Откриха мъртъв глиган в Смолянско, с чума е

Турист открил трупа на животното край язовир "Въча"
3 сеп 2019 15:46, Анисия Иванова
20
Откриха мъртъв глиган в Смолянско, с чума е
Снимка: pixabay

Откриха мъртъв глиган в област Смолянско, пробата му за африканска чума е била положителна, съобщиха от Областната епизоотична комисия.

Трупът на животното е намерен в района на девинското с. Михалково. Всички установени досега случаи на АЧС в  Смолянско са при открити мъртви глигани, изследванията от отстреляните досега прасета са отрицателни, уточниха от ОДБХ.

Предстои да се издаде заповед за обявяване на инфектирана зона за случая при с. Михалково.

Мъртвият глиган е намерен от турист в опашката на яз. "Въча", според заместник областния управител Владимир Гърбелов.

Регистрираните досега огнища на АЧС в Смолянска област са край с. Змеица, общ. Доспат, в района на Държавно ловно стопанство "Извора" край Девин, с. Забърдо , общ. Чепеларе, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Ние поставихме ваксина за класическа чума и за сега вече 2 седмици им носим заразени меса които казват африканска и не се разболяват. И нищо им няма това е лъжа и по лесно да вземат пари от колкото да дадат . Пробваите всички ваксина класическа чума и няма проблеми сериозно лъжат за африканска
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една голяма лъжа е това.В Гърция и Турция няма да си избият животните
12
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРАСЕТО ОТ СНИМКАТА Е УМРЯЛО ОТ СТАРОСТ :DВСЕКИ КОЙТО ВЯРВА НА БОРИСОВ ДОРИ И 0.000000000000000000000000000000001% НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА!
11
5
 
7
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
Глупости. Според Нинова прасетата болни от африканска чума не умират.
10
2
 
8
 
! Отговори
бай х преди 4 години
как във смолянския балкан са болни дивите прасета ,а оттатък в гръцко дивите прасета са здрави ????.... тия *** доде не изтрепят та хората животинките няма да мирясат
9
3
 
5
 
! Отговори
Мое мнение преди 4 години
Всички прасета в България трябва да се избият за да не разнасят чумата, казват някакви специалисти. Аз обаче смятам,че е много нехуманно и анархично да избиваме прасетата, които сме ги угоявали вече десет,че и повече години. Господ ги е наказал някои прасета с чума,за други господнето наказание е напът. Бъдете хора,а не герберасти
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕЕЕЕЕЕ, едно живо прасе с африканска чума не намерихте, само умряли и докарани с лимузина
7
1
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
То и прасетата ми умряха от чума .....порази ги във врата от веднъж ....едното се опъна ама "болестта" не му прости !
6
0
 
12
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Сега, две важни пояснения.Първо, всяка положителна проба трябва да се праща в референтната лаборатория в Испания, където да се потвърди. Има ли потвърждение от Испания?Второ, много важно. Статията говори за ЧУМА по свинете. Чумата по свинете има адекватни средства за борба още от 1950 година. Проблемът по света е с АФРИКАНСКАТА ЧУМА по свинете, за която няма ваксина и с цел ограничаване на болестта се избиват някои от животните.Извод: Статията и информацията са елементарни манипулации.
5
1
 
9
 
! Отговори
Пияния помак преди 4 години
... Всички установени досега случаи на АЧС в Смолянско са при открити мъртви глигани .... Е то как да го открият другаде като свинското не е много на почит там. Отглеждането на дворни прасета е абсурд :))))))))
4
2
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Е на място ли му взехте пробата ,бе ?! В лаборатория изследвахте ли я ?! В НЕЗАВИСИМА лаборатория пратихте ли я ?! Или помагате ЗЕТЯТ да продаде по-бързо замразеното свинско от USA !?
3
3
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Горкото кабанчето... А Иван /военното министър/ е още жив, въпреки разпоредбите на БАБХ и МЗХ.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема на малки държавички особено на балканите (където е пълно с селяни и *** ***) е, че фалшивите новини се разпространяват много бързо, а когато населението е изключително глупаво както в нашия случай всички им вярват...
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе това не е вярно!БСП-то каза, че няма чума.Трябва да е истина.