Войната по пътищата: Липсват маркировки, знаци...

Пешеходците да слагат светлоотразителни маркери в дрехите си
16 дек 2019 16:30, Петя Славова
42

През последните седмици станахме свидетели на серия от инциденти на пътя, а някои от тях завършиха с фатален край. Ще се допълва ли черната статистика на "Пътна полиция" през предстоящия сезон на поледици?

"От Института за пътна безопасност ходим доста често на такива големи катастрофи, за да видим какви са дефицитите на пътна безопасност. На тази база съставяме обемисти доклади, в които описваме какви са проблемите и какво трябва да се промени", каза Емил Марков от Института за пътна безопасност в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Гостът обяви, че има сериозно увеличение на инцидентите с блъснати пешеходци. Той допълни, че основните проблеми в градовете са свързани с липсващи знаци и маркировка, а те са от изключително значение за водачите.

"Трябва да се направи пътна инспекция и да се погледнат светофарите и знаците. Не можем да кажем, че са абсолютно едни и същи проблемите на различните места. Сходни са, но за всяко кръстовище проблемите са различни. На други места имаше проблеми със спирките", добави Марков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи те правят запитвания към АПИ, но оттам постоянно отговаряли, че нямат пари.

"Никъде няма достатъчно пари за магистрали, за пътища, за пътна безопасност, но се измислят различни начини. Можем да използваме личните си ресурси, но някак си липсва желание", настоя Марков.

И отбеляза, че са осъществили Олимпиада по пътна безопасност, която е показала, че децата имат познания, но те са архаични и е необходимо нова програма за обучение.

Емил Марков посъветва хората да слагат светлоотразителни маркери в дрехите си, защото това може да спаси живота им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 35Нещо си там, мини по пътя Сливо поле - Юпер и тогава ми говори за пътища, защото там въпроса не е как да избегнеш дупка, а в кои кратер да вляза, за да не си попилея МПС-то в следващите 20! България не е само Хемус и Тракия! Има и други пътища за които хората плащат данъци, ама никои не му пука за там защото те не са от София, а от затънтена провинция която Баш Тиквондур не я знае къде е!
35
0
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Масово се дават книжки чрез измами.не се спазват знаците.шофира се бързо ..трябват по-строги правила.не 10-ти клас и камери за глоби.глоби.глоби
34
0
 
6
 
! Отговори
Най общо преди 4 години
Казано,липса на дисциплина!Анархия!Това ,правилата са за другите!
33
0
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Липсва мозък в платените от нас хрантутници да кажа.
32
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Липсва еднакво разбиране и прилагане на закона и правилника. На едно място има ограничение. При същите условия на друго място - няма. Е като минеш за един ден през няколко такива " тука има там няма " губиш представа. Примерите са на всяка крачка. Вземи околовръстните на София, Пловдив, Ст. Загора. Ами навсякъде е различно. А водачите искат стандарт на пътя и на изискванията. Значи не може неграмотници да глобяват пи-грамотни от тях.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kato izgorim edna duzina falshivi medii i sha sa opravi sichko v rbg.
30
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РадославРадославчо,преди да станем Боколандия пътя за Оряхово от Монтана знаеш ли на какво приличаше? Знаеш ли Петроханския проход на какво приличаше? Враца знаеш ли на какво приличаше? Преди да станем Боколандия 35години парите похарчени, а никаква подръжка. Не, че сега няма греди за деляне, не дъски. Но е някакво начало. Манолова и Кутев лаеха навсякъде "асфалта не се яде". Но като чета историята на Китай и Ю.Корея очевидно се яде.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ERICHАбе ERICH ти пък откъде се пръкна? От 70-те години, когато БКП на племум се похвали, че е изградил"социалистическия човек"масово се краде. На всички нива. Хубавото е,че в началото на кариерата си попаднах на хора започнали трудовия си стаж преди 49-та.Тук,във вилната зона масово изписаната годината на фасадите на триетажните вили е 80 и..Единствен Станко Тодоров върна вилата си на държавата!А поне още 5палата направиха,когато строяха печатницата на Цариградско.А 3 етажните не се знаят.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви маркировки липсват? Липсва акъл! От Фритьов Нансен завиван по Левски и след светофара следвам маркировката. Таксито от тунела пердаши направо през маркировките. Онзи ден съм дал мигач на Цариградско да влизам в отбивката за МОЛ ДъМол. Каката с пежото, идваща от Дружба през непрекъснатата линия, хоп и ме засече! А това двойна непрекъсната за нищо я нямат. Пред очите на катаджии чичка с джипче хоп да влезе в МОЛ Парадайс откъм открития паркинг. След като бе в лентата за към Черни връх.
27
6
 
2
 
! Отговори
До ERICH преди 4 години
Ти на колко си годинки бе ERICH ,че така безапелационно и убедително обясняваш кое как е било .Какво си видял и какви кражби си преживял през годините ? Къде беше по време на трите фалита на България,двата през 90та и 96-97ма ги усетихме много яко на г.з си!КЪДЕ БЕШЕ КОГАТО ФАЛИРАХА 16 БАНКИ НАВЕДНЪЖ???крадене и неправди винаги е имало и ще има по цял свят,но някой път човек трябва да седне,,със себе си" и да разсъждава обективно ,а не всичко да се отрича или пък да се въздига до небесата.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После им пречело пречи незнаино какво що не им кажат че нее водено щотогие страх докога с тоя страх бе
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Загат някои ги изпитват цял месец други ,а двама могат вид корупция докога бе.Едната цял месец отде ги извади де е била вас питам на кое само в града прави хората на луди в Ловеч каква е тя питам ви нее само тя не е ли писна знаете за какво става на въпрос просто привилегии аиде стига толкова имала дала до тука
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гонете институциите резултат може ли да мина по леко и по евтино ето трагичен е всеки ден жертви защо защото са го допуснали не са виновни хората виновни са тия които са им дали документи на тях сърдете ето евтиния резултат 450 лева ми то се вижда коине евтин кои има работа и кои краде слепили сте или глухи какви тренажори какви пет лева резултат това е
23
0
 
9
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Да се започне от пътната настилка и знаците-като шофираш се чудиш накъде да гледаш-за дупки по пътя ли или да дебнеш кой знак ще се покаже из зад храстите!После пешеходците да се научат ,че не се пресича,забил тапи в ушите,блещейки се в телефона и вървейки по пешеходната пътека,все едно е на полето!И като край-солени глоби за шофоьорите,които си мислят,че като светне жълто,преди червеното,задължително трабва да натиснеш газ до дупка!Има и още,но нещата са изпуснати изначало,няма желание за промя
22
2
 
13
 
! Отговори
Възрастен преди 4 години
,,Разрухата" е най вече в мозъците на доста хора,вайкащи се ЗА всичко. Просто тази слободия дойде изведнъж и малко в повече на нашия ,,електорат". Старите ги гони носталгия по младоста им и забравят и помнят само ,,доброто"А младото разглезено поколение и до 35-40 искат всичко и то бързо и веднага.На практикание живеем съвсем различно от ,,тогава" Трябва полението което помним ,,недоносчето" да си отидем,а младите да проумеят че освен виртуален свят и Гугъл има РЕАЛЕН С НОРМИ И ЗАКОНИ !!!
21
1
 
8
 
! Отговори
м преди 4 години
липсва контрол работа на мвр ежедневно ,цари беэнакаэанос
20
1
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
6. Покъртително отвратителното състояние на пътната мрежа в Боколандия!!! (които не вярва да погледне пътищата към малките населени места, Русе Бяла (пътя на смъртта) магистрала с ограничение 60 км/ч и куп други примери)!!!Просто всичко е оставено на доизживяване и чакаме да умре само!На Дунав Мост в Русе влизаш в България и пред теб една тъмница, даже Разбойко да го изнасилят там никои няма да разбере!!! Всичко е покъртително зле, но най лесно е несъобразена скорост и държавата невинна!
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо няма пътищаВторо няма полицияТрето няма съдЧетвърто имаш ли пари всичко ти е простеноПето няма воля за промянаШесто в България човешкия живот струва Нищо!!! и т.н.
18
0
 
25
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Причини за ПТП-та в града: 1.Осветлението в повечето градове не съществува!!!2.Маркировка няма!3.Гори от знаци кои с кои си противоречи и се чудиш кое да гледаш!4.Култура на водачи на МПС-та и пешеходци!Причини за ПТП-та извън града:1. Липса на мантинели със светлоотразители!!!!2.Липса на маркировка!!!3.Липса на адекватни знаци (има знаци на дълга права за ограничение 50км/ч и знак разрешено изпреварването на завой)!!!4.Тотална абдикация на КАТ, ДАИ, АПИ от задълженията им!!!5.Култура!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цели пътища липсват един камион за да избегне голяма дупка влезе в моето платна и за малко да ме сгази пътищата са ужасниГол мицел кон хвойна площад гора самолет двор зелено облак подводница...Кой ще продължи?