В разгара на чумата: Умъртвени ли са домашните прасета?

Тръгват проверки в Южна България
12 авг 2019 08:40, Петя Славова
30
В разгара на чумата: Умъртвени ли са домашните прасета?
Снимка: Pixabay

В Южна България започват проверки дали са умъртвени прасетата в личните стопанства заради африканската чума, предаде Bulgaria ON AIR.

Приоритет за Агенцията по безопасност на храните ще бъдат населените места в Пазарджишка област, където стопаните получиха седмица отсрочка, за да унищожат животните си.

Още по темата


Проверки ще има и в населените места в западната част на Пловдивска област, тъй като те попадат в 20-километровата санитарна зона около петте индустриални свинекомплекси в Пазарджик.

Ако в частните дворове бъдат намерени живи прасета, те ще бъдат унищожавани принудително.

Кметовете на 30 села в Пазарджишко заплашиха в края на миналата седмица с нови протести. Демонстрациите обаче бяха отменени, тъй като днес в столицата предстои поредната среща на представители на протестиращите с държавните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някога Василий като обезобрази българската армия го кръстиха Василий ***.А сега Бойко като съсипа поминъка на куп селяни и бедняци, трябва да го кръстим фараон Тутантиквуний Свинеубиец.Тоя, дружката му Цвъку Апартамента, Нинова Кавалеристката, тримата фашистки *** лай.новози, Магарешки Аптечката и Карадайъ Минета са част от организирана престъпна група кръстена Пре.зае.би България и Европа и мястото им е в трудови войски.Конкретно за тях трябва да ги направят.
22
0
 
3
 
! Отговори
Аззз преди 4 години
Абе толкова се раздуха тази чума, че почва да ми изглежда като измислица на БАБХ за да прецака бизнеса на някого.
21
0
 
1
 
! Отговори
и отново аз преди 4 години
Както е и редно да се ограмотите, ето ви колко е разпространена в цяла Европа с всички доклади на всяко правителство. ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/control-measures/asf/btsf-training-material_enСамо отбелязвам да видите разликата между нашия неграмотно написан PDF и останалите
20
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 4 години
Драги умници, четете първо:There is no approved vaccine against ASF (unlike classical swine fever (Hog Cholera) which is caused by a different virus)Може да го прочетете на oie.int/en/animal-health-in-the-world/animal-diseases/african-swine-fever/
19
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 4 години
Драги но.15 Според Световната Здравна Организация ваксина за тази чума не съществува. Провери си фактите.
18
0
 
0
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До niki Грамотния.Когато такива като тебе натрапват невежеството си на другите имаме Бойко,ГЕРБ и Чума.Срещу цялата група Парамиксувироси пречиняващи този тип заболяване ,което е отделно за дребните преживни животни,кучета и т.н. има ваксини.Ако имаш куче,то вероятно е ваксинирано.България ваксинираше прасетата до 2006 г преди парламента по препоръка на ЕС да забрани.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не четат ли що крадците ги колят около селата в горичките та чак са се размирисали горичките за диво къмпингуване как ваканцуване,що крадци шетат из селата сега що още от сега за пълни буркани за зимнина щот им е известно,че таквиз като тях чума ги не лови камо ли таз фалшивата дето от преди повече от десетилетие или две петилетки и косур отгоре се разпространява наоколо около 2008 год.,че заедно със строително инвестиционната кризисна обстановка и таз чума влязла задължително да изсмуква живот.
16
0
 
12
 
! Отговори
Ганчо преди 4 години
Чувам от познати,много хора колят си прасетата предварително, докато не са дошли нацистите от софийските концетрациони лагери.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До nikiГрамотни приятелюДепартаментът по земеделие на САЩ съобщи в понеделник, че има намерение да даде на българската "Хювефарма" ексклузивен лиценз за ваксина срещу Африканска чума по свинете......хювефарма е на любимият нам олигарх ДомусАГА със светско име Домусчиев....ТА ДААААААА
14
3
 
3
 
! Отговори
ники преди 4 години
До но.7Достатъчно е едно диво прасе да се изпикае някъде и ти да стъпиш там след ден-два. После си го вкарваш увас у кoчината е прасето ти умира.Достатъчно да се здрависаш с някой човек, който е преносител и после да идеш при прасето ти да го нахраниш.
13
6
 
5
 
! Отговори
niki преди 4 години
Маса неграмотни хора, не знаещи значението на думата - ЧУМА.Чумата е силно заразен вирус, високоустойчив на околната среда. Ваксина няма.Някои хора искат да се избият всички прасета в България с глупавите си протести.
12
2
 
21
 
! Отговори
Драги селяни, преди 4 години
времето си не губете и не се чудете,а колете свинете и се радвайте на новите американски самолети,а на зима ще си драпате мъдете!?!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в разгара на чумата от месец насам гледаме през ден за прасенцето беглец БЕЙБ по телевизията....УЛТРА ЦИНИЗЪМ !!!!! Дори в последният ден за избиване на свинете - 2 ИЗЛЪЧВАНИЯ ЗА 1 ДЕН
10
1
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ=БКП преди 4 години
Искам да уведомя че се разпостранява африканска чума на адрес София 1169. Пл. Народно събрание 2.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари от ЕС има да се усвояват!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ми хайде другарката Нинова да иде и да изяде публично 2 кюфтенца от произволно избрано дворно прасе в Русенско"Аз пък си мисля, че на земеделската министърка Госпожа "заден двор" трябва да се окаже тази чест
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как тази чума ще влезе в кoчината при прасето ми на село ? Хайде специалистите , обяснете ?
6
16
 
4
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
В тая държава никой на никого вече не вярва, което пък се използва от разни политикани с предизборна цел. Все знаят, все могат. Не били опасни прасетата, нямало чума. Ми хайде другарката Нинова да иде и да изяде публично 2 кюфтенца от произволно избрано дворно прасе в Русенско. Иначе от телевизора и пред компютъра всеки може да се упражнява. По-добре да вярваме повече на ветеринарите, отколкото на неграмотни партийни активисти и селски кметове, борещи се за нов мандат.
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тези умъртвиха държавата та сввинете ще гледат
4
4
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Чумата тръгна от ,, Дондуков,,...