Зимните шофьорски драми: Запотени стъкла, чистене, гуми...

Отделяме поне 10 минути за подготовка на колата
Обновена: 14 ное 2019 09:00 | 14 ное 2019 09:00, Петя Славова
33

След месец и една седмица ще посрещнем астрономическата зима. Периодът, в който нещата стават малко по-сложни. Обличаме малко повече дрехи и подготовката за работа става малко по-дълга.

През зимата всяка сутрин отделяме поне 10 минути за подготовка на автомобила. Запотяването на стъклата на колата е проблем, с който се сблъскват шофьорите при температурни разлики.

"Преди да потеглим на път през зимата - важно е да се махне снегът от колата. Автомобилът се изчиства от всички страни, както и от покрива, тъй като е предпоставка за ПТП. Трябва да се махне ледът от страничните стъкла и огледала. Трябва  да имаме зимни гуми с поне 4 мм грайфер. Важно е как в годините се съхраняват гумите", посочи Теодор Янков, управител на автосервиз.

По думите на специалиста, при едно стартиране на двигателя акумулаторът му трябват около 15 км, за да възвърне студения старт, който е направил сутрин. Хубаво е да не караме автомобилите през зимно време на къси разстояния. "Когато се качим сутрин в автомобила, е важно да дадем на контакт. Да изчакаме лампите в автомобила да светнат. Електролитите се раздвижват и съответно студения старт ще бъде по-лесен за вас. Да не въртим ключа веднага", уточни Янков.

По думите му халогенните фарове за мъгла са от съществено значение също. Хубаво било чистачките вечер да се вдигат, за да не залепват за стъклото и да избегнем скъсване.

"Вътре в колата - да не се качваме с влажни дрехи в автомобила, отоплителната система трябва да е изрядна, кабинният филтър да се сменя на определено време. Много е важно въздухът да не върти вътре от климатроника, а да взлиза свеж, за да не се получава запотяване", посочи още той за Bulgaria ON AIR.

"Грижата за автомобила и това как ние му обръщаме внимание е особено важно, завърши Теодор Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колата ми стой в ГАРАЖ и ако има сняг не я карам ако няма отида да си свърша работа в рамките на София за какво са ми Зимни гуми!?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всесезонен размер.
27
1
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До Анонимен 28Какъв размер, да уточним все пак?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам пари за зимни гуми щото си купих летни джанти. Сега съм гъзар!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубавите зимни гуми започват от 250-300 лева бройката.
24
4
 
10
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
И нещо важно за зимните гуми. Не са само заради снега, това е много странно разбиране, показващо липса на информираност. Летните гуми в ниски температури стават на пластмаса и се губи сцепление. Зимните са пригодени за по-ниски от 8 градуса температура. Смятам, че ако човек няма пари да поддържа автомобила си, по-добре да не ползва такъв. Аз съм имал периоди без финансова въмозножност и просто нямах автомобил. Не е драма.
23
0
 
3
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
ДО 25 Насокото ЯкатаИ на мен така са ми казвали майстори, съсипвали се пружините. По-добре една чистачка да смениш, отколкото целия механизъм.
22
1
 
10
 
! Отговори
Насакото Яката преди 4 години
относно чистачките от друг майстор слушах, че е пълна глупост това да се вдигат, защото, за да запазим едни чистачки от 10-20 лева рискуваме да повредим пружини, които ги изпъват, които в дългосрочен план би било по-фатално и трудоемко за оправяне, затова аз не вдигам чистачките, всеки си решава
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази зима ще се забави във времето. Ако падне сняг то той щее през януари и февруари и ще се задържи два три дни. Зимни гуми даже и вериги ще им трябват само на тези които живеят високо в балкана там сняг ще има до април.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както обикновено ганювеца дето от 3 години кара няква си там кола е най големия спец по всичкология и по разбира от гуми от разните там екипи от хиляди инженери дето измислят как се правят и произвеждат гуми в ститиците компании по света!Инженера е по *** от бай *** щото измислил всесезонни гуми,щот бай *** има гумажийница с хиляди докарани от запад изхвърлени гуми и трябва да го посещаваме по два пъти в годината да ни сменя гумите щот предишните дето ни е продал вика че те повече ре ставали
19
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Tи имаш кола за 100,000, но аз нямам. Нямам и пари за зимни гуми. Имам обаче запазени летни гуми и малкия се е натрсал зад теб не заради зимните си гуми, а защото е карал силно или не е внимавал. На пътя можем да сме отговорни и с кола за 1000 лв., айде да не си мерим морала и другите неща тук.
18
7
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Какво се хабиш да обясняваш на всезнайкото защо се кара със зимни гуми? Нека си говори за световни конспирации и да си мисли, че е прав. То се вижда от акъла му на какво ниво е в обществото, какво му обясняваш, няма да те разбере.
17
12
 
22
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Миналата година едно дете, мислещо като тебе, се наби в задницата ми. С нови летни гуми бил, били добри за зимата. Трепереше целият, като видя в каква кола се заби, и си мислеше, че ще яде много бой, но аз не съм такъв човек. На разни смехурковци, като вас, винаги им давам приятелски съвети в живота защо аз имам пари за кола за 100к лв. и то от заплата в София, как да се развият кариерно и как да мислят, ама- на. Не слушат повечето. После защо взимали 1500лв.. Е колко да взимате с това мислене?
16
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СигмаТочно всесезонните гуми са най-голямата глупост. В едно видео в тубата едни експерти (хора, които само с гуми се занимават), обясняваха че няма такова нещо наречено всесезонна гума. Защото е направен компромис и е нито зимна, нито лятна, демек всесезонна гума лятото е нестабилна, мека и бързо се износва. Зимата пък всесезонната гума е жалко подобие на зимна гума. Или ще си с истински зимни или с летни. Средно положение няма.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СигмаГрайфер, канали, шарка - все едно е, без значение от терминологията. Човекът е обяснил, че е с нови и запазени гуми и аз го подкрепям, щото ония и*диоти отгоре се дотегнаха с техните зимни гуми. Аман.
14
27
 
27
 
! Отговори
Бай Пешо преди 4 години
За поредна зима НЯМА да сложа зимни гуми, а ще карам летните, защото:1. Летните ми гуми са нови.2. Грайферът е дълбок 6-7 мм3. Температурите са високи4. Няма сняг.5. Няма да ставам роб на корпоративните гумаджийски интереси.
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зимни гуми на +20 градуса! Смехория!
12
7
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Другия път като изчистиш снега рано сутрин около целия блок,*** на психолог,после се наспи.
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кола без гараж, като жена без .ици. ;)
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такси ми е най-лесно.Не купувам колата,а я ползвам ако ми е нужно.Остяавяйте бакшиш на таксиджиите щото не им е лесно да просят бакшиш,да поддържат колата,да плащат данъци за колата,застраховки...