Бедствено положение и в Разградско заради чумата

Заповедта е в сила от 24 до 30 юли
24 юли 2019 14:21,
12
Бедствено положение и в Разградско заради чумата
Снимка: pixaBay

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен обяви бедствено положение в областта на заседанието на Областния щаб при бедствия и аварии във връзка африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Още по темата
В заседанието участваха представители на седемте общини в областта и на институции, ангажирани с ограничаването на африканска чума по свинете. Всички единодушно подкрепиха предложението за обявяване на бедствено положение в областта.

"Обстановката се усложнява, областта е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерси и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент. Затова събрах Областния щаб при бедствия и аварии да съгласуваме необходимите решения и мерки“, заяви Гюнай Хюсмен в началото на заседанието.

От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че в момента, през лятото, е пикът на заболяването и ако в този период не допуснем заболяване на територията на областта, през есента и зимата опасността намалява.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес (24 юли) и продължава до 30 юли включително.

Според заповедта координацията по изпълнението ѝ ще се извършва от директора на ОДБХ - Разград, от ОДМВР - Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор" стартират от община Исперих, като целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Vans преди 4 години
Тотално унищожение на българското животновъдство. Продължавайте да гласувате за ГЕРБ!
10
0
 
1
 
! Отговори
Vans преди 4 години
Тотално унищожение на бългърското животновъдството. Продължавайте да гласувате за ГЕРБ!
9
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
УМИШЛЕНО ГИ УНИЩОЖАВАТ КАКТО МИНАЛАТА ГОДИНА ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ НА ХОРАТА. ПОЛИТИКА НА ГЕРБ. ЕС ЩЕ КОМПЕНСИРА А КОЛКО ЩЕ ОБЕЗЩИТЯТ СВИНЕКОМПЛЕКСИТЕ И ЖИВОТНОВЪДИТЕ ЕДИН БОГ ЗНАЕ. НАУЧИХА СЕ ДА КРАДЪТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ И НЯМА СПИРАНЕ. РЕД Е И НА ГЪСКИТЕ И КОКОШКИТЕ. СИГУРНО И ТЯХ ЩЕ ГИ ЛОВНЕ НЯКОЙ ВИРУС.
8
0
 
0
 
! Отговори
zoro преди 4 години
Свинско месо е *** дума за тролите?
7
0
 
3
 
! Отговори
zoro преди 4 години
До 4 - Точно така-турците не гледат и не консумират свинe,евреите-също..Има нещо гнило в цялата работа....България вече не е за българи?
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо чумата се появи на места, където пръскаха против комари? Има ли връзка? Как мислите? Тази мисъл не ми дава мира! С какво точно пръскаха
5
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
целта е да се ударят родните производители на месо и да се внася само замразено 20 годишно от Европа това и ва малките деца стана ясно след като в съседните на нас страни нама епидемия
4
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
абе в .Румъния никаде ни се съобщава за чума интересно само у нас се разпространява из цялата страна вече
3
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е част от Промяната на президент румен радев!Оня си налага вето след вето, всяко от които падат, взема 5 цифрена заплата, добре му е!Оставка на харманлийския нищоправец румен радев!!!
2
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Тая година прассетата хич нямат късмет, а уж е годината на Свиннята...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еййййййй засипаха ги тия прасенца вееее