Срещу чумата: Варете свинското на висока температура

Целта в момента е да не се допуска заразено месо в индустрията
Обновена: 30 юли 2019 13:58 | 30 юли 2019 10:54,
34
Срещу чумата: Варете свинското на висока температура
Снимка: БулФото

Съветваме стопаните да сваряват свинското месо. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев по повод препоръките на властите към хората да колят своите животни преди да са заразени от епидемията от африканска чума по свинете.

Още по темата

Директорът на БАБХ обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.

Той обаче предупреди хората да внимават, защото инкубационния период за вируса на африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.

Илиев отново повтори тезата на властите, че основната опасност за разпространение на африканската чума по свинете са задните дворове.

"Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава", обясни той.

По думите му, трябва да се свикне с това, че  ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока.

Основната цел на БАБХ в момента пък е да ограничи заразата.

"Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", изтъкна Илиев.

Вчера стана ясно, че отговорорната  епизоотична комисия към Министерстки съвет  въвежда нови мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете. Ще бъде обособена 20-километрова санитарна зона около 62 свинекомплекса у нас. В тези зони не трябва да се отглеждат прасета тип "заден двор". Кланиците ще работят при постоянно присъствие на ветеринари и военна полиция, за да не се допусне нерегламентирано клане на животни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този доктор Дамян Илиев е пенсионер с максимална пенсия и продължава да е директор на БАБХ с 7500 лв заплата.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Варих, варих, но повече от 100 градуса не можах да вдигна.
29
0
 
3
 
! Отговори
военен преди 4 години
Едно време как варяхме свинското в столовата - на 150-200 градуса го варяхме, а сега всички са се разнежили, водата им кипва на под 100!
28
2
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Написал си пълни глупocти - оправдаваш името си.
27
1
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
ВАРЕНЕТО ТРЯБВА ДА СТАВА В АВТОКЛАВИ--ПРИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА. И ВИСОКО НАЛЯГАНЕ.. ПЕЧЕНЕТО--ИЗОБЩО НЕ Е РЕШЕНИЕ!НО, НИЕ ПИТАМЕ:ОТ КАКВИ *** БЕШЕ МЕСОТО НА КЕБАПЧЕТАТА И ПЪРЖОЛИТЕ НА БУЗЛУДЖА....??!!!КОЙ ГО ПОЗВОЛИ....??!!!
26
1
 
12
 
! Отговори
гладен преди 4 години
ми вместо да ги изтребвате и заравяте, да ги бехте сварили всичките, и раздали на народа по формата на салам
25
0
 
1
 
! Отговори
шаман преди 4 години
Болно прасе от африканска чума се лекува като се затвори за 24 часа в джамия
24
0
 
5
 
! Отговори
преводач преди 4 години
Нали разбрахте няма да варите свинското зимата на минусови температури а сега лятото на високи температури кво не разбирате
23
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
за какво ставало въпрос - да се унищожат домашните прасета
22
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава", ОТНОВО НАПИСАНА ГЛУПОСТ
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ставаме халал държава
20
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
каква наглост - утрепаха животните , а сега варете.......
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Температурата на кипене зависи от налагането. При нормални условия водата кипва на малко под 100 градуса, защото налягането не е като на морското равнище. При изпозлване на тенджери под налягане се полчуава по-висока температура на кипене. На врух Мусала водата кипва на доста по-ниски гардуси. В крайна сметка трябваше да кажат, че вируса умира при температури над 70 градуса или да обработим месото при температура над 80-90 градуса, но неясно защо вече не го правят. Освен варене има и печене, п
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То варенето винаги се осъществява при висока температура, шефче
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прасетата в задния двор, си стоят в задния двор и никъде не ходят. Ходят хората и разнасят с обувките си чумата. В това отношение опасността е еднаква при свинекомплексите и прасетата в задния двор.
16
0
 
2
 
! Отговори
Бг чума преди 4 години
Едно животно яде ли л...Айна не ми го хвали.
15
3
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Тогава защо не направиха консерви, а загробиха добичетата? Милиони кутии русенско варено и подобни можеше да има и за търговската мрежа, и за социални домове и болници...
14
4
 
11
 
! Отговори
Дано има Господ преди 4 години
От СДС-Чумата спасение няма!Вече тридесет години от огнището в Драгалевци си разнася заразата !
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжци ,измамници !"Здраво варене" ,това ще рече варенето с часове на висока температура!Няма такова нещо,защото вируса умира при температура от 70градуса,водата започва да ври при 90 градуса!
12
0
 
6
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
До дядо от селоПринципно е възможно и при по-висока температура в тенджерата под налягане, но се съмнявам въпросният тип да е имал това предвид.