Борисов и Танева на крака в Пазарджик, там протестират

Хората против ликвидирането на домашните прасета
Обновена: 2 авг 2019 19:52 | 2 авг 2019 19:11, Веселина Йорданова
164

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишка община.

Кметовете декларираха, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета.

Още по темата
Собственици на животните излязоха на протест срещу ликвидирането им днес следобед. Хората настояват срокът за умъртвяването на прасетата да бъде до декември месец.

Стопаните смятат още, че избиването на животните им е твърде крайна мярка и липсва яснота за начина, по който се разпространява африканскат а чума по свинете. Кметове на населени места около Пазарджик също се обявиха против избиването на животните, предаде Bulgaria ON AIR.

Над 70 са населените места в района, в които домашните животни трябва да бъдат заколени до седмица. 1500 пък са домашните прасета в област Пазарджик.

Протести днес има и в други градове на страната. Сред тях е и Ямбол, където жители на няколко населени места блокираха главен път. Те настояват, че няма да умъртвят домашните си животни, защото няма доказателства за наличие на африканска чума в района и са категорични - никой не може да влиза в двора им без прокурорска заповед.

Недоволни граждани се заканват да протестират масово и на 10 август пред сградата на Народното събрание.

На извънредно заседание на областната епизоотична комисия, което се е състояло днес, е обсъдено изпълнението на всички превантивни мерки. След срещата вчера на министър Десислава Танева с кметовете на населени места в община Пазарджик и по предложение на областния управител Стефан Мирев, членовете на областната епизоотична комисия са гласували единодушно крайният срок за преустановяване на отглеждането на свине в стопанства, тип "заден двор", да бъде удължен до 11 август, включително.

Мярката обхваща общо 75 населени места в региона, които се намират в 20-километровата зона около петте промишлени свинекомплекса в област Пазарджик. След изтичане на този срок ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областната дирекция по безопасност на храните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету за 15млн и майка си ще продаде, а началниците си искат рекета та ще купуваме на безумни цени стари самолети и ГМО старо замразено свинско.Чума няма има само самозабравили се мутри рекетьори
19
4
 
40
 
! Отговори
Много сте виновни! преди 4 години
Принудителното умъръеяване на свинете е акция, с която се цели да се замаже накадърността на МЗ(ХГ), започвайки от мин.Танева, преминавайки през четиримата зам.министри-икономисти, през главния джелат на животните 71-годишният пенсионер на държавна ясла Д.Илиев и свършвайки с областните служби на БАБХ, обл. Управители и структури на ГЕРБ. Вината се споделя от собствениците на голями и грамадни свинеферми.
18
36
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИЗБИВАНЕ НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ПРАСЕТА, СТРИКТНО ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА! КОЙТО НЕ СЕ ПОДЧИНИ ДА БЪДЕ ЛИШЕН ОТ БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО! РУМЕН РАДЕВ ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН В РУСИЯ.
17
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка и затвор
16
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАРАДИ СТОТИНА СЕЛЕНДУРА ЩЕ ЗАГИНЕ ЦЕЛИЯ ОТРАСЪЛ.
15
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да е добре България трябва да се махнат две неща - Русията и селенията
14
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КМЕТОВЕТЕ НА БСП СЪЗНАТЕЛНО ВРЕДЯТ НА ДЪРЖАВАТА.
13
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бибето и танева,може и кютек да видят.Нещо забравиха за нормата.Дано си дойдат живи,но удариха наковалня.Имали нещо в последните 7 месеца да е ,като в нормален солфеж.Кой ще викатанковете.Къде е Рун Цайс.
12
31
 
4
 
! Отговори
Ф16 преди 4 години
До О С Т А В К А !!!ЕЛА ДА ТИ ПУСНА ЕДНА ОСТАВКА, МРЪСНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ЖИВОТНО.
11
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пфу! Селяндypи!ЗАБРАНА ДА СВОБОДНАТА ПРОДАЖБА НА ПРАСЕТА. ДА ИМ ПИКАМ НА ТРАДИЦИИТЕ ПРОСТИ.
10
6
 
54
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
Хора, унищожават прасетата в България, за да внесат американско и друго месо от Запада.Преди години изядохме 30 годишния военен резерв от замразено месо на западните държави. Явно сега има ново залежало такова.Не само, че ще ядем дърто месо, а от това герберугите ще печелят луди пари.Защото нали не се съмнявате, че вносът на свинско месо вече е разпределен между "наши хора". Говори се, че на оная с дългия врят от Брюксел мъжът и ще внася свинско месо в България занапред ....
9
43
 
6
 
! Отговори
Пфу! Селяндypи! преди 4 години
Малки им били още прасетата, за да ги колели! А това, че така затриват на хората бизнеса и оставят маса хора без работа, хич не им дреме. Важно е да се самоубиват с алкохол и сланина зимъска!90% от тия си гледат прасетата незаконно, без да ги регистрират, без да ги е преглеждал ветеринар. И да нямаше чума, пак трябваше да им ги умъртвят. Андрешковци!
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРАСЕТАТА САМИ ЩЕ СИ ИЗМРАТ. ПОСЛЕ КМЕТОВЕТЕ ЩЕ СЕ РАЗДЕЛЯТ С ИМУЩЕСТВОТО СИ ЗАРАДИ ЛИПСА НА КОНТРОЛ.
7
26
 
4
 
! Отговори
за 1 преди 4 години
До АнонименБългарин няма да тръгне на война нито за ракия, нито за прасета. А терористите подстрекатели ще си получат това което получи ИДИЛ.
6
6
 
42
 
! Отговори
Ууууу преди 4 години
Бой по Тиквата !
5
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ МИНАВА ПРЕЗ ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА СЕЛЕНИЯТА.
4
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех си че няма повече надолу. Заблуждавал съм се.
3
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Бойко Борисов! А който не иска да спазва санитарния контрол вреди на България!
2
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБЛА-БЛА, ОПИТИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ ДА СВЕДАТ БЪЛГАРИНА ДО СКОТСКО НИВО НЕ СЕ ПОЛУЧАВАТ.
1
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има три неща, за които българина ще тръгне на война със станата срещу Света, ако се наложи ...Децата, ракията и прасяята! Нормално е да се плашат.