Съборът в Рожен събра 280 хиляди души

3500 певци забавляваха посетителите
21 юли 2019 22:29,
60
Съборът в Рожен събра 280 хиляди души
Снимка: BulFoto

Рожен отново бе сцена на българската фолклорна музика и традиции през трите дни на Събора на народното творчество и животновъдството. Традиционната проява с над 100-годишна история събра на Роженските поляни от 19 юли до днес над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната, според данни на организаторите от сдружението "Рожен - наследство в бъдещето", пише БТА.

Още по темата

Радев от Рожен: С всяко обезлюдено село угасва светилник

Рожен, като обединяващо нацията място, което надхвърля границите, бе основният акцент в оценките на политици и общественици, посетили внушителното фолклорно събитие. Изложби и исторически препратки напомниха, че Роженският събор е възникнал преди столетие като среща на разделени български родове от времето преди да падне границата, отделяла Родопите от свободна България.

Роженският събор наистина обединява българите; хората идват, за да "глътнат" от въздуха на Рожен и от музиката на Родопите, коментира Костадин Илчев, виртуозен гайдар и ръководител на оркестър "101 каба гайди". Според музиканта фестивалът на Роженските поляни се е превърнал в събитие и доказателство, че родопската, българската фолклорна музика са съхранени. Съборът показа величавата родопска музика в целия й блясък, а емоционалната оценка на публиката през трите дни е показателна за това, допълва Илчев. Етнографски и музейни изложби, базари на био- и фермерски продукти от Родопите, занаятчийски работилници, етноселище и изложения бяха представени в програмата на събора.

Галаконцертът "Родопска вечер" открои красотата на музиката на Родопите в изпълнение на ансамбъл "Родопа", на "100 каба гайди", "101 каба гайди", "Каба кабадайлии", Златина Узунова, Валя Балканска, Петър Янев, Кристина Енгерова, Светла Дукатева, Николай Славеев и др.

Съборът бе закрит днес с церемония по награждаването на лауреатите на националния фолклорен конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеалистВреме е да разбереш, че не живееш заради пазарната икономика ...
13
8
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Българинът не може да разбере, че живеем в пазарна икономика...Значи Пиринското може да е 5 лева на Витошка или крайбрежната във Варна, но на такъв фестивал трябва да струва 1 лев, защото толкова струвала в магазина...Ами никой не ви кара да купувате бира там..."Комерсиал" може да са "изпълнители" като Криско, Гери Никол или Тита...Но народната музика...Хайде слезте малко на земята...
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха то в България няма толкова хора бе .... иначе eвaлла за мухабетта
11
0
 
12
 
! Отговори
280,000!? преди 4 години
Баси броенето, дето е паднало!?
10
5
 
12
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
Ако Президента,не е поел инициативата, да се съберат дарения от щедри българи и да се дадат там ,където има нужда,пишете го ,че това е било само един голям мохабед,и той е хапнал и пийнал на кьор софра.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе я си седи у панелката и сърбай домашна плодова!
8
2
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Няма лошо! Да играят и пеят хората! На, от памтивека зрелищата успешно туширан народното недоволство поради бедността на народа и охолството на управляващите. Държавни пари за зрелища винаги ще има...
7
11
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
колко ли чисто остава след 200хил посетителиа семки дали е имало?
6
17
 
14
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Как може да се радвате и да посещавате тоя скапан комерсиал? Българщината е навсякъде другаде, но не и там.
5
6
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Толкова приятно:първо докато се стигне до там..и после тая навалица...а за връщането...е то стана още по-приятно....не благодаря ,няма нужда...
4
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ***.раса румен радев - харманлийският нищоправец на 5 цифрена заплата, набеден за президент, говореше поредните безмислици за патриотизъм и прочие пред стадо екзалтирани овце в рожен, в русенско избиват с.винете на хората!Да беше отишъл и да помогне, да сложи вето на геноцида, оня обаче думка кебапчета и го боли фара!Оставка!
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на тази красива селска нация!А нещо за протест срещу мутро-ченгеджийското и мафиотско правителство?Няма нужда, нали?
2
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя събор е комерсиализирана простотия!Плескавица с питка - 10 лв!Да ви таковам и патриот -печалбарите!Всичко това там е бизнес -алъш -вериш!Закривай!
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах репортажи по телевизията. Беше вълнуващо. Представям си на живо калеко приятно и емоционално е било.