2000 лева средна заплата в София, но... след 4 години

Сега има значителни различия в заплащането в отделните дейности
14 дек 2019 14:15, Петя Славова
144
2000 лева средна заплата в София, но... след 4 години
Снимка: архив, Булфото

2000 лева ще бъде средната заплата в София, но след 4 години. Такива са данните на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничество със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

В момента в столицата средната заплата е малко над 1700 лв. От ИПИ посочват, че има значителни различия, обаче в заплащането между отделните икономически дейности. Няколко водят чувствително - ИКТ, държавното управление и аутсорсингът, а земеделието, хотелите и ресторантите не са достигнали средно брутно месечно възнаграждение от 1000 лева, съобщава "24 часа".

Според прогнозата на ИПИ до края на 2023 г. в ИКТ сектора средната заплата ще стигне 4000 лева, а единствено в туризма ще е под 1000 лева.

Постепенно изчерпване на свободния трудов ресурс в София личи доста ясно от динамиката и състоянието на безработицата, посочват още от института. Към края на 2018 г. броят на безработните е намалял до 13 хиляди, а висшисти без работа почти няма. Изменение имало и във възрастовата структура, като делът на лицата под 44 години без работа намалява.

Прогнозата е, че ако столицата разширява значително заетостта си в близко бъдеще, това няма да е за сметка на настоящите безработни, а чрез привличане на работници от други области или активиране на хора, които в момента са извън работната сила.

За разлика от повечето области на България, където преобладават заетите със средно образование, в София висшистите са мнозинство. Имало ръст на заетостта и при хора с основно и по-ниско образование, което донякъде може да се обясни с изчерпването на квалифицирани кадри и със съживяването на строителството.

Според прогнозата на ИПИ в следващите 4 години ще има значителен ръст на заетите на възраст между 60 и 64 години.

Данните показват и тревожни тенденции:Здравеопазването губело заетост в София през последните години. В търговията имало много работещи - почти 140 хиляди души в края на миналата година. На второ място са информационните и комуникационните технологии. Те заедно с аутсорсинга добавят най-много нови работни места. По-чувствителен ръст имало и при финансови и застрахователни услуги и при операциите с недвижими имоти. Прогнозира се чувствително увеличение на заетите в ИКТ, аутсорсинга и индустрията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 98Защото за България мога да кажа, че са ми предлагали по-ниска заплата отколкото, като бях стажант на половин ден, за позиция която искаше 3+ години опит и диплома (защо толкова ревтунят за дипломи при програмистите в България, нема да разбера...) и уговорката беле, че можело да се стои по 9 часа понякога, с домашна, за която като попитах дали се коли се плаща, разбрах, че трябваше да почна с дали.
92
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учители, медицински персонал - заплати около и под 1000 лева с малко изключения при лекарите. Такива има много други професии с много работещи. ИТ специалистите са доста малко, вкл. и програмистите и не взимат толкова много, както някои тук твърдят. 1700 лева е недостижимо далеч за 4/5 от хората на заплата в София
91
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 92Имам английски на C2, датски говоря свободно, но може да изкарам един сертификат за ниво C1 за седмица. 3000 лева ми се виждат ужасно много за телефонист в България, защото последния път ми предлагаха 900 лева за английски и 1400, ако знам и немски. Беле преди време, ама не ми се вярва, да са скочили заплатите така.
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега очаквам някой пак да плямпа за средна класа свързвайки я с средно заплащане без да знае, че заплащането не определя принадлежност към класа, но толкова им е акъла.
89
0
 
12
 
! Отговори
men преди 4 години
парце сух лебец 25 лева. след 4 години. помнете ми думите.
88
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конкуренцията там е голяма, защото материята не е сложна, главно опен сорсВсичките AI/ML и финансови булбиотеки при Python са open source ... Не знам коли лесно е там (всъщност знам, правя се на ударен), но предполагам не много, защото data scientist специалист ни е с 250 000 верска годишна заплата и от 4 месеца бе нижем, да му намерим колега.
87
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очевидно е, че средната заплата в София е доста под 1700 лева. Това, че тук-там някой взима над 2000 лева и си мисли, че взима много, не променя картинката. Масовите заплати в София са под 1000 лева.
86
12
 
9
 
! Отговори
до 92 преди 4 години
Не се хаби, няма кой да те разбере. Нископлатените у нас обичат да се залъгват как няма средна класа, а не да потърсят вината в себе си или да се квалифицират. Образованите не комуникират с арматуристи, сервитьори, склададжии, касиерки, бармани и подобни нулево платени. Просто не са в такъв кръг. Ако имаш сервитьор в кръга си приятели, то пределно ясно е, че говори за теб, че си мошеник с връзки. Преди 10 години започнах млад и зелен и взимах 1300лв.. Сега само удръжките са ми повече...
85
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пределно ясно е, че средната заплата в София е много над сегашните 1700лв., заради заплатите в плик. Към днешен момент годишната ми заплата е шестцифрена- IT сектор. Жена ми работи в немска компания (маркетинг, човешки ресурси, пейрол) и взима 4500лв. месечно. Зелен студент с 2 езика в най-нископлащата компания в София (Sutherland) взима 3000лв. за работа като телефонист. Стига вече празни приказки- квалифицирайте се, образовайте се... Едно CV не можете да напишете, а ревнали за пари...
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 88Не е нужно, да си добър с математикат, за да станеш добър UX/*** специалист и малко от малко, да бараш по фронт енда. Даже е много лесно, но не знам защо дават такива при, за нешо толова елементарно ...
83
1
 
8
 
! Отговори
Пенция преди 4 години
А моята пенЦия ,колко ще стане?Я съм жив,я не.Сега съм на 70години с 300лева с 44 години стаж.
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kato samoletite plateni milioni no samoleri sled 4 g tova samo tapite mogar ds go dojarat kajzo i saplati sled 4 g laji laji na milionetite bko gerb po mutrite milioneri s imoti molioni miliaedi s restr kasina barove hoteli tah nikoi ne gi pipa te sa nedosegaemi prokoraturata dans kade e
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТерсенетоАко ти е тежко като арматурист стани ИТ! Стига да не ти куца математиката... :-)
80
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ебасиТочно като уеб програмист не чакай повече. Именно в този ИТ сектор заплатите са ниски и 2к чисто са доста добре. Конкуренцията там е голяма, защото материята не е сложна, главно опен сорс. Всеки с лаптоп минава курс в някое софтуни и се продава първите години за смешни пари, щото си мисли, че "после" ще получава много. Ама вместо "после" идват новите навитаци да работят за малко пари.
79
7
 
15
 
! Отговори
но... след 4 години преди 4 години
за сега средната заплата си остава 480 Евро - около 280 евро по-ниско от Русия и което е още по-покъртително - 120 Евро по ниско от Сърбия !!!! дето беше срината със земята от Амероканкия агресор
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София е българия, България е софия, другите..сорри
77
6
 
6
 
! Отговори
До ебаси преди 4 години
Ако си с малко опит и нямаш кой знае каква отговорна работа, примерно само някъв хтмл буташ, тогава 2020лв си е добре. Но ако пишеш сървърен код, който отговаря за доста неща тогава под 4000лв не се навивай.
76
4
 
9
 
! Отговори
ебаси преди 4 години
аз работя в ит сектора уеб програмист в София и вземам чисто 2020лв ама според мен са малко, май ще сменям фирмата...
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото по бързо потъва кораба, толкова лъжите стават по големи, 1000бруто да е има няма масовата заплата
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средна заплата - т.е. 1 милион човека ядят картофи, 1000 човека ядат телешко, и накрая имаме телешко с картофи ...