Кризата с чумата - безпрецедентна, няма действащи екарисажи

В три области в страната е обявено бедствено положение
25 юли 2019 09:45,
24

Вече в три области в България е обявено бедствено положение заради африканската чума по свинете.

Още по темата
Според Радостина Донева от Асоциацията за развъждане на Източнобалнска свиня, кризата е безпрецедентна и у нас няма действащи екарисажи, които да могат да поемат огромното количество трупове на животни, които ще се наложи да бъдат унищожени, дори те да работят на денонощен режим в рамките на месец.

"Вирусът е изключително устойчив. Във фураж и слама той може да живее месеци наред. Няма как да имаме 100% стерилност", посочи тя.

По думите ѝ част от решението на проблема в момента минава през унищожаването на труповете на животните по перфектен начин, без допускане на заразата да се разпространи още, иначе ще последва катастрофа. БАБХ се ползвала с малък рейтинг на доверие, подчерта още Донева.

За ликвидирането на заразата е трябвало да се вземе информация от съседните страни, а в момента най-добрите учени във ветеринарната медицина вече не работят в държавата и за БАБХ, обясни д-р Иво Сираков пред Bulgaria ON AIR.

"Африканската чума се размножава в локалните лимфни възли, засягат се всички органи и системи", посочи той.

Според него е крайно необходимо да има стратегия за ограничаване на щетите, когато навлязат, както и стопаните да се вслушват в препоръките на ветеринарните лекари.

Днес предстои евтаназирането на животните от свинекомплекса в село Бръшлен - една от най-големите ферми в България. Там се отглеждат близо 40 000 прасета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тикволандия, какво има изобщо?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То да не допуснеш разпространението на африканската чума не е като да крадеш 10 години.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце нали ходи навсякъде? Сега къде е? Един ред не е написал, или една дума не е казал, че е бедствено положение. Покри се като мишок пак, няма го и за протестите за Гешев. Най-големия страхливец и мижитурка... Наcpaн до ушите, ама ходи да се бие в гърдите, пред ceляните - аз това, аз онова... Пpъдльо отвсякъде...
17
1
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
До Анонименха-ха, какви застраховки? Земеделците като започнаха да си застраховат стоката, какво им платиха? Нищо! Фонда не бил натрупал достатъчно средства..., и хорицата не могат да си покрият дори разходите по засаждането на опропастената стока.
16
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 4 години
До Тръбаооо, за кокошка няма прошка, за милиони няма закони.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо ново под родното капиталистическо небе. Изнамерили са нов начин за ударно забогатяване, види се. Първо взели субсидиите, сега ще вземат парите от застраховките. И не им пука на мизерниците за катастрофите, които са заложили за другите...
14
0
 
3
 
! Отговори
ветеринар преди 4 години
а защо няма????????????
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали затова сме в Еврог-ейския съюз?!? Сега ще внасяме свинско от там. Мдаааа. Скъпи самолети от Хамерика, скъпо свинско от Европа - няма проблем, всичко е стабилно. Чакам само кога вече тотално и перманентно ще съсипят и българския плод-зеленчук. Радвате ли се, българи? Одата на Радостта тананикате ли си всекидневно? Кой не скача е червен.
12
3
 
21
 
! Отговори
Слава ГЕРБ преди 4 години
ГЕРБ закри един от последните отрасли в България. Плана Ран-Ът се изпълнява перфектно от Бойко .
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавичката на краля слънце продуцира ежедневни гафове, кой от кой по-страшен и необратимо загробващ.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма действащи екарисажи въпреки, че ДФЗ финансира сумати проекти точно за екарисажи. Къде са отишли парите?
9
5
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Вирусите идват от американска лаборатория за вируси в Украйна !!!
8
0
 
11
 
! Отговори
Свинаря преди 4 години
До БАБХАбсолютно си прав. И този екарисаж работеше на няколко пъти по високи цени от шуменския, който затвориха
7
0
 
15
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
До 2: Гледай да не те заловят с два грама суха тревиста маса! Недай боже реагира на канабис от рода на конопа при полевия НАРКОтест! Тогава ще видиш няма ли държава.
6
1
 
14
 
! Отговори
кошмарно, преди 4 години
ужас, как допуснахте такова нещо? Защото чакате на гражданите да ви подават сигналите, а вие да им отговаряте на 30-ия ден/по закон! Защо чакате последната дата! Седите си в администрациите и не си показвате носовете навън да видите какво става, защото заплатката ви е сигурна! Аз съм против да ви се увеличават заплатите, защото не си вършите работата както трябва!
5
0
 
32
 
! Отговори
БАБХ преди 4 години
Действащи екарисажи имаше,обаче по разпореждане на Тиквуний,БАБХ даде Договорите за обезвреждане на една "наша" фирма с 3 камиончета.Към тях текат един много милиони,междувременно на единия от двата екарисажа му отнеха лиценза,щото нямал АКТ 16 ( стар завод от преди 90-та ).Това стана точно преди общественната поръчка.Така остана само "точната" фирма с трите камиончета.Всичко е точно.Шшшшшт.
4
3
 
23
 
! Отговори
123 преди 4 години
Как се разпространи чумата, като отделните свинекомплекси нямат връзка един с друг. Според мен чумата е пусната умишлено в храната. Сега ще забранят отглеждането на прасета с търговскка цел за да внасяме от Европа.
3
0
 
12
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
На истина е страшно.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При гербаджиите държава няма. Има само една огромна перачница на пари.
1
1
 
33
 
! Отговори
жалко е преди 4 години
Още не сме осъзнали каква катастрофа е това,но скоро ще плачем.И в Румъния имаше подобна заплаха но там държавата работи и спряха приближаващата трагедия с минимални загуби.