Здравен абсурд: ТЕЛК остави дете с аутизъм без личен асистент

Комисията оставя майката и детето без никакви средства
18 ное 2019 11:14, Петя Славова
31
Здравен абсурд: ТЕЛК остави дете с аутизъм без личен асистент
Снимка: архив, Reuters

Решение на един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик остави дете с аутизъм без право на личен асистент. Оказва се, че експертната комисия взема важни решения, свързани с тежки диагнози, без да има на разположение съответния специалист.

Станалият вече известен ”Първи състав на ТЕЛК” към МБАЛ ”Пазарджик” спокойно заменя психиатър с педиатър. И без да преглежда, драстично реже проценти на дете с тежко заболяване. Дори и го оставя без средства за препитание, но му позволява частично право на професионална работа, съобщава Нова тв.

Явяване пред "Първи състав на ТЕЛК" в Пазарджик на практика оставя майка и болното й дете без никакви средства.

"Няма да получавам никакви пари и не мога да бъда личен асистент на детето, защото трябва да обжалвам решението на ТЕЛК пред НЕЛК. През цялото това време оставаме без доходи и без никакви пари", споделя майката на Кристина - Недка Кичукова.

"В този ден не е имало психиатър. Тъй като има психиатрична диагноза, уместно е да бъде консултиран и от психиатър”, заяви директорът на МБАЛ "Пазарджик" д-р Красимир Темнилов, който също е психиатър. "Първи състав на ТЕЛК" не преглежда детето, но има издадено решение. 

"Само ме попитаха дали детето посещава училище. Изпратиха ме да чакам пред вратата, където се намира "Първи състав на ТЕЛК". И там чакахме доста. Представиха детето на председателя на ТЕЛК д-р Генов. Той попита дали посещава училище. Това беше, приключи се с прегледа”, разказва Кичукова. Оказва се, че липсата на психиатър, изобщо не е проблем.

"От една година децата, които са с психични разстройства, са дадени да се гледат от педиатър. Съжалявам за това, което се е случило. Това е много голямо недоразумение", заяви още директорът на болницата. Той също е издавал ТЕЛК решение на Кристина през 2017 година.

Посещаваме център за психично здраве в Пловдив. Там квалифицирани специалисти диагностицират Кристина от години. Говорим с един от лекарите, изготвили експертизата, нужна за явяване пред ТЕЛК в Пазарджик.

"Съвестта ми и на моите колеги е чиста. Детето страда от генерализирано разстройство на развитието. Поведението е аутистично, страда езиково-говорното развитие", обясни лекарката, изготвила експертизата на Кристина.

Според майката детето има нужда от постоянни грижи. Това потвърждават и експертите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че детето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.

Недка Кичукова и дъщеря й се връщат, за да попитат дали ТЕЛК  може да поправи собствената си грешка, но от там им отвърнали, че това е невъзможно. Според майката, този състав на ТЕЛК е допуснал още една грешка, даваща абсурдна възможност на детето й – способност  за извършване частично на професионална работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Значи за всяко болно дете - личен асистент и всичко това на държавата не само първия ден от болничните няма да се плаща ми направо първите 5!!!
26
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При социализма преди години, нямаше толкова голяма социална помощ и майките имаха интерес да работят. Сега им дават блага, за които накой друг се трепи да работи 2 месеца. Един работник да не би да получава чисти 930 лв? Отделно приписват леки коли на името на деца с аутизъм, за да получат безплатна винетка. Работещите хора в България са малко, по-малко на брой от палаткаджийките.Скоро ще дойде Видовден, докога ще раздават от социалните финансова подкрепа, по-голяма от заплата на работник???
25
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах в новините.Едно време майките на такива деца работеха. Децата бяха в училище или в центрове. Сега им дават 930 лв. на месец чиста сума и така източват крехката социална система. Докога ще се раздават пари, без труд. Бащата и той ли е не работи?
24
16
 
6
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
А обидно ли ти е да харчиш нашите пари, изкарани с труд?
23
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zvezdichkaМного точен коментар, детето е източник на доход и толкова, то е стока, която неговия стопанин е решил да изтъргува на пазара. Останали били без доход? Защо питам аз? Родила дете с увреждания, най-вероятно нарочно или по нейна вина, и сега ние ще я хрантутим доживотно - защо се стимулира по такъв долен начин мързела, корупцията и тарикатщината на дребно?
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Телк комисията е най-обидното нещо за един пациент.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На разни черни и дриги дет немат нужда дават само , айде да ни дадат на всички по един ТЕЛк
20
20
 
7
 
! Отговори
zvezdichka преди 4 години
Гледах репортажа по Нова, детето не изглеждаше абсолютно неспособно да се грижи за себе си и да се ориентира. Сигурно има психически проблеми, но сигурно има и потенциал да прави нещо смислено, а не да е единствен източник на доход за майка си, която да не работи друго. Бяха прекалено вторачени в това да получават пари за придлужител на неработещата майка . А може тая енергия да отиде към нещо, което да осмисля дните на детето и да развива у него онези моменти, които не са повлияни от болесттал
19
1
 
29
 
! Отговори
мак преди 4 години
Според мен телковете имат нареждане там, където могат да режат, да режат. Хем по-малко разходи, хем спестяват за мнимите болни. Страдат истинските болни, щото некадърниците не могат да изхващат тарикати, освен това предполагам, корупцията процъфтява.
18
3
 
33
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПРИ ГЕРБ ПАРИ ИМА САМО ЗА КРАДЕНЕ НА БУДАЛИСОВ!!!И ПРА ПРА ВНУЦИТЕ НИ ЩЕ ИЗПЛАЩАТ НОВИТЕ ЗАЕМИ КОИТО БОРИСОВ ВЗЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ И ВТОРИЯ СИ МАНДАТ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТРЕТИЯ!!!ЦЯЛОТО МУ УПРАВЛЕНИЕ Е ВЗИМАНЕ НА НОВИ И НОВИ ЗАЕМИ!!!
17
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари ми дай и за друго не ме търси, важното е търговийката с общественото милосърдие да върви. Като е толкова неадекватно това дете да се настани в дом или лудница, майка му да работи, а бащата не става ясно къде е, но така е при инвитрото при засъхнали лелки.
16
1
 
27
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Това този ТЕЛК ли е дето телкаджиите са увредени, и лично са го потвърдили
15
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затуй пък цялата брадата и с фереджета маала е с ТЕЛК!
14
4
 
8
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Родителите да обжалват решението пред компетентния служител в Пазарджик протопрезвитер Кеворк Хачерян и след това пред епископ Датев Акобян.
13
2
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Всяко гласуване може да се манипулира. Държавите които ползват електронно гласуване. Италия, Швейцария, Германия, Португалия, Бразилия, Испания и д-р. Машинно само в Швейцария, Бразилия и Индия.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак е представена само едната гледна точка. Слаба журналистика.
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електронното гласуване се манипулира милион пъти по-лесно от хартиеното.
10
1
 
15
 
! Отговори
ЗДРАВНА РиФОРМА преди 4 години
Това електронно досие , това отчетност... На кой са му потрябвали. Защо на изборите няма електронно гласуваене. Ами правилно ... в мътна вода се хващат най-големите риби. Нищо, че са най-некачествените. Колко вой имаше за елетронната система по митниците 15 г я внедряваха...
9
2
 
33
 
! Отговори
ТЕЛК преди 4 години
Това същто място ли е където, директора на болницата се беше сдобил с ТЕЛК решение от подчинените си и шефовете на комисии за ТЕЛК също имаха положително решение за ТЕЛК??? Болницата, която дава заплата на доктор, който поставя стендове на здрави пациенти и изкарва по 50-60 бона!
8
3
 
15
 
! Отговори
Я СТИГА преди 4 години
ГЕРБ като крадат милиарди защо да не оставят малките крадци и те да си делнат някоя хилядарка. Това се нарича ТОТАЛНО РАЗЛОЖЕНИЕ на така нареченото демократично общество. Всички Ц обаче са с ТЕЛК