Българинът остава без зъби: Неглижира проблема

Дори дребните кариесни петна водят до сериозни последици
Обновена: 25 ное 2019 09:51 | 25 ное 2019 09:50, Петя Славова
75
Българинът остава без зъби: Неглижира проблема
Снимка: Bulgaria ON AIR

Неглижирането на дребни кариесни петна често води до сериозни проблеми и загуба на зъби. Как да предотвратим в зародиш проблемите и как съвременните достижения на медицината и науката могат да ни върнат самочувствието и усмивките?

"Статистическите данни за много по-развити от България страни не са много по-различни. Това е една наистина неприятна ситуация, която и в по-развитите общества се среща. Не смятам, че в България няма достъп до орална грижа", коментира стоматологът д-р Иван Десимиров в студиото на "България сутрин".

Според него българите подценяват грижата и здравето на зъбите си.

"Доста често в приятелски разговори и дори с пациенти обичам да им давам едно сравнение - ако имате рана на крака, която не зараства един месец, какво правите? Сигурно ще обиколите половината болници", коментира той. 

По Десимиров хората имат тази нагласа, че загубата на един зъб не е толкова страшно нещо.
 
"Това е една интегрирана система. Дефицитите, в която и да е била област, винаги нарушават цялостната хармония и баланс", каза стоматологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Десимиров е посетил форума "Кост и тъкан", който се провежда в Румъния. На него са присъствали светила в областта на стоматологията. 

"Има голям напредък в нашата професия, но медицината не е всесилна и лекарите не са всемогъщи. Що се касае до регенеративните процедури в устната кухина, има много голям напредък", сподели специалистът.

Той призова хората да са проактивни и да си правят профилактични прегледи, за да се лекуват заболяванията в ранен етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ценоразписа бил проблема, хаха. Еми като чакате да ви изпопадат всички зъби и ви се натрупат проблеми за хиляди левове ще е проблем, да. Единственото, което трябва да се прави е, когато се появи проблеми той да се оправя на време. Останалото е поддръжка на устна хигиена и почистване на зъбен камък два пъти в годината.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имам един роднина.дето от службата му плащат зъболечение до опред.сума.ама той не си мие зъбите вечер и като му казали доплащането за мост. "ади... уа...".точно така каза.
18
4
 
25
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Работя в агресивна с химикали среда.През месец плащам на зъболекар за пломби ,които падат и накрая ми заяви"толкова ли нямаш 4000лв да ги облечем с коронки".Откъде бе ,брат при заплата 700 +една газирана вода на ден от автомата за 10 ст?
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11На Запад хората не си слагат имплантанти за да не си мият зъбите бе !
16
7
 
8
 
! Отговори
За кво са ви зъби ?! преди 4 години
Много българи, карат основно на течни колории - ракия, вино ... бира.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Германия се пазят архивите 30 г.гаранцията е 5 години.тук всичко е по български . ами умрял случва се. да влезе следващият...
14
5
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
Силно се надявам наистина да имате квалификацията само да миете чинии. Защото това би оправдало донякъде незнанието ви какви фактори причиняват пародонтоза.
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мияч на чинииСъвременните кастанети са сто пъти за предпочитане пред които и да е естествени зъби. И естетично и здравословно и всякак. А пък ти си търкай там с тирката, като нямаш пари за едни качествени протези.
12
5
 
19
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
А, КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА ЗЪБОЛЕКАРСКИТЕ УСЛУГИ ???
11
6
 
27
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Да, добре ... зъб, "лекуван" в продължение на 6 месеца. Тотал цена - 1200 лева! Няма касови бележки, няма здравни книжки, никой не е и отварял дума за това. На 12-тия месец още 60 лева за ВАДЕНЕ !!!!!!!!! Дори не искам да коментирам повече !
10
19
 
11
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
Парадонтозата е доказателство за немиене на зъбите и особенно между зъбите.Ако Андрешко разчита на зъболекаря да му измие зъбите, в края на крайщата получава "кастанети".
9
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запад хората масово си махат зъбите и си слагат изкуствени и няма кариеси, няма мариеси. В този си вид, стоматологията е остаряла и неефективна. Технологиите толкова напреднаха, че да ти завират бормашина в устата е... Тези си карат със сто години назад и не им се внедряват нови технологии, защото 90% ще останат без работа.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първенци в това отношение е електората на банкянския,които в подходящ момент се явяват защитници на гешефта, а днес и на далавери симеонов. При тези екземпляри, сто броя имат общо триста зъба.
7
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който си мие зъбите редовно и обстойно, няма нужда от зъболекар.
6
3
 
23
 
! Отговори
Malian преди 4 години
В България има достъп до орална грижа, но цените не позволяват на 80% от българите да се лекуват.За раната на крака, с която е даден примера ще се даде направление от личния лекар
5
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТИДЕШ ДА СИ ОПРАВИШ ЕДИН ЗЪБ - ТЕ ГО ДОРАЗБИЯТ ЗАДА МОГАТ ДА ТЕ ВИКАТ ОЩЕ ПОНЕ 5 ПЪТИ ДА ТИ ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА ЛЕКУВАНЕ И НАКРАЯ ДА ГО ИЗВАДЯРТ!!!!!!!!!
4
6
 
32
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
Българина НЕ неглижира проблема ! Проблема се НЕГЛИЖИРА от ЛИПСАТА НА ПАРИ в голяма част от обикновения Български гражданин ( Тук изключвам политици , чалга звезди и футболисти ... ) и НАДУТИТЕ ЦЕНИ от зъболекарите ... на принципа - "КЛИЕНТ - МЕСЕЦ ХРАНИ!..." ..... Както почти всичко в Мутристан де ! ..... :( :( :(
3
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Какъв "ценоразпис" бе ?Колко струва една четка и паста за зъби бе ?Предпочиташ да пушиш за да прикриваш миризмата на немитите си зъби !
2
20
 
14
 
! Отговори
бели зъбки преди 4 години
ей все ценоразписа е виновен, но този по моловете и кръчмите не е нали. Въпрос на приоритети
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мийте си зъбите бе !