди 9 месеца
Всяка вечер мръснa пяна изплува на плаж Хармани в Созопол. Къде го видяха това чисто море?
117
2
 
44
 
! Отговори
WTF преди 9 месеца
БГ Черноморието е за мазохисти - простаци, чалга, мизерия и болести. Не знам как човек с IQ над 90 ще отиде на Кафяво море да се къпе в лаYна, да яде *** и да хване поне 3 вида болести от гнусната мизерия.
116
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До богат програмист

Това шоу,което е в Сл. бряг,нито в Гърция,нито в Турция го има,там човек никога не скучае, факт!
Само да спират шума след 23 часа,че не може да спи човек,останалото е ОК.
115
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като изключим Бургас,заради Нефтохима,как пък един път не видях мръсотия на българското Черноморие,нито в Несебър,нито в Слънчев брях,нито в Созопол?!Как?
Вярно е ,че е презстроено на някои места,но морето не е мръсно,оставам с впечатление,че умишлено се прави тази антиреклама на Черноморието,за да привлекат повече туристи на други места като Турция и Гърция.Неотдавна гледах филм за Ропотамо и вливането и в Черноморието,божествена природа!
114
2
 
19
 
! Отговори
богат програмист преди 9 месеца
До Анонимен 112


Българското черноморие е само за беднягите от Люлин и Обеля.
По гръцките плажове даже рускините са по-хубави.
113
3
 
19
 
! Отговори
! преди 9 месеца
Когато не можеи да планираш като хората и си страшно корумпиран, това са резултатите. Добре, е има AIRBNB и Гърция!
112
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук постоянно оплюват българското Черноморие,но когато погледнах анкетата на хората,на първо място е българското Черноморие по посещаемост,на второ място е Гърция и на трето място с 5% е Турция.
111
2
 
45
 
! Отговори
Бобчо преди 9 месеца
Всички пишете за южното черноморие. На 36 години съм и детството ми е минало там, а после бях студент във Варна. Почти не се сещам за място от Бургас до Резово където не съм ходил. И сега ми се плаче като видя в какво го превърнаха мyтрите с техния бетон. И навсякъде батки ти искат пари за въздуха дето дишаш. С едни водни очила и торбичка колко миди съм извадил, с парче корда и кукичка колко попчета съм уловил от варненските
буни само аз си знам. Сега там има само лайййнааа!!!!!!
110
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
10 години ГЕРБ
109
2
 
25
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 месеца
Мутрите собственици на хотелите, дали си почиват по техните хотели?
108
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който е луд да ходи на това блато, заразено с кой знае какви отпадъчни води. Истината е Турция за страхотна почивка - красиво, чисто, хората културни, добра храна и много по евтино от БГ бетономорието.
107
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А не знам дали в Гръцко е зле, но на връщане от почивка колите в поско Промахон бяха до разклона за Петрич има няма 8 километра колона в 3 ленти. Викате зле е у гръцко, затова и румънците перат 700,800 км в посока за да не почиват по ***.