2000 лева средна заплата в София, но... след 4 години

Сега има значителни различия в заплащането в отделните дейности
14 дек 2019 14:15, Петя Славова
144
2000 лева средна заплата в София, но... след 4 години
Снимка: архив, Булфото

2000 лева ще бъде средната заплата в София, но след 4 години. Такива са данните на Института за пазарна икономика, изготвен в рамките на сътрудничество със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

В момента в столицата средната заплата е малко над 1700 лв. От ИПИ посочват, че има значителни различия, обаче в заплащането между отделните икономически дейности. Няколко водят чувствително - ИКТ, държавното управление и аутсорсингът, а земеделието, хотелите и ресторантите не са достигнали средно брутно месечно възнаграждение от 1000 лева, съобщава "24 часа".

Според прогнозата на ИПИ до края на 2023 г. в ИКТ сектора средната заплата ще стигне 4000 лева, а единствено в туризма ще е под 1000 лева.

Постепенно изчерпване на свободния трудов ресурс в София личи доста ясно от динамиката и състоянието на безработицата, посочват още от института. Към края на 2018 г. броят на безработните е намалял до 13 хиляди, а висшисти без работа почти няма. Изменение имало и във възрастовата структура, като делът на лицата под 44 години без работа намалява.

Прогнозата е, че ако столицата разширява значително заетостта си в близко бъдеще, това няма да е за сметка на настоящите безработни, а чрез привличане на работници от други области или активиране на хора, които в момента са извън работната сила.

За разлика от повечето области на България, където преобладават заетите със средно образование, в София висшистите са мнозинство. Имало ръст на заетостта и при хора с основно и по-ниско образование, което донякъде може да се обясни с изчерпването на квалифицирани кадри и със съживяването на строителството.

Според прогнозата на ИПИ в следващите 4 години ще има значителен ръст на заетите на възраст между 60 и 64 години.

Данните показват и тревожни тенденции:Здравеопазването губело заетост в София през последните години. В търговията имало много работещи - почти 140 хиляди души в края на миналата година. На второ място са информационните и комуникационните технологии. Те заедно с аутсорсинга добавят най-много нови работни места. По-чувствителен ръст имало и при финансови и застрахователни услуги и при операциите с недвижими имоти. Прогнозира се чувствително увеличение на заетите в ИКТ, аутсорсинга и индустрията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и високи ИТ заплати, но голямата масата хич не са. Мита за високи заплати е за да има повече желащи да се обучават. И колкото повече стават, толкова ще падат заплатите, няма да се вдигат. Глад за програмисти няма, има глад за евтини програмисти. Има разлика!
72
1
 
8
 
! Отговори
Благодаря преди 4 години
На Герберския Институт по Пазарна Икономика - олекна ми да знам след 4 години каква Прогноза правят!А направо да го кажат за след 100 години колко добре ще ни е?
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63Доближили? С какво? Че те повечето не правят и 50 000 лева на година, къде са ?50 000 или $50 000, които са заплати за хора под средното ниво. Къде са 6 цифрените заплати? Пакет акции? Акции на преференциални цени? Нема ...Но си прав - още няма да расте.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еееее - НЕ! Що за лъжи? "В момента в столицата средната заплата е малко над 1700 лв."
69
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оня Азсъм бесен ***, но с 6 години стаж като програмист в чужбина и диплома от чуждестранен технически университет. Аз едвам мига да докопам такава работа в София, а се водя за добър в специалността си. Обясни ми, как имало работа? Изискванията за работа със заплащане от 3200 лева, често са по-големи от тези, на работя която плаща 13200 лева в други страни (само дето в България искат сертифицирано ниво C2 на амглйски, а в другите места просто проверяват, дали можеш да го говориш).
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Оня - минал си се! Те и депутатите не са на 'ръководни длъжности' ама взимат много повече...А и влизт в статистиките де! Да я поуправят че без тях щеше да е още по тъжно
67
0
 
12
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Това ми звучи като "Тати ще ти купи колело ама ... друг път"! След четири години може да няма лев бе, хора! Твърде вероятно е да влезем в еврозоната. От там нататък щом в София си говорим за такива мизерни средни работни заплати, не знам какво повече може да се очаква от тая държава. Но ние сме си виновни - не може в центъра на София да плащаш за жилище колкото в Манчестър, да речем, а заплатите - четири пъти по-ниски.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
IT-тата не взимаха ли вече повече, средно? Или и това беле лъжа?
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Оня5000 лева , ама за 6 месеца ги получаваш ! Или това са подробности , а ?
64
18
 
6
 
! Отговори
Оня преди 4 години
Ми аз сега получавам 5000 чисто без да съм на ръководна длъжност. И това е в София. Работа и нормални заплати има бол, ама ако си някой бесен *** трудно можеш да се надяваш на кой знае какви пари.
63
3
 
13
 
! Отговори
Боинг 737 преди 4 години
Комунистите от ГЕРБ, пак халюцинират. В Англия ги правя тези пари за седмица. Онзи с прякор на зеленчук го разбра, като му избихме зъбите в посолството в Лондон.
62
2
 
7
 
! Отговори
Баш Софиянец преди 4 години
Това въобще ако стане, смятай ко ши стани у София...!
61
2
 
19
 
! Отговори
Терминал 2 преди 4 години
В тая *** бг всичко е на думи , след 5 години , 10 , след 800 дни , човек не се ли чупи от дупката и да си оправи положението няма спасение , а живота тече , никакво чакане ;)
60
5
 
9
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Напълно съм съгласен. Последните години ИТ сферата доста се доближи до цяла европа като заплащане. Много много няма мърдане нагоре. Единственият начин е да се разраства като брой заети хора.В момента в ИТ сферата са грубо под 10% от хората и носят над 50% от приходите на София. Осигуряват се на пълната си заплата, плащат осигуровки на максималния праг. С тези пари се хранят по 2 пенсионера от осигуровките и 1-2 държавни служители от данъците.
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са глупости! В ИКТ сектора заплатите не могат да растат още много, защото са се доближили до тези в западни страни. Аутсорсинга живее на база ниски заплати, не на високи. Ако се вдигнат значително, ИКТ-аутсорса ще напусне България. А за БГ-клиенти никой не работи, кой в БГ ще дава толкова пари за софтуер?!
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 4 години ще се разхождате с противогази из София !
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
....и Земята е плоска !
56
5
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ами то и сега е толкова, но бруто.
55
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига бе за 25 г.откакто съм се изнесъл още не сте стигнали 1000 евро заплата ли. Кои ви управляват бе още ли са мутрите бизнесменчета. Добре направих когато бях 20 годишен че се махнах. Кой знае къв клошар с 500 лв заплатка щях да съм. Уча двете си деца да четат на български за да се информират и никога да не помислят да отидат на баща им в родината.
54
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2000 средна заплата само ако суджуците си направят заплатите по 10000 лева и повече. Обикновените хора в София са със заплати под 1000 лева.