Съмнения за африканска чума по свинете и в Пловдивско

Очакват се резултатите от референтна лаборатория
30 юли 2019 18:20,
41
Съмнения за африканска чума по свинете и в Пловдивско
Снимка: pixabay.com

Има съмнение за наличие на африканска чума при две диви прасета в Пловдивско, съобщи пред журналисти директорът на Областната дирекция на храните в Пловдив д-р Камен Янков след заседанието на Областната епизоотична комисия.

Още по темата

Той разясни, че в ловно стопанство при отстрел на диви прасета, в две от тях е установено наличие на заболяването в частна лаборатория.

"Пробите са изпратени в София, като все още не е доказано от референтна лаборатория. Затова говорим за съмнения за заболяването, тъй като все още не е доказано“, каза Янков и подчерта, че на място са взети всички необходими мерки. Ако се докаже заболяването, предстои унищожаването на свинете в 3-километрова зона, посочи Янков, цитиран от "Фокус".

Той каза още, че е проведена среща с кметове на населени места от областта, за да имат информация всички по веригата какво трябва да правят.

Протича активна разяснителна кампания. Срещаме трудности с комуникацията с кметовете на малките селища. Разбирам, че обстановката е предизборна, но така или иначе мерките трябва да се изпълняват, каза д-р Камен Янков.

Председателят на Областната епизоотична комисия Димитър Керин добави, че за Пловдивска област е взето решение за определяне на 20-километрова санитарна зона около всички индустриални ферми. В тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

"Преустановяването на отглеждането трябва да стане до 2 август. Кметовете трябва да определят места за загробване на животните, както и да проведат разяснителна кампания сред населението“, каза Керин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това правителство животните неможе да опази а ние се надяваме нас да оправи.Лъжа след лъжа.Нищо не сте научили от вашите дядовци големите ***.Сега е време за оставка
14
0
 
6
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Лека полека наближава към правителството
13
0
 
12
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Защо тази чума не се третира като креминално престъпление, понеже си е чиста диверсия. Има ферми ,в които просто по обичаен път няма как да стигне. Това си е умишлено заразяване и интерес от това има основно ЕС!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С ограда за 100 000 лв. България ще се опита да спре преминаването на диви *** от Румъния и да попречи на разнасянето на африканската чума по прасетата.Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра. Създаването на щаба е с цел предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяванет
11
0
 
2
 
! Отговори
Най-ценния кадър преди 4 години
Изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните Д-р Дамян Илиев е роден на 14 март 1949 г. в гр. София. Завършва Висшия ветеринарномедицински институт в град София през 1975 г.
10
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До Гаден МрънкачПостроиха се тараби по границите, които всеки желаещ прескача дори да не паднат. Построилите тарабите трябва да бъдат настанени в all-inclusive Кремиковци Хилтън, Черна Гора, Дебелт или друго подобно заведение с далеч по-сериозна ограда да се научат как се прави.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО В СЪРБИЯ ОТИВАТ ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ,ЗАЩО В СЪРБИЯ НЯМА ЧУМА ПО ПРАСЕТАТА,НЯМА ЛУДИ КРАВИ,НЯМА ПТИЧИ ГРИПОВЕ.ЗАПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО ВЪПРЕКИ,ЧЕ САЩ И НАТО СРИНАХА СЪРБИЯ ДНЕС ТЯ Е ОТНОВО НАПЪЛНО ВЪ6ЗСТАНОВЕНА И СЕ РАЗВИВА С БУРНИ ТЕМПОВЕ.ХА СЕГА СЕ ЗАМИСЛЕТЕ ,ЗАЩО БЕЗ ВОЙНА БЪЛГАРИЯ Е В ТОТАЛНА РАЗРУХА,ЗАЩО ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ НИ ЗАОБИКАЛЯТ,ЗАЩО ИМА И ЧУМА ПО ***,И СЕ ИЗБИВАТ ПОГОЛОВНО ЖИВОТНИ С КОИТО БЪЛГАРИНА СЕ ПРЕПИТАВА.ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО ОТГОВОРА Е ЗАЩОТО СМЕ В ЕС И НАТО
8
0
 
6
 
! Отговори
Гаден Мрънкач преди 4 години
До оставкаТака е. Додоха луди пари за една ограда с дървени трупчета, което всяко ***, може да подрине с дзурлата си, а дручко си е направо, още един клжон да бея избичили, стомани оградни колове с циментова основа долу, оградата неръждавейка, внопака в земята. По принцип, Чумата е самият ПП ГЕРБ. първом тя върлува като Чума сред Българите, след това, по всички техни животни. Явно е, че Българите не успея да ги изтребят, затова па требе да се премахне продоволствената база на социализъма;)))
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинската чума е в парламентаТам трябва да се евтаназират
6
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Дамян Илиев преди 4 години
Ха честито! Още миналата година началниците от Брюксел поръчаха да ви кажа: "По-добре мъжки полов орган в задния двор отколкото прасе!"
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гробарските некадърници затриха България.И свин четата и чело ееците
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и ко праим ся? еднокнижника къде се покри? да не е и той в отпуск и личните му дела да са важни като оная от НАП?!? да дойде да обясни за личните данни на цял народ как лъснаха и що няма да има животновъдство в БГ! сигурно е на частния си остров или при гаджето с къщата в Барселона, която уж не била купена с негови пари.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се накажат виновните - Сорос, Америка, Иван Костов и ЦРУ., също така и ЕС.
2
0
 
11
 
! Отговори
www преди 4 години
БОЙКО С ГОЛЕМИТЕ МУСКУЛИ ЗАЩО НЕ СЕ ОПЪЛЧИ СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКАТА А НЕ АФРИКАНСКА ЧУМА - ЦЯЛ НАРОД ГО ЗНАЕ ВЕЧЕ - МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ...
1
0
 
20
 
! Отговори
оставка преди 4 години
Чумата ГЕРБ както се вижда е по опасна от африканската която те допуснаха да нахлуе!