В Жеравна започна фестивала на фолклорната носия

Актьорът Бен Крос отново е гост на фестивала
17 авг 2019 12:45, Красимир Ангелов
22
В Жеравна започна фестивала на фолклорната носия
Снимка: Булфото, архив

В Жеравна бе открит Дванадесетият международен фестивал на фолклорната носия "Скок във времето".

Националната кауза като основна движеща сила и идея на фестивала изтъкна при откриването му Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе". По традиция програмата започна с връчване на годишното отличие "Апостол на българщината" и приемане на нови членове на Сдружението "Пазители на българщината", в което към момента членуват 84 воеводи в 18 чети в 21 области на страната.

Годишното отличие "Апостол на българщината" за първи път бе връчено на жена - Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

В музикалната програма в първия ден бяха включени концерти и народно веселие с различни музиканти, народни хора, песни и игри около големия огън.

В днешния ден ще бъде представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като желаещите ще могат да се включат в разучаване на български народни хора. Ще има изпълнения на МПГ "Иван Михов" при НЧ "Просвета 1909" - с. Белозем и на дует "Рукатка".

Ще се състои традиционният конкурс за автентична носия, народни борби, надиграване на танцьори. Малко след 20.30 ч. ще започне народно веселие с фолклорната певица Ана-Мария, Злати Петров - кавал и танцова формация "Български ритми", фолклорния изпълнител Иван Дяков и танцова формация "Приятели чрез танца", "Олелия" - народни хора и песни около големия огън с оркестър "Бисери".

В последния ден от 12 до 17 часа организаторите са предвидили свободно влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео.

Сред ВИП-гостите на дванадесетото издание отново са холивудският актьор Бен Крос, който ще празнува годишнина от сватбата си, направена по време на миналогодишния фестивал, председателят на НФСБ Валери Симеонов, писателят Антон Дончев и др.

През трите фестивални дни всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави.

Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ЖеравнаБен Крос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-14,не български,а помашки събор е роженския.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв е тоя Бен Крос - кой въобще го е чувал.Някакъв седморазряден британец, учасствал в един филм, при това като статист.
16
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
Тези дошли от цяла България не пренасят чумния вирус !?
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там няма много българи. Повечето са гагаузи, които не са точно българи.Иначе че почти всички са герберастки крадци е повече от вярно.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роженският събор е много по-български и по-стойностен от този в Жеравна
13
4
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Танцьорите на ГЕРБ в действие. Това е една перачница на пари.
12
1
 
7
 
! Отговори
Хай преди 4 години
Тоя неопатриотизъм последните години е най вече за избиване на комплекси и лайкове във фейсбук.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йордан Йовков сигурно се обръща в гроба, горкият ...
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядене на кебапчета, пиене на бира и пи*каене по горите и поляните...тва е т.нар. фестивал. То в тая жега да се облечеш в тия въшкарници, само и само да се правиш на патриот не е лесно. Така ли няма една зала да съберат хората някъде където има поне минимални условия? Че чак и такса за вход мислели /тая година от тях са мине я опрощават/?! За какво? Даже по един стол няма, седят на земята като наказани
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ превърнаха Жеравна в едно от най-мразените села в България.Жалко за истинските възрожденци от едно време.
8
1
 
11
 
! Отговори
Григор Д. преди 4 години
Цяла Жеравна вече е явно герберска , затова и е подпомагана на високо ниво от управляващите... нямам друго обяснение? Имах познат от това село, самия той ми е казвал че Жеравненци са стиснати, тарикати... а за Цветанов, просто не ми побира ума тоя наред ли е с мозъка? Срам,морал...за него май нищо не значат.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо изтрихте поста ми, че самозванците от БЪЛГАРЕ са придворните шутове на Шайката ? Това са едни долни търгаши на Българските национални ценности.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
другарката импексова там ли е да обясни за платформата и?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
зад звездичките стои думата н--е о./ср222 а ..но
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма вече нео..***...но място в България от хора, които нямат нищо общо с духовната чистота на българския народ!От този край съм, това е нашествие!Лицемерието и използвачеството няма нищо общо нито с патриотизма, нито с хора, подвластни на чужди сили, на чужда фолклорна област.Стъпките на Цветанов в това село за мен са кални стъпки в сърцето ми.Кое го влачи там - копчетата на ризата му, селският меу манталитет, или друго?Никога няма да стъпя там, където е стапвало това нещо!Осквернено е!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цветанов там ли е ?Гнусно герберастко сборище !Гаврят се с паметта на Йордан Йовков, ама от Еднокнижници, какво друго да очакваш.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йордан Йовков...
1
3
 
11
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Цецо Пъпеша снове между хората, като натровен с гъби.