Коланите в автобусите могат да спасят 10 000 души годишно

Не всички обаче са готови с предпазните мерки
29 авг 2019 14:52,
24
Коланите в автобусите могат да спасят 10 000 души годишно
Снимка: БулФото/ Архив

Коланите, по изследване на ЕК, могат да спасят 10 000 човешки живота годишно. Това каза пред БНТ директорът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" комисар Бойко Рановски.

През септември миналата година парламентът прие въвеждането на задължителни колани в автобусите у нас. Повод за спешната поправка стана тежката катастрофа край Своге, при която 20 души загубиха живота си. Решението влезе в сила през юни тази година. Доколко обаче се спазва?

Още по темата

"В края на юни влезе изискването всички автобуси да бъдат оборудвани с колани. За съжаление не във всички автобуси има колани", обясни Рановски.

По думите му, в страната в момента има около 20 000 автобуса, от тях около 13 000 са включени в лицензи и с тях се извършва обществен превоз.

Проверки са колани обаче се правят само при задължителния годишен технически преглед. Въпреки това, ако автобусът няма колан пак може да премине прегледа, стига това да не е отбелязано в протокола.

В студиото беше и Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи, която обясни, че методиката по поставянето на коланите не е ясна и това създава проблеми.

"Ние сме единствената държава в ЕС, която реши старите автобуси да бъдат оборудвани с колани, след като ги нямат фабрично. А наредбата за реда на изпълнение на закона излезе 12 дни след влизането в сила на закона", посочи Милтенова.

Тя попита и как властите ще контролират влизащи в страната чужди автобуси, ако те нямат колани. Тя добави, че според закона за автобусите клас "А2" за градския транспорт също трябва да имат колани.

Комисар Рановски не отговори на поставените въпроси, но изтъкна, че за превози до 30 км не трябвало да се слагат колани.

Той каза, че единствният начин, по който шофьорът може да контролира поставянето на коланите от пътниците е като не потегля, докато не го направят всички. Какво става обаче, ако някой го свали по време на движение, Рановски не коментира.

Според новата наредба глобата за пътник, непоставил своя колан, е 50 лв. 500 лв. глоба пък ще отнесе шофьорът, а фирмата-превозвач - 3 000 лв.

До момента има четирима глобени шофьори и една фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6.Аз като водач на автобус винаги казвам да слагат коланите, познай колко слагат. Дори тези които сложат на първата почивка вече са ги махнали а пък какви разправии стават като кажа че няма да тръгна ако не ги сложат и представа си нямаш. Когато глобата е на пътника без колан тогава може да има ефект.
19
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
..., но могат и да не спасят 10 000 годишно.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това означава че 10000 годишно загиват при птп с автобуси при условие че причината е колана това не е ли лъжа.
17
0
 
0
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 4 години
в новите модели коли има сигнализираща система, която пищи при незакопчан коланА има и лесно решение закопчаваш колана и сядаш върху него и с автобусите ще стане същото ако изобщо някой реши да си тормози клиентите с колани аз отивам в БДЖ
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако могат ще ви вържат и мозъка да не можете да мислите. Всичко е форма на контрол .Никой не го интересува живота ви ако сте свободен и правите това което ви се иска.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам защо някой трябва да контролира кой си е сложил колан, в новите модели коли има сигнализираща система, която пищи при незакопчан колан.Просто монтирането на коланите става заедно с въпросната система.Проблема е, че автобусите са "морги" както и по-голямата част от автопарка по пътищата, затова е цялото това врякане.А мрънкащите, дето не желаят да ползват коланите да си пътуват със собстените коли.В автобуса вашия незакопчан колан рискува увреждане на друг пътник при злополука.
14
2
 
7
 
! Отговори
по точно преди 4 години
Ако автобусите паднат във вода или се запалят ще убият 10 000 души!Или как едни безкруполни хора се мъчат с всички сили да убият България!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водачите не са надзиратели. На вировете по реките, където е опасно къпането, има по една табела "къпането забранено" и това е. И на цигарите е така. По един надпис в автобусите и дотам. Не могат насила да сложат на всеки колана, хора сме.
12
6
 
7
 
! Отговори
mery преди 4 години
Тази година ми се наложи често да пътувам из България с автобуси на различни превозвачи и макар че всички бяха оборудвани с колани максимум 3-4 пътници ги използваха. Не трябва да има глоба за водачите, а само за пътниците. Задължение е на пътника да си сложи колана, освен ако не е малко дете.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КратунТова е за цялия ЕС
10
1
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Всяка година загиват между 600 и 900 души при ПТП. 10 000 е масов мор.
9
2
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Как моля ще спасят 10 000 души годишно, когато така или иначе не умират толкова хора всяка година. Някои хора плямпат без връзка с мозъка! Нищо чудно, щом и премиер-министърът го прави.....
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качвам се в такси и си слагам колана , таксиджията гледа учудено и казва че няма нужда , в такси можело и да не си слагаш колан Трябваше дълго да му обяснявам че само водача може да не го слага и то само когато има клиент в колата Ако е сам е длъжен да го слага Горкият изобщо не познаваше закона , но ние си знаем какви хора стават таксиджии ...
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам слагате минуси на всички които подкрепят закона Ето за това сме на последно място в ЕС по всичко - винаги сме против законите
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добре - 500 лева глоба за водач ако някой пътник не си е сложил колана Досега водачите изобщо не се интересуваха какво правят пътниците
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам на автогарата и гледам като тръгват автобусите никой водач не си поставя колана Правя знак на един да си сложи колана , той глеееда тъпо и после газ без колан
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наскоро обяснявах на водач на автобус че ако пътник не си е поставил колана има глоба и з него Онзи гледа и даже не разбира какво говоря
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво сте го написали "могат", а може и да не могат.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как още не сте оплюли коланите, КАТ, закона , правителството ...
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пийте и се дрогирайте пък после чакайте на умрелия колан мда ще стане