Закриват социалния дом за деца във Видин

На негово място ще бъде открит център за комплексна грижа
4
Закриват социалния дом за деца във Видин
Снимка: архив, БулФото

Закрива се Домът за медико-социални грижи за деца във Видин от 1 януари, реши правителството.

На негово място ще бъде открит Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания.

При стартиране на процеса по деинституционализация през 2009 г. там са отглеждани 71 деца, а към средата на 2019 г. е останало само 1 дете, за което през м. юли е осигурена семейна среда и също е изведено от дома, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според приетия тази година Закон за социалните услуги всички Домове за медико-социални грижи за деца трябва да бъдат закрити най-късно до 31.12.2020 г.

Със създаването на Център за комплексно обслужване за деца с увреждания и хронични заболявания в област Видин ще се осигури необходимата подкрепа за 471 деца до 16-годишна възраст, които са с над 50% вид и степен на увреждане.

Част от тях до момента са получавали ежедневна рехабилитация и физиотерапия, логопедични и психологични услуги в ДМСГД-Видин.

За децата, които се нуждаят от грижа извън семейството, такава ще бъде осигурявана посредством алтернативни социални услуги за деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е мноооого проста, тези деца са стока и пращането им по приемни семейства които между другото ОТ НИКОГО не се контролират улесняват експлоатирането на тази стока.Спомняте ли си случая със приемното семейство от Бургас което плзваше децата за да задоволяват нуждите на 'чичо Гошо' ? Е когато директорката на социални грижи разнесе случая по медиите и падна главата.И толкоз.
3
0
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Фалшива новина! Под мъдрото ръководство на Генерал Доктор Инженер Бойко Борисов- такива работи НЕ МОЖЕ да стават! Слава на Вожда!
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 2009 до сега са уредили семейна среда за 471 деца, по 47 осиновявания на година ли? Че то едно се точи с години, това не е възможно. Май май децата са станали на по 18 и това ги е деинституционализирало. Нищо не пречи са си остане и социалния дом и да има дневен център, нали така? Кой знае колко изоставени постройки за стягане има в региона все пак
1
11
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Жалко. Аз на такива от домовете разчитам за евтин секс. Много жалко(