Апартамент на морето? Пак започнахме да купуваме ваканционни имоти

Все по-малко са сделките с руснаци и англичани
22 окт 2019 07:09,
43
Апартамент на морето? Пак започнахме да купуваме ваканционни имоти
Снимка: Pixabay

Българските купувачи се завърнаха по морето, показва анализ на пазара на ваканционни имоти по Черноморието. 60% от запитванията и от сключените чрез родна агенция сделки през 2019 г. са с български граждани. Останалата част от сделките с имоти са с руснаци и англичани.

Около 40% от запитванията за имоти край морето са за двустайни апартаменти, пише "Труд". Клиентите, които желаят такъв имот, имат среден бюджет от около 28 хил. евро. На втора позиция се нареждат студията с 30% от запитванията, като средният бюджет за тях е 15 хил. евро.

Още по темата

Интерес има и към тристайните и многостайните апартаменти. Клиентите имат среден бюджет от 60 хил. евро за тристайните жилища и 80 хил. евро за многостайните. Търсени от клиентите са и къщи в близост до морските курорти със среден бюджет от около 80 хил. евро.

В Бургас жилищата са най-евтини в квартал “Сарафово”. За двустаен апартамент от 45 кв. метра в затворен комплекс с басейн трябва да заделите средно 31 хил. евро. В квартал “Зорница” цената за двустаен апартамент, но от 60 кв. метра, варира от 60 хил. до 70 хил. евро.

Къщите, които се продават в Бургас, са много по-малко на брой от предлаганите на пазара апартаменти. Например за лукс къща от 150 кв. метра с басейн и двор трябва да заделите 225 хил. евро. В курортите около Бургас – Несебър и Свети Влас, виждаме цени от около 60 хил. евро за двустаен апартамент, но с площ от близо 70 кв. метра.

Край Варна цените са сходни с тези в Бургас, като стойността на жилищата зависи от локацията и дали апартаментът е в затворен комплекс с басейн или в обикновена жилищна сграда. В Златни пясъци може да се намери къща от 150 кв. метра на цена от 60 хил. евро, за колкото се продават и някои двустайни апартаменти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
19
 
! Отговори
aa преди 4 години
един приятел наскоро ми се похвали че си купил гарсониерка в Банско тънкач 15 хил евра в затворен комплекс. Нищо не казах. като знам от първа ръка какво правят местните за подръжка на тези комплексчета, ми стана жал. Ама имал дал. Да си купите апартаментче на морето и да му плащате данъците после. то тази работа е са глупави хора. Истината е ако можете да инвестирате в земя ама кой да слуша
11
1
 
12
 
! Отговори
човек преди 4 години
Така като чета статията ми изглежда, все едно по морето има масово развитие на индустрия, туризъм и всичко, изобщо цялата икономика е там и хората вече бягат от София да отидат да живеят на морския бряг?Аааа, нещо не разбирам какво са искали да кажат така ли?Купуват си не да живеят там ли? Ами за какво са им жилища в които няма да живеят?Може би да ги отдават под наем на туристи? Всичко друго е човешка глyпост.
10
1
 
23
 
! Отговори
един преди 4 години
До: Мхмм...Ми да, така е. Ти не знаеш ли?На няколко души заплатите са им 20 000 - 30 000 евро.Масово има хора с максимални заплати до 1000 евро, а огромната маса българи са с по 500 - 1000 евро заплати.Има и много българи със заплати под 500 евро.Така че общата картинка на България е сходна с тази на някоя бананова република.
9
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 4 години
Ми купувайте бе, купувайте!
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последни конвулсии, на пазара на имоти. Вечен ръст няма никъде. Спукването на балона на жилища в България и този път ще бъде болезнено.
7
0
 
45
 
! Отговори
Мхмм... преди 4 години
Така като я чета тая статия, имам чувството, че средната заплата у нас е около 2000-3000 ? и всеки 5-ти може да си позволи имот на морето...
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно за руснаците вече каза пук. След тях са българите.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само аз ли се преибах да си купя пентхаус за 80 хил. Евра !!!... и то в Бургас...
4
11
 
22
 
! Отговори
От Св.Влас преди 4 години
Руснаците разпродават защото останаха без пари.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега нека направим истинския анализ - много руснаци, излупили преди години апартаменти по морето и други места, МАСОВО разпродават имотите си! Разпродават на безценица само и само да се изнесат от тук. Това е. Естествено е да се купуват евтини апартаменти от закапалите българи!
2
1
 
35
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Даа бе, късат си шортите за стиропорени блокчета нейде къде гьола...
1
2
 
46
 
! Отговори
лъжа преди 4 години
който си има имот на морето си го ползва... останалите хорица едвам си плащат квартирите или заемите за жилище, камо ли да мислят за ваканционен имот