Хомеопатия vs. антибиотици: Кога рисковете са повече от ползите?

Трябва да се залага на сигурни медикаменти, за които се знае как действат
11 сеп 2019 09:26,
94

Дете почина в Италия от ушна инфекция, след като родители и лекари лекували 7-годишното момченце с хомеопатия. Родителите отказали да дадат на детето антибиотик и затова италианските власти ги подведоха под отговорност.

Според родителите и лекуващите не било нужно температурата на детето да бъде свалена с медикаменти. Лекували го само с противовъзпалителни билки. Те били и против ваксините.

След инцидента се повдигна темата за това колко е важно законодателят да се намеси, тъй като и в Италия ваксините са задължителни.

Още по темата

"Често се случва в кабинета ми да дойдат родители, които са лекували децата си по метода на хомеопатията и споделят, че поради редица съображения отказват да приложат друга терапия. Това обаче е проблем. Невинаги лечението с билки и неизвестни за медицината субстанции върши работа", коментира в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Тя бе категорична, че трябва да се залага само на сигурни медикаменти, тъй като те са предварително тествани и е ясно как действат на човешкия организъм.

Според председателя на Националната пациентска организация "Лечение с хомеопатия" Виктор Попов, случаят с починалото в Италия дете бил заради липсата на компетентен хомеопат.

"То е било лекувано и с хомеопатия, и с билколечение. А двете не са съвместими. Съчетаването им е противопоказно и не трябва да се прави", обясни той.

Пред Bulgaria ON AIR Виктор Попов заяви, че едно от исканията на "Лечение с хомеопатия" е в България да бъде въведено висше образование в сферата, за да може този вид терапевтична помощ да бъде компетентна и пациентите да ѝ се доверяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
И никой не отговаря на въпроса ми от коментар 25? Ще ви кажа какво се случва: лекаря ви преглежда, после се замисля на коя фармацевтична компания е най-голям бонуса от изписването на широкоспектърен антибиотик, дава ви рецептата, вие захранвате фармацевтичната индустрия, а лекаря ви отива на безплатна екскурзия.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БобчоАнтибиотици не съм пил от 35 години, но и на хомеопатка не съм ходил никога. Това, че някой има здрава имунна система, не е защото пие измислени илачи, а защото просто я има. Грижи се за детето си, както е правилно.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатия......както се казваше в един БГ филм " Стига простотии бе тате".
30
5
 
13
 
! Отговори
Какво сега преди 4 години
навира се идеята, че видите ли хомеопатията е псевдонаука, щото някой не е преценил, с какво да лекува детето. И какво, излиза, че официалната медицината не убива или за това не ви стиска да дадете статистика?
29
4
 
7
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
И статистически погледнато как е възможно на децата на всичките ми познати въпросния лекар да успее да им самовнуши да се самоизлекуват...
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Механизмите на действие на хомеопатичните препарати все още не е изучен напълно.Много медицински работници са скептични и смятат за безполезно такова лечение.Болният се лекува като подбира строго индивидуален курс на лечение само с доказани във времето сигурни медикаменти.
27
5
 
5
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Ако ми обясниш как може дете на 1 годинка да си самовнуши, че ще се излекува...
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"хомеопатията я приравнявате с някаква шарлатанска дивотия"Грешиш, твърдим че е пълна измама
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хомеопатията е щадящо лечение"Не е лечение, а действа на принципа на самовнушението, по-скоро самозаблуждението.Радвай се, че имаш здраво дете
24
3
 
10
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
И да попитам, на колко от вас, преди да ви изпишат антибиотик ви пуснаха ПКК и антибиограма, преди лекаря да се спре на конкретен препарат?
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кое е по-полезно, но когато отидеш да си правиш изследвания в повечето случай само си преписват от по-стари изследвания който си правил в лабораторията и готово, а ти като пациент се чудиш дали само така са ги написали или действително са направили изследването с качествени химически материали.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията не е природосъобразна, тя включва "употреба" на всякакви химични елементи, които не се срещат в природата в свободно състояние. Също така включва отрови като аресеник, цианид, беладона и подобни които НЯМАТ безопасна минимална доза (всички дози водят поне до перманентни увреждания, ако не те убият). От друга страна вирусите не се лекуват, организмът се справя сам, лекарствата са само да облекчат неудобствата. Та неработещата хомеопатия си остава неработеща и за вируси
21
7
 
6
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
По думите ви разбирам, че хомеопатията я приравнявате с някаква шарлатанска дивотия. А аз ви обяснявам, че си има доказани медицински способи и методи да се прецени кога и как да се използва. Много ясно, че отит не се лекува с билки и пр., трябва си силен антибиотик. Нещото, което се опитвам да обясня е, че лекарите масово изписват антибиотици за щяло и нещяло и повече вредят, вместо да направят качествен преглед и изследвания преди да го изпишат и с това повече вредят, отколкото да помагат.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията е като руската рубла Нещо с нулева стойност---Руснаците първи обявиха хомеопатията за лъженаука, така че тук много водят
19
1
 
15
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Остър отит не се лекува с билки а когато е в средното ухо с гноен секрет, антибиотика е задължителен защото инфекцията е на няколко сантиметра от мозъка, и следва менингита.Точно това се е случило и с нещастното дете.Болките са му били силни, детето е било дезориентирано и е починало вероятно по време на поредния гърч.Това е следствието от заблудата, че хомеопатията винаги може да замести фармацевтиката, но за съжаление си отиват невинни деца.Разбира се, че това е престъпление!
18
3
 
7
 
! Отговори
до Бобчо преди 4 години
Бе ти благодари на Бога, че детето ти е с добра имунна система. И бай бабо да не те среща мечката. Щото ще видиш тогава една хомеопатия!
17
0
 
11
 
! Отговори
redordead преди 4 години
Бобчо, нашето дете не се лекува с хомеопатия, на 5.5 години е и е стигало до антибиотик само веднъж, когато беше болно от гнойна ангина...и това нищо не доказва...Всеки си има глава на раменете, но и ще си носи последствията от действията.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хомеопатията е като руската рубла Нещо с нулева стойност
15
2
 
6
 
! Отговори
Подбор преди 4 години
Хора, които не са спортували 1 час в годината, ядат ***, но пък държат на природосъобразно лечение с хомеопатия :))
14
6
 
5
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Детето от 6 години не е стигало до антибиотик.