КЗП: Такса за зареждане на телефон - законна, за WC - не

1 000 лв. глоба, ако клиентите не ползват тоалетната безплатно
23 авг 2019 10:18,
31
КЗП: Такса за зареждане на телефон - законна, за WC - не
Снимка: pixaBay

Заведение в Крапец въведе такса от 1 лев за зареждане на телефон. Оттам обаче ще платят глоба не заради това, а по друга причина -  таксували клиентите и за ползването на тоалетна.

Още по темата

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, обясни, че щом таксата „зареждане на телефон” е предварително обявена, тя е законна.

Таксуването на клиенти за ползването на тоалетна обаче е незаконно, а заведението, което го е направило, ще плати глоба.

"Още вчера сме направили проверка, ще наложим санкции. Минимум 1 000 лева ще е тя за това, че тоалетната не може да се ползва от клиентите безплатно", заяви Маргаритов пред Нова тв.

Що се отнася до зареждането на телефона, Маргаритов обясни, че щом е обявено като услуга, е законно и всеки може да отиде във въпросното заведение и само да си зареди телефона, като така вече се води клиент.

"Като цяло българският туристически продукт никак не е лош. Въпросът е, че понякога с инцидентни неща, които влизат в общественото внимание, създаваме впечатлението, че все нещо куца, нещо не е наред", заяви Маргаритов.

Той коментира и инцидента със скъсаното въже на парашут.

"Имаме отношение дотолкова, доколкото всички условия по предоставянето на тази услуга трябва да са представени на вниманието на потребителите – цената, обезопасяването. Доколкото виждам в конкретния случай човекът, който трябвало да управлява лодката, не е преценил правилно условията", коментира председателят на КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Митьо хотелиер - номер 14Прочетете коментара, за да можете да оцените духовното ниво на българския бизнесмен. Правописните грешки и объркания словоред ще ви дадат възможността да оцените IQ-то му с едноцифрено число от 0 до 9! Хубав ден и на Митьо и да научиш българския!
21
0
 
0
 
! Отговори
А, де!2 преди 4 години
Ето тук обаче ударих на камък!Нали съм българин - влязох в положение на бедното ЕТ. Дадох 5 лева - да има все пак - цяла група сме 8 човека, може на всеки да се наложи.Не можах обаче да обясня на познатите си за какво точно съм платил!Честно казано, спрях след първият опит, за да ни остане хубавото настроени.После се замислих, какъв ли друг хитър ход ще се измисли за да се отблъскват туристите.Пък после ревем, че недооценяват красотата на България.
20
0
 
1
 
! Отговори
А, де! преди 4 години
Като е тръгнало нека споделя случка отпреди 3 седмици в Етнографски музей Етър - Габрово.Заведох приятели (не от БГ) да разгледат нещо толкова автентично, каквото е българският фолклор и традиции. Страхотно беше!Накрая седнахме да хапнем във Възрожденския ресторант. Пак добре, докато един от групата не ме попита какво точно искат хората в тоалетната. Оказа се, че тоалетната не е нито към ресторанта, нито на Музея, а частна фирмичка, която за резил събира пари, независимо, че си платил вход!
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бе, законно било!! Законно е на баба им хвърчилото! И най-простия адвокат ще им каже, че никъде няма и не може да има фиксирана цена за електричество! У тях си да не би да плащат по 1лв. за електроенергия...??? Шепа *** на държавна издръжка с фиктивни пълномощия и нулеви резултати. И със КЗК е същата работа...пълен фарс!
18
2
 
3
 
! Отговори
Виктор преди 4 години
До Митьо хотелиерОтношението "давайте парите и се махайте", беше запазена марка на балкантурист от едно време. ....а и на вас май ви намалиха таксата спокойствие в сравнение с времето, за което говроиш.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори, ама човека си е написал, че зареждането се заплаща. Пък и в статията не е споменато (по други сайтове са го споменали обаче), че наблизо има незаконен къмпинг и от там най-редовно ходели да си зареждат телефоните. Ами този ток човека си го плаща. От къде на къде ще плаща и техния... А относно цените по менютата... нали затова са тези менюта, да видиш какво се предлага и на каква цена. Като ти е скъпо отиваш другаде. И стига с тази Гърция, че другата година там българи никой няма да иска.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък предлагам, когато клиенти посещават подобни баш-пишман търговци абсолютно безплатно да се обаждат не само на КЗП, ами и на НАП и то редовно, докато същите не се научат, че има правила и закони. Като се замисля хижите в планината трябва да са натрупали милиони от такса зареждане на телефон, че там тази услуга си е доста вървежна.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РокиWoosh ...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 ЕЕ те пааа ... да не им мятат пари, ЕК тъй, шот им се раздават.
13
6
 
5
 
! Отговори
ТКЗС преди 4 години
По бай тошово време некой не ми е искал пари за даси заредя телефона
12
0
 
3
 
! Отговори
ПЛ преди 4 години
"Имаме отношение дотолкова, доколкото всички условия по предоставянето на тази услуга трябва да са представени на вниманието на потребителите цената, обезопасяването. Доколкото виждам в конкретния случай човекът, който трябвало да управлява лодката, не е преценил правилно условията" Да разбираме, че правилната преценка за условията и устойчивостта на въжето не се причесляват към условията за безопасност?!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Мутрата на мутроморието е така!При бай Тошо за 40 лева се изкарваше две седмици безпроблемна и спокойна почивка!Тези си заграбиха морета,плажове,планини и гори само за да ви дерат!
10
2
 
17
 
! Отговори
Туба преди 4 години
Най ми е кеф като тръгна по черноморието и във всички градове да виждам резерве паркомясто с 2 туби вода пред колибата, щото *** не му се плаща общинска такса. От общината пък казват, че докато не се паркира върху мястото няма нищо незаконно въпреки окупацията, а това са просто *** на пътя, а не туби с вода, които пазят място за някой местен кебапчия, който слага повече шпеков салам и лютеница в обедния хамбургер на местен общинар от когото зависят глобите :))
9
22
 
10
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 4 години
Май забрайха плебейте когато едно време се плащаше такса само за да влезеш на плаж. На Созопол беше по 3 лв, говоря за 1995 г. Аман от оплаквачки и мрънкащи. Колегата си го е написал в менюто всичко. И то е с цел да се ограничат досадници, дето са с два лева в джоба и не правят оборот а само заемат търговско място. Някой хора предимно набедени столичани си мислят, че някой им е длъжен. Научете се да изкарвате пари първо, и да не сте стиснати кат евреи. Тогазе може и да ви ареса н а нащо море
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искат такса за ползване на тоалетната ще се изходя пред заведението.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глоби, глоби и пак глоби, всеки ден, по цялото мутроморие, докато не се научат местните да уважават хората, които ги хранят!!!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Идин въпрос имам. Каде отива туй от туалетната на плажа ?"Където и ако не ползваш тоалетната, освен ако не е химическа. Просто не ти се вижда голия *** от всички.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се учудвам, скоро мутрите ще сложат и такса вдишан въздух на територията на заведенията им...
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИтелиегнтно написано,но неграмотно.....
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е задължително, да има глоба. То само ще затвори. В повечето оферта, особено в ранните часове, най-нормалното нещо е, да си извадя лаптопа, нещо за писане о да си върша няква работа или да си чета книжка... тея, за едно зареждане, щом чарджат левче, ще взема си закарам електромобила ;)