България в очите на руснаци: Роми и разруха - защо българите бягат?

Руснаците вече не купуват активно недвижими имоти в страната ни
Обновена: 30 сеп 2019 15:44 | 30 сеп 2019 14:12, Елка Василева
1003
България в очите на руснаци: Роми и разруха - защо българите бягат?
Снимка: архив, Reuters

България е член на ЕС от над 10 години. Попадайки обаче в тази страна, се чувстваш, като че си в някаква страна от Общността на независимите държави, а не от Европа, пише Газета.ру в материал озаглавен „Роми и разруха: защо българите бягат от страната си“.

Типичната картина за България според публикацията е: „Много недостроени сгради и табели „Продава се“, дупки и кръпки по асфалта, дори в района на елитния курорт Слънчев бряг, дребна неофициална търговия, която толкова силно е окупирала централните улици на включения в ЮНЕСКО град Несебър, че е трудно историческите паметници да бъдат разгледани.

Към всичко това се добавя специфичният южен колорит на страната – изобилието от роми. В отделни райони на „културната“ столица на страната – Пловдив, има напълно ромски квартали, до които обикновените българи се стараят да не се заселват и като цяло не отиват там“, се казва в материала.

Според руски експерти, цитирани от изданието, икономиката на страната се намира в много противоречива ситуация. От една страна от 2016 г. се регистрира увеличение на обема на номиналния БВП. Ръстът на икономиката е незначителен, но стабилен.

Главният стратег на компанията „Универ Капитал“ Дмитрий Александров казва, че през второто тримесечие на 2019 г. икономиката е нараснала с 3,5%.

Макроикономическите показатели на България като цяло не са лоши – инфлацията не надхвърля 3%, делът на частния сектор значително надвишава държавния сектор, дългът е също сравнително неголям, казва Нарек Авакян, началник отдел инвестиции на „БКС Брокер“.

Така България, чийто дълг спрямо БВП е само 20,1%, изглежда добре и дори е пример за други страни от ЕС, отбелязва анализаторът от „Финам“ Алексей Коренев.

За населението обаче това не означава нищо, пише още в материала. За разлика от макроикономическите показатели с невъоръжено око се вижда, че социално-икономическата ситуация в страната е крайно тежка. Нивото на бедност в страната надхвърля 22%, се казва в публикацията.

„Средногодишната заплата в България е 7400 евро, което е над два пъти по-малко от ЕС, където тя е на нивото от 15 000 евро. Населението на страната стремително застарява – младите хора активно напускат страната, в нея остават „на доизживяване“ главна хора в пенсионна и предпенсионна възраст“, казва Коренев.

Така за последните 30 години населението на страната е намаляло от 9 милиона на 7 милиона души.

Отворената граница с ЕС като магнит привлича младите перспективни работници и предприемачи. Те не виждат смисъл да остават в България.

За да оцеляват, тези, които остават да живеят в страната, са принудени активно да припечелват – главно със сезонна работа. Повечето от тези дейности са свързани с обслужването на туристи, пише още в материала.

Като цяло делът на сивата икономика в БВП по различни оценки е едва ли не 50%, отбелязва аналитикът от БК „Алор“ Алексей Антонов.

Един от най-доходните отрасли на икономиката на България преди беше строителството и продажбата на недвижими имоти. Голяма част от търсенето в това отношение се падаше на руснаците, които за 20-50 хиляди евро купуваха апартаменти на морето. Но само до 2014 г., когато след санкциите и падането на руската валута такива покупки спряха да бъдат по джоба на руснаците.

„До 2014 г. руснаците бяха най-активните чужди купувачи на български недвижими имоти. През 2014-15 година се случи рязък спад, когато руснаците се превърнаха в най-активните продавачи. А от втората половина на 2016 г. България вече не е чужд пазар №1, отстъпвайки мястото на Испания“, коментира главният редактор на сайта Prian.ru Филип Березин.

Намаляването на интереса може да се свърже и с растящите цени на недвижимите имоти в България, обяснява Руслан Галимов, който отбелязва, че ръстът е 34%. По думите му това е повлияло на интереса на руснаците, немалка част от които са с неголям бюджет.

Ниското ниво на обслужване, нивото на живота, което явно не съответства на страна член на ЕС и многото съпътстващи фактори също са повлияли силно на желанието за закупуване на жилище там, отбелязва Коренев.

„Въпреки добрия климат и ниските цени руснаците започнаха да губят интерес към България. Който е искал да купи недвижим имот там, вече го е направил. Останалите или не могат, или избират други държави“, добави Коренев.

Освен това условията за издаване на разрешение за пребиваване в България не представляват особен интерес за руснаците. Причината за това: висок праг за влизане, трябва да закупите обект за над 300 хиляди евро - за България сумата е огромна. От 2012 г. само около двайсетина руснаци са получили разрешение за пребиваване по тази програма, казва Галимов.

Като цяло, по думите на експертите, лошите отношения с Русия имат много негативен ефект върху икономиката на страната. Така българският износ надвишава вноса само с 2 милиарда долара годишно. Преди руският пазар беше един от ключовите за износа на български стоки, казва Авакян. На Европа те не са нужни, пише в материала.

„Русия и България имаха многогодишни стабилни икономически, хуманитарни и образователни връзки, развит туризъм, който даваше значителен принос за българската икономика, но отношенията се охладиха на фона на атаките на българската страна срещу активисти и правозащитници“, пояснява Дмитрий Александров.

По думите на Антонов България би трябвало да използва географското си положение за транзит на ресурси, например газ, и да се опита да изгради около това външната си политика и икономиката си.

Така нереализираният проект „Южен поток“, който се планираше да бъде положен по дъното на Черно море от района на Анапа до българското пристанище Варна, беше добър шанс за страната, но България успя да го изпусне, се казва още в публикацията.

Изданието припомня, че Русия се отказа от проекта заради активната критика в ЕС срещу него. Европейският парламент прие резолюция, в която препоръча на София да се откаже от строителството на газопровода.

При това подкрепата на Европа за България не помага на страната. Първоначално ЕС отпусна средства, но впоследствие програмите бяха нееднократно спирани поради твърде висока корупция и неефективност при изразходването им в България, пише още в материала.

Във връзка с това, че Великобритания ще се излезе от Европейския съюз, финансирането за други страни от Брюксел ще бъде допълнително намалено.

„България има нужда от промяна на елитите и провежданата политика, провеждане на реформи, но елитите едва ли ще се съгласят с това, по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика“, резюмира Антонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1003
Още по темата: ромиРусияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
851
8
 
8
 
! Отговори
е хайде да ги чакаме преди 4 години
Просто България се развива и вече не е по джоба на руснаците.
850
4
 
7
 
! Отговори
.I. преди 4 години
Човек първо трябва да си гледа собствената ***, особено когато нещата са зле, а не да се бърка в чуждите проблеми.
849
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вън еничарите от България
848
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко са имигрантите в БГ: най-много руснаци - 22 хиляди, веднага след тях са турски граждани - 15 хиляди, трети - сирийци - 13 хиляди, после украинци - 7000, някоко хиляди араби, китайци и т.н.Граждани на Турция, Русия и Украйна най-често са подавали молби да се установят в България. Статистиката показва, че молбите от турци са били 35,7 на сто, от руснаци - 19 процента, а от украинци - 13,7 на сто. Кои са опасност- турците и арабите или русите хора със сини очи?Да, но някои пищят срещу руснаците, а не срещу турците, защото Бг е пълна с агенти на турските МИТ.
847
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФгхРусия - 15% мюсюлмани.Москва - 2млн. мюсюлмани официално и още толкова нелегално.Русия - държавата с най-голямото количество мюсюлмани и джамии в Европа.Европа - 3.8% мюсюлмани.Русия е в тежка демографска криза. Руснаците бягат, прииждат бедни емигранти от азиатските републики.
846
0
 
2
 
! Отговори
отиди да се разходиш преди 4 години
Кажи бе Гунчо, пиле шарено, къде го пише че да го прочетеме и ние.
845
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не на руските натрапници в България.
844
5
 
7
 
! Отговори
много важно преди 4 години
На заем свещи взели, чужди сметки да оправят.
843
7
 
9
 
! Отговори
Петър преди 4 години
Поредната пропагандна патртенка.Да изградиш икономиката около транзита на газ е доста екзотична идея. В статията има вопиющи глупотевини от рода на това, че българите сме били изкарвали прехраната си главно със сезонна работа.Ръстът на икономиката ни може да не е огромен, но е с 1/3 по-голям от руския, а ние не добиваме петрол и газ.
842
13
 
27
 
! Отговори
Гунчо преди 4 години
Много меко са го написали руснаците...я прочетете доклада на ЦРУ какво ще стане в България след около 15-20 години...има го в Нета...пък тогава коментирайте...
841
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 883 *** Хайде, моля ти се, не говори от името на всички българите, първо, защото е съмнително дали си българин и какъв българин евентуално си, щом си имал вземане-даване с утайката на руското общество - разни мафиоти или ***. Такива държавата има право да ги експулсира, но те са малка част от хората
840
21
 
20
 
! Отговори
www преди 4 години
Русия в очите на българите - алкохол и проституция! Тогава - всеки у тях си!
839
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМАМЕ ГУГЪЛ, ИМА МАПС, ИМА ЮТУБ, ИМА НСИ, РОССТАТ, ЕВРОСТАТ- ЕТИКЕТИТЕ СА ИЗЛИШНИ, ВСЕКИ МОЖЕ САМ ДА СИ НАПРАВИ ИЗВОДИТЕ ОТНОСНО РАЗРУХАТА.
838
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 878 Пешо Много скоро Европейският съюз ще ни наложи да приемаме определена квота бежанци и тогава какво ще правим? Ние сега имаме оправданието, че приемаме рускоговорещи - украинци, белоруси, молдавци, на които сме дали някакво право да работят в Бг, а и без това ни е необходима работна ръка. Заплатите в Украйна са с една трета по-ниски от тези в БГ и Русия. Аз така мисля - по-добре украинци, отколкото араби, афганистанци, етиопци и сомалийци. Да идват и немци, французи и англичани - но нещо няма голям наплив.
837
12
 
38
 
! Отговори
42 преди 4 години
По-добре да идват руснаци тук, отколкото турци или английски пияници.
836
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да се напъват някои в коментарите, всичко в статията е истина.А ако мислите че да плюем в хор по Русия ще ни донесе нещо, се лъжете.
835
20
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
ами като им намаля интереса - да се махат, то тука по улиците като тръгне човек - само руснаци - на тумби, в училищата вече навсякъде има рускоговорящи - руснаци , украинци - големите патриоти - видяхме ги всички - бият се в гърдите с патриотизма си , а са се разбягали като *** по целия свят - навсякъде ги има - да им имам фалшивия патриотизъм - това е сигурен критерий , че там ситуацията е много зле....Лошото е че тука идват долна ръка хора - *** , от която нямаме нужда...
834
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че Русия е много по-зле!Има филми и руски репортажи в ютюб - вижте за какво иде реч!Руснаците бягат с двеста, ама има визи и не всички могат да се изнесът!Най-голямата джамия в Европа е в Москва. В днешно време информацията е достъпна за всички и стига човек да не го мързи може да има информирано мнение за всичко. Може да се сравнят и минималните и средни заплати в двете държави и много други неща, но разбира се любовта е сляпа, а много другари обичат повече Русия от родината си!
833
24
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак са по- зле от средния българин....
832
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МиткоНамаляването на интереса може да се свърже и с растящите цени на недвижимите имоти в България, обяснява Руслан Галимов, който отбелязва, че ръстът е 34%. По думите му това е повлияло на интереса на руснаците, немалка част от които са с неголям бюджет.