Танева: Огнищата на чума у нас са вече 30

Министърът заяви, че догодина прасетата ще могат да се репопулират
9 авг 2019 10:32,
34
Танева: Огнищата на чума у нас са вече 30
Снимка: архив, Булфото

30 огнища на африканска чума тип домашна свиня са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишеми свинекомплекси, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева

Още по темата

Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33, обясни Танева.

По повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните, Танева заяви, че беспорно ще има кадрови и организационни промени, но те не могат да се осъществят в пика на заразата, заради нуждата хора на терен.

По думите й от 2007 г. 12 държави членки на ЕС са с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, категорична е Танева.

„Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява“, обясни Танева.

Тя подчерта, че ще предоставят финансов стимул в размер на 300 лв. на хората, помогнали за борбата с чумата и са усвоили месото. Включително и в точки, в които има протести, има усвояване на месото в личните стопанства до 75%.

„Догодина всичко ще може да се репопулира в условията на мерки за биосигурност“, допълни министърът пред БНТ.

Тя посочи, че при личните стопанства в рисковите 3-километрови зони, месото е загробено според изискването. По думите ѝ те нямат мерки за биосигурност и на практика представляват вектор за разпространение на този вирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
ОСТАВКА!!! преди 4 години
най голямата чума за българския народ сте вие, продажните и алчни политици!
22
0
 
3
 
! Отговори
Чичолина преди 4 години
Танева заявила пред журналист, че рестарта на "задния двор", ще се случи при твърди условия, а репопулацията щяла да стане догодина. А радио Ереван твърдеше, че репопулацията там няма как да се случи и само в Турция опитите продължават
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четох някъде, че американците развиват свинската чума като бактериологично оръжие. Навъдили са био лаборатории за военни цели в Грузия, Украйна и Гърция.От време на време "изпускат" някакво количество от бацила, за да видят след модификациите по него как се държи "на теререн".Даже имаше карта как първите случаи се появяват в районите на тези лаборатории.Дай-боже и тази свинска чума да не е от съвместното ползване на базите, където ние сме магарето а САЩ ездача.
20
0
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ЧУМАТА БОРИСОВ е навсякъде !
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като избиете всички прасета, колко всъщност спасявате?
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз сума за домашно стопанство туй е колкото при наводнение на къщи с дворовете на стопаните при незастраховани случаи,ако са се застраховали от такива бедствия по опис с бройки що за постройки,мебели,покъщнина,животни,то животните как всички остали да са описани и регистрирани за застрахователни суми пакет,че възстановителни в пакет с дезинфектиращи работи задължително необходими,също така за ловно-рибарски комплекси защитени от бедствия/вирусни нападения щом са в селищни територии с данъци в %
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евреите не спират!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отставка на най-големия мафиот Б.Б !!!!!!!!!!!!
15
0
 
11
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
Къде е хер Бацка?Вече втори ден никаква простотия не се изтърсил..В Германия на мазни борби ли е или в Симитли по любов?
14
0
 
10
 
! Отговори
тадуф-тадуф преди 4 години
Скоро ще усетите народната любов.Ама с тия тлъсти телеса трудно ще избягате...
13
0
 
12
 
! Отговори
А тези преди 4 години
С вълчата урина, която трябваше да гони дивите прасета от Румъния, колко пари Усвоил.
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Порожанов защо още е на свобода? Какво стана с оградата му, която трябваше да спре миграцията на чумави *** от Румъния? Защо това правителство е още на власт? До кога немски фондации ще продължават да ни го натрапват това управление? Каквко трябва да стане, че и този режим да си отиде?
11
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБоли ме пърделката за чумавите ти незаконни прасенца. Който иска да ти ги плаща, но няма да ги платя аз, нито пък ще ти ги платят от моите данъци.
10
15
 
2
 
! Отговори
Ха! Нещастници! преди 4 години
До АнонименДеса ще ти плати прасенцата само ако са ти законни. Ако нямаш документи за тях - гориш. И с право. Бъди благодарен, че още не са ти треснали една глоба за тарикатлъците ти!
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долни некомпетентни калинки 2г. нищо само се оправдават а потрошиха и изкраднаха една камара пари.
8
2
 
17
 
! Отговори
НЕтърпелив преди 4 години
И колко още агенции и комисии ще създадете,за да назначите още послушни гласоподаватели-хантутници?Докога ще търпим за наша сметка да се увеличава административния апарат?
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убиха и този поминък изхранвал стотици години българите в мъка, бедност и сиромашия ! Пари няма и хората се спасяваха от лакомията на нашите политици по този начин ,но този път народа ще си отмъсти ,запомнете ! Няма ненаказано зло ! Тези дето си мислят че са се отървали от народната ярост на земята да знаят , че господ забавя ,но не забравя !
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борбата с чумата и ред всякакви други безобразия трябва да се реализира по друг начин - да се поръсят щедро с инсектициди държавните структури, населявани от ГЕРБ калинки.Едва след като държавните структури се оглавят от читави хора и им се даде възможност да действат разумно и съвестно, а не от гледна точка на интересите на суджуците, ще имаме шанс за нещо добро.
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като огнищата та чума вече за 30, това означава, че никакви мерки не са взимани до сега, за да се спре заразата!Това означава, че всички институции, създадени за защита на държавата не си вършат работата и БАБХ и Министерство на земеделието и всички останали структури.Имаме голям късмет, че е чума по прасетата, а не по хората.Ако беше чума по хората, цялото население щеше да изчезне за това време, в което тези се "борят" с чумата по прасетата, защото хората се движат навсякдъде.Резил!!!
4
2
 
17
 
! Отговори
Stara Zagora преди 4 години
Фирма АЯКС - чума няма да хване ... нали е ваша!!!!!Самозабравили се *** !!!!