Радев от Рожен: С всяко обезлюдено село угасва светилник

Президентът откри събора със звън на родопски чанове
31

Снимка: БулФото

Президентът Румен Радев откри Националния събор в Рожен. Съборът започна със звън на родопски чанове.
 
Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите кабагайди, които чухме днес, заедно могат да разлюлеят една непоклатима планина, така ние всички с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде, каза държавният глава.
 
Президентът посочи, че България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите. "Днес обаче Родопите са от най-бързо обезлюдяващите се краища на България, с всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените", заяви президентът.

Румен Радев пожела на участниците, гостите и организаторите да запомнят събора като празник на нашата родова памет и жив извор на българското единство, защото събитието е не само сред най-вълнуващите празници на народното творчество, но и на българщината.
 
Държавният глава припомни как съборът е възникнал, когато преди години разделените родопски родове от двете страни на границата са си давали среща край Рожен.
 
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева разгледаха изложбите, музейните експозиции, етно селището, културната зона и други акценти от събора, които представят народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, на малката певица от Чепеларе Мария Бечева и на ансамбъл "Родопа" – Смолян бяха част от откриването на събора.

Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път тази година участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.
 
Организатори са община Смолян и сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
7
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 4 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв безличен президент ?
25
6
 
5
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Поне президента ни говори интелигентно и дори хубаво. Не че се върши нещо де, но поне лицето на БЪЛГАРИЯ да не простее като Тиквун!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАЩО ТАКА БЕ РАДЕВ ЗАМИСЛИЛ ЛИ СЕ АМИ *** В ЕДНА ЧЕХИЯ ВСИЧКИ СЕЛА СА НАСЕЛЕНИ ОТ МЛАДИ И СТАРИ НИКОИ НЕ СЕ Е ЗАМИСЛЯЛ ДА НАПУСНЕ СЕЛОТО СИ ЗАЩОТО ТАМ НЯМАШЕ АГРАРНОПРОМИШЛЕНИ КОМПЛЕКСИ КАКТО БЕШЕ В МИНАЛОТО БЪКАНИ С ЧИНОВНИЦИ ТЪРТЕИ НАПРОТИВ ВСЕКИ СЕЛЯНИН СИ ЗНАЕШЕ НЕГОВОТО БЕШЕ НАСЪРЧВАН И ПОДПОМОГНАТ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗАТОВА ТЕХНИТЕ СЕЛА ПРОСПЕРИРАТ ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЧЕ ДЪРЖАВАТА ИМ НЕ Е МАЩЕХА КАКТО ТУК А СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ КАТО РОДНА МАИКА ФЕРЩЕЕН ИЛИ СЕ ПРАВИШ НА *** ЗАЩОТО ТАКА ТИ Е ПО ЛЕСНО
23
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
другарю президент твойте другари съпартиици са виновни за това искаха да развиват тежко машиностроне и прогониха селяните от селата а сега селата обиезлюдяват така ще е щом не можете да иуправлявате
22
3
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 4 години
Така ли бе ?А вие като сте на власт - изчезват цели градове!
21
12
 
20
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 4 години
Има ли статия за президента платените мишки веднага излизат от дупките си. Кое не е вярно бе мишоци ? От идването на ГЕРБ са обезлюдени над 200 села. При тяхното управление паднахме под 7 милиона. И това ли ще отречете бе мишки ? ГЕРБ унищожи България, и докато не затрие и последния Българин няма да миряса.
20
8
 
11
 
! Отговори
Inatut преди 4 години
Радев. Ела у моето село. Давам ти 1 дка фриии балканска убава земля. Да жънеш.. да сееш и да се.еш. ама уви първите две ги не можеш.За всяка затрита махала и село да се сърдиш на терористичната столетница.. която назионализира земя, животни и техника и натика селяните в ткзс-та и ги превърна в работници от крайните квартали. Столетницата е виновна и шумкарите..на тях трябва да размахаш пръст..
19
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя верно е на всеки километър! Появява се от всеки храсталак с размахан пръст!
18
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След края на мандата се чувствай поканен да живееш с Деса в махала Свирците!И газена лампа ще ти подаря, за да не Ти угасне светилника..Ама ще отсвириш поканата,и ти се оказа най-обикновен демагог!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така и Харманли ще обезлюдее ставаш *** и хоп в София.
16
3
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
А статията ви иначе е за уважение. Мамалигари проЗДТИ!
15
6
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Цензура на "Же,лев". Вземете си цензурирайте празните тикви, или е от чумата по свинете?
14
16
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Да пребъде фолклорният събор на Рожен. Живков, Желев, Първанов и Радев са президентите до момента, останалото - плява.
13
1
 
11
 
! Отговори
Ще заблещукат пак преди 4 години
светлинки в прозорците на такива села, ако масово започне събарянето на незаконните гета, товаренето на обитателите им на автобуси и откарването им там, където за тях има жилища, а също и работа - колкото щеш земя за обработване, а ако ги мързи, нека станат животновъди. Ще се излежават с часове, докато овце, кози и крави кротко си пасат.Хем ще има какво да ядат, хем ще продават мляко и ще имат пари.Лесно е, но не щат доброволно. Какво е нужно? Промяна в закона и безапелационното му изпълнение.
12
3
 
10
 
! Отговори
Трогателно изявление преди 4 години
Щеше да си е съвсем на мястото, в някой пенсионерски клуб на стари моми-бивши даскалици от селата, които в унес си припомнят, как с десетилетия са преподавали в затънтени, постепенно обезлюдяващи се села и са си мечтали някой красавец да обърка пътя, та да мине през тяхното село, да забележи някоя от тях и да я направи щастлива.Само че Р.Радев е генерал и президент. По ще му приляга с твърда ръка да осъществи доброто предложение в такива села да бъдат въдворявани вечните безработни неграмотници
11
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8И какво по-точно бил постигнал Радев, че не се сещам? Освен да харчи държавна пара цял живот?
10
9
 
27
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
За съжаление това е президент на България!!!!!!!!
9
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП и русофилите са ***.
8
23
 
15
 
! Отговори
До Хейтър преди 4 години
ти да не си някой айти специалист превърнал се в овчар ве, мyйо? а? последва ли партийната повеля да се върнеш на село, гoBнbо? Радев е тръгнал от село и е постигнал нещо, а вие сте банда анонимници, пишещи коментари за пари.
7
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да пратим Радев в накое село