За спешни случаи, тежко пострадали: Купуваме нов медицински хеликоптер

Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма "Региони в растеж"
1 дек 2019 09:45, Петя Славова
38
За спешни случаи, тежко пострадали: Купуваме нов медицински хеликоптер
Снимка: pexels.com

След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма "Региони в растеж". Планира се хеликоптер да има още следващата година.

Доктор Максим Митев от "Спешна помощ" е готов веднага да смени линейката с хеликоптер. Според него машината би била най-полезна при инциденти с много пострадали като катастрофата в Своге, през миналото лято.

"Тогава би било хубаво да се използва хеликоптер, за да можем да се придвижим по-бързо и по-ефективно към мястото на инцидента. Ще можем да окажем най-ефективно доболнична спешна помощ", обясни д-р Максим Митев.

У нас медицински хеликоптер имаше до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

"Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично", каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред Нова тв.

"За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно", обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

"Хеликоптерът ще се отрази прекрасно върху качеството и бързината на оказване на помощ на тежко пострадали в трудни условия", допълва Нешев.

По въздух ще може много по-бързо да се помага и при необходимост от трансплантации. Предвидени са средства за обучение на пилоти, както и медицински екипи. Според лекарите особена разлика в работата няма да има.

"Това оборудване, което ние го използваме в линейките  е абсолютно същото и в хеликоптера. Вече сме научени и запознати как да работим спокойно с тази апаратура. Можем да действаме ефективно", заявява д-р Митев.

Заложено е дейността на хеликоптера да е под контрола на здравното министерство. След като бъде купена първата машина ще се търси вариант и за още.

"Разграфяването на държавата трябва така да се направи така, че да се гарантира оказване на помощ във всяка една точка на страната, в рамките на 15 минути", заключи Емил Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
17
 
! Отговори
червения трол преди 4 години
Будали, вместо като нашите, да ги откраднат тия пари, те хеликоптери ще купуват.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват много повече от един хеликоптер. Поне два за медицински цели, два за планинска спасителна служба по курортите, един за пижарникарите, поне два за полицията, поне два за граничните служби... А депутатите може да се возят и на коли за 20х, а не 120х. А може и само няколко служебни коли за целия парламент.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така в, Мутафчиев, Караянчева и другите гнусни гербаджии няма да пътуват с линейки, я.
10
3
 
17
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Хайде първо да дойде тоя хеликоптер, да литне и да върши работа, че тогава аплодирайте. По - полека с патоса. Да не се окаже n-та употреба с многобройни технически проблеми. И да се оправдават че е в ремонт.
9
1
 
18
 
! Отговори
доц. Лайни Бесепаров преди 4 години
интересно колко милиона ще откраднат покрай сделката, някой с предположение?
8
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ми е сега какъв косур и на това ще намери Корнелия и червените ***?
7
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е най добрия и ефективен Премиер за всички времена. Каквото и да правят червените каскети той ще управлява до 2027 г. Апропо така каза червения депутат .
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време беше.
5
3
 
28
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
ясно е че тези спеши случай ще са само на депутати и техни близки...
4
1
 
16
 
! Отговори
Потърпевш преди 4 години
А защо държавата не подкрепи работещата система до момента, а реши сега да открива топлата вода?
3
10
 
7
 
! Отговори
ОРОЗ преди 4 години
Не е нормално това . Нямаме свестен самолет за правителството , хеликоптер ще купуват.
2
6
 
16
 
! Отговори
Здравна каца преди 4 години
С оглед на състоянието на здравеопазването в бг в последно време е по-целесъобразно да бъде купена нова луксозна катафалка.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А откъде намерихте хеликоптер за извозите изкълчената перушина на пекинската патица Караянчева?