Българите умират от инсулти, инфаркти. Липсва профилактика!

Това е начин на живот, отбелязва проф. Иво Петров
2 дек 2019 10:45, Петя Славова
140
Българите умират от инсулти, инфаркти. Липсва профилактика!
Снимка: архив, Булфото

Само през последната година инсулти удариха 11 000 души, а инфаркти покосиха 10 000 нашенци. В последните няколко години имаме категорични данни за увеличаване на тези състояния и смъртността от тях. Това съобщи професор Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, по време на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия, който се проведе през уикенда.

"Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но вероятно става въпрос за начин на живот и липса на профилактика, отбеляза проф. Петров.

По думите му, откакто България се включи в европейската инициатива "Стент за живот", за последните 5 години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаляла три пъти.

Въпреки това обаче България остава една от страните – лидери по висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания. По думите на проф. Иво Петров висока е смъртността от тях и в САЩ.

Профилактиката, ранното диагностициране и лечението на сърдечносъдовите заболявания трябва да бъде мисия не само на лекарите и на лекарското съсловие, но и също така и на институциите и на държавата, посочи специалистът.

Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания. Това пък показва  широкомащабно световно проучване.

В рамките на 10-годишното изследване били регистрирани малко повече от 130 000 инфаркта, инсулта, сърдечни или мозъчни увреждания. В сравнение с хората, които нямат симптоми на безсъние, сблъскалите се с този проблем участници в проучването били с 18 процента по-голям риск да бъдат засегнати от въпросните увреждания.

Мозъчният инсулт е социално значимо и широко разпространено остро и спешно състояние. В света всеки 7-и човек е засегнат от него. Напредъкът в медицината и неврологията позволяват голяма част от тях да бъдат лекувани успешно, като след такъв инцидент хората се възстановяват и могат да се възвърнат към нормалния си начин на живот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко стендове и всичко е точно!
5
0
 
28
 
! Отговори
gdgdf преди 4 години
Ядем ***, дишаме мръсен въздух. Здравеопазването (истинското такова) е привилегия само за богатите.А и нали целта на държавата е да си плащаме осигуровките до 65-70-годишна възраст - т.е. само да внасяме БЕЗ после да ползваме (защото няма да доживеем)...
4
2
 
25
 
! Отговори
KALki4 преди 4 години
Истината е, че ако ние самите не си помогнем с умерен начин на живот и медицината няма как да ни помогне. В този ред на мисли по-малко алкохол, премерена консумация на месо. За предпочитане повече риба и по-малко червено месо. Никакво наднормено тегло. За мъжете -5кг от височината. Повече движение и доколкото се може по-малко ядове в ежедневието.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са на първо място по употреба на алкохол и тютюнопушене.Сигурно това е резултат от щастливия и спокоен живот, който водят последните 10 години, а защо не ни последните 30.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, каква плофилактика като получиш инфаркт ?Господ ли да ти я направи или Св.Петър ?
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърдечно - съдовите заболявания са резултат от начина на живот в по - голямата част от случаите! Българинът пие, защото жена му го тормози, алкохолът е инструментът за спряване с проблема, своеобразно лекарство против неспиращите претенции, искания и глупсоти на българската жена!Ако не се пие алкохол, то тогава трябва да се пият психотропни вещества или да се лежи в затвора за побой / убийство над нежната българска половика.