МРРБ дава 20 млн. лв. за медицински хеликоптер и нови линейки

Отделят се пари и за саниране, ново спортно оборудване...
27 ное 2019 20:30,
8
МРРБ дава 20 млн. лв. за медицински хеликоптер и нови линейки
Снимка: Reuters, архив

Министерството на регионалното развитие отделя 108 млн. лева допълнително за купуване на медицински хеликоптер, ремонт на 134 кг пътища, както и саниране на сгради в малки общини. Ще има средства и за спортно оборудване на 80 професионални гимназии.

Това стана ясно по време на 15-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата.  То бе председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. В него участваха и Аурелио Сесилио и Йо Говаертс от Генерална дирекция "Регионална и градска политика" в Европейската комисия, съобщават от МРРБ.

Още по темата

20 млн. лв. от допълнителните средства ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването, което ще може да купи хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на нуждаещи се пациенти, спасителни и донорски операции. По проекта ще бъдат анализирани и идентифицирани най-подходящите площадки за излитане и кацане.

"Целта ни е да осигурим специализиран санитарен транспорт за нуждаещи се в труднодостъпни региони, пострадали при инциденти, както и трансплантация на органи, тъкани и клетки.  Така ще постигнем цялостно обновяване и модернизиране на спешната помощ в страната", коментира зам.-министър Николова и отбеляза, че в момента със 163 млн. лв. от ОПРР се ремонтират всички спешни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови линейки. 

57 млн. лв. ще се отделят и за рехабилитация на републикански пътища, както и за изграждане на интелигентна транспортна система за повишаване на пътната безопасност,  решиха още членовете на комитета. С 55 млн. лв. Агенция "Пътна инфраструктура" ще може да ремонтира още шест пътни отсечки с дължина 134 км, свързващи 11 общини в шест области.

"5 от допълнителните отсечки са в Северна България,  с което потвърждаваме приоритета на  правителството за подкрепа на развитието й", посочи Николова. Участъците, които ще се ремонтират, са Мизия - Оряхово - Крушовене в област Враца; Поликраище - Елена - Сливен в областите Сливен и Велико Търново; Русе - Кубрат - Исперих - Дулово в областите Русе и Разград; Полски градец - Тополовград - с. Устрем в област Хасково; Каблешково - Межден в област Силистра и участък от пътя Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница  в област Варна. От началото на настоящия програмен период с 377 млн. лв. по ОПРР се финансира рехабилитацията на други 24 пътни отсечки с обща дължина близо 505 км. 

С малко над 2 млн. лв. от средствата ще се финансира проект на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" за интелигентна транспортна система, която ще помага на водачите с ценна и навременна информация за пътната обстановка и състоянието на пътната мрежа, включително и наличие на инциденти. Тя ще се състои от сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост.

Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ на транспортното натоварване, специфични данни за климатичните условия – честота на валежи от дъжд и сняг, мъгла, потенциални опасности от заледяване и др.

Допълнителни близо 25 млн. лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за подобряване на енергийна ефективност на жилищни и обществени сгради. Сумата ще се допълни с още 14 млн. лв. спестен ресурс, който предстои да се насочи към тях в края на месеца. Така общият бюджет ще достигне близо 40 млн. лв., като вече се дава и възможност за саниране на сгради с повече от 35 апартамента.  От началото на програмния период по ОПРР се изпълняват 202 проекта за енергийна ефективност на стойност 204 млн. лв. в 28-те малки общини.

Около 6,2 млн. лв. ще получи Министерството на образованието и науката. С над 4,5 млн. лв. от тях ще се извърши ремонт на 7 професионални гимназии и Тракийския университет. С останалите над 2,5 млн. лв. около 100 средни училища в страната ще получат ново спортно оборудване. Така почти всички новоремонтирани учебни заведения ще получат адекватна и иновативна спортна база. Зам.-министър Николова отбеляза, че за обновяването им са инвестирани 618 млн. лв. от ОПРР, като до момента са ремонтирани 80 сгради - 49 училища, 26 детски градини и 5 университета.

"Отчитаме много добро изпълнение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., каза още регионалният заместник-министър. Към днешна дата е договорен 86% от ресурса ѝ или 2,5 млрд. лв. Над 1,5 млрд. лв. са разплатените средства по проекти на бенефициентите, а близо 30% или 1 млрд. лв. са възстановените средства от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Според мен трябва да има някъде към 8-10 медицински и спасителни хеликоптера за цяла България.Към всеки медицински университет трябва да има поне един прикрепен в зависимост от района и ланшафта в областта.Пример:Мед акад.в София покрива югозападна и част от северозападна България поне 2бр,Мед.у-т.Пловдив-Родопи и част от средна гора-2бр,.Ст.Загора-Странджа,Южно Черноморие-2 бр,Мед.У-т Варна -2 бр.,покрива Североизточна България,Северното Черноморие-1бр,Мед.У-т Плевен-Централна Сер.Бълг.,част от Зап.Б-я 1-2 бр
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в българия са нужни поне 4 хеликоптера софия пловдив варна бургас и отделно за по големите болници като пирогов исул и др за да има ефективност
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжа че са ремонтирани цсмп къде да видим
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно ще излезе че хората асфалт проядоха, щом на килограм го раздават.
3
0
 
9
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
взимат си модерни превози за след катастрофите.
2
0
 
14
 
! Отговори
избирател преди 4 години
134 килограма пътища?!Е не са малко.......
1
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
По-добре да купим още един Ф-16 и да го ползваме като линейка или медицинсщи хеликоптер. Много са яки тия Ф-16, а бай Дончо ще ни благодари .