От какво се натровиха децата в Кардам? Прокуратурата разследва

Едно дете почина, а още две са в болница с опасност за живота
29 окт 2019 12:51, Петя Славова
18
От какво се натровиха децата в Кардам? Прокуратурата разследва
Снимка: архив, Булфото

Районната прокуратура в Генерал Тошево разследва смъртта на 9-годишно дете в село Кардам, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна.

Малолетното момче е починало малко преди полунощ на 27 октомври, пише БТА. Във Военноморската болница във Варна е настанено 11-годишно момиче - сестра на починалото момче.

Момичето е било прието в критично състояние в лечебно заведение в Добрич, а по-късно е транспортирано до Варна. В момента състоянието му се подобрява и е без опасност за живота, посочват от Апелативната прокуратура. По образуваното досъдебно производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на починалото момче, като при нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи, довели до смъртта на детето.

Още по темата

В къщата в село Кардам, където е починало момчето, се отглеждат общо шест деца на възраст между 4 и 13 години. Основно грижи за децата са полагали техните баба и дядо - на 53 и 63 години. Възрастните хора вече са разпитани. Извършени са и два огледа на къщата, в която условията не са особено благоприятни за отглеждането на шест деца, допълват от държавното обвинение. Починалото момче и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Районната прокуратура е разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните възрастни родственици, както и на търговския обект, откъдето са купували хранителни продукти. Ще бъде проверен и столът в основно училище "Христо Смирненски" в Генерал Тошево, в което са учили починалото момче и още две от децата.

Проверката на храните в училищния стол е възложена на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. По разпореждане на Районната прокуратура регионалната дирекция по социално подпомагане трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Около 60 -70% от бактериалните хранителни интоксикации в Англия и Германия(Данни от лекари от 90 години )се падат на салмонелозите.А от тогава има ли строг ветеринарен и санитарен контрол на хигиената на пренасянето съхраняването правилната технологична обработка на продуктите.Навремето беше забранено използването на пачи яйца при общественото хранене.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
антифриз в наденицата? Може ли да са я приготвили за животни, а да е попаднала у хора?
14
0
 
3
 
! Отговори
така си е преди 4 години
Може би храната в училищния стол??? И дядото ли е ял в училищния стол, та му е станало лошо? Нищо няма да се разбере естествено. Толкова време умуват, голяма чуденка. Цяло семейство натровено, има починало дете и няма обяснение.Типично безхаберие.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По новините имаше интервю с майката и дядото,показаха и ***,в която живеят.Те се държаха така сякаш не е умряло дете,а котка!Цяло чудо е че другите са все още живи в тая мизерия.За НЕХАЙСТВО би трябвало да се отнемат деца!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нима забравихте, че скоро в Германия 3-*** души починаха, защото се отровиха с колбаси съдържащи бактерията листерия.
11
3
 
6
 
! Отговори
до този с врачката преди 4 години
До АнонименНе се изказвай неподготвен.Има едно нещо, дето му викат "технологично време". В случая на гадините им е нужно време (чисто природно), за да се появят, размножат и т. н. и да се даде заключение каква е причината
10
1
 
26
 
! Отговори
ДинкоАТВ преди 4 години
Да вметна, че в много случаи, за да те приемат в болница без да ходиш с час за преглед и направление се налага да извикаш спешна помощ и да ги убедиш те да те пренасочат. Онколожката на болницата ме посъветва да направя така, а когато ни приеха колегата и ни се накара, че не можело така. Системата ти дава шанс да оцелееш само с наглост и лъжи.
9
5
 
17
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 8Защото етноса превърна спешната помощ в лекарски кабинет на колела.Когато отидеш 453766 пъти на повикване за кашлица или "боли *** глаата" започваш да се съмняваш във всичко.
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Бърза помощ"! Защо още първия път не са закарали детето в болницата??? Кое е " бързото" на помощта им?
7
3
 
15
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 4 години
Трябва навсякъде да се провери и поне това е някакъв позитив от тази ужасяваща ситуация. Истински проверки и влагане на аналитична мисъл. Има неща, които могат да поразят 1/10000. В случая са роднини и могат да имат генетична обремененост. Най-вероятно си е от мръсотия и подценявне на състоянието обаче.
6
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До шматка : Същото се отнася и за наденицата - сигурно и други са яли от нея....Преди време имаше случай - цяло семейство в токсикологията . Яли сърмички с лапад...Само че бабата, дето брала лапада не виждала добре, та нашлевила и малко татул. Ще се разбере и сигурно ще е неква простотия . Жалко за децата !
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мереките са след дъжд качулка. Да, има някаква малка вероятност и от стола на училището да са се натровили и правилно правят проверка и там, но като не знаят с какво са се натровили децата, какво проверяват?
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От кардамон.
3
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не откриете причината викайте врачка. Какви са тези изследвания 2 дни без резултат...
2
24
 
6
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Как от какво, от отровните газове, които отделя ***, с които иска да замае българския народ да гласува за нея, не й се получава, българските деца страдат от комунистическата напаст
1
2
 
51
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ако беше от стола на училището нали натровените щяха да са десетки.