Перник в бедствено положение от петък, търсят се варианти

Възможно е временно града да се захрани от яз. Искър
18 дек 2019 18:08,
27
Перник в бедствено положение от петък, търсят се варианти
Снимка: Pixabay

Вероятно в петък ще бъде обявено бедствено положение в Перник, съобщи на пресконференция кметът на общината Станислав Владимиров. Мярката се предприема заради необходимостта от неотложни аварийни дейности с цел да не бъде достигнат мъртвият обем на язовир "Студена".

Притокът във водоема е 50л/сек., разходът е 350л/сек., каза Владимиров. По думите му Перник се е вместил в изискването на МОСВ да не харчи повече от 1 млн. куб.м на месец. По данни на "В и К" се очаква в средата на февруари да бъде достигнат мъртвият обем на язовира. За да се отдалечи този момент, от понеделник перничани ще имат вода по 8 часа в денонощие.

Перник получава 3,226 млн. лв. с ДДС за ремонт на пречиствателната станция, каза още Владимиров. С тези средства ще бъдат монтирани модерни утаители, за да може при достигане на мъртвия обем водата да се пречиства и да се използва от населението. Ремонтът трябва да приключи до месец, месец и половина.
Цялото количество от Владайския канал - 100л/сек., ще бъде пренасочено към "Студена".

От бюджета на МРРБ са осигурени и 1 881 640 лв., с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово - с. Боснек - яз. "Студена". Предвижда се изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси. Очаква се по този начин Струма да се захранва с допълнителни водни количества.

Одобрен е и аварийният план на инж. Атанас Русев за хващане на карстови извори, подземни езера и реки в района, каза още Владимиров.

Председателят на Общинския съвет Димитър Колев посочи, че на заседание на местния законодателен орган утре са поканени експерти на "Софийска вода" АД. С тях ще бъде обсъдено дали е възможно Перник да бъде захранен временно от язовир "Искър". По думите му има довеждаща тръба от "Искър" до Владая.

Ако технически е възможно, тя би била продължена до пернишкия квартал "Църква" и от там до язовир "Студена", каза Колев. Затова обаче е необходимо решение и на Столичния, и на пернишкия общински съвети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, ще захранят "Студена" от "Искър" знаете ли кога? Да сте ходили скоро да видите "Искър"? И той не е особено пълен... че ще закачат на него и Радомир и Перник, да видите вие тогава водна криза.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво ще се подобри, в столицата има квартали без канализация, че даже се имат за баровски. Цели 2 министерства е трябвало и са длъжни да се грижат за водата, но резултат като в ЮАР. Вода гази, жаден ходи, е нашето бъдеще, скоро и в други места
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напрово Перник да го наплавят квартал на СофияИ без това перничани и целата околия всеки ден като скакалци нападат столицата,изкарват си прехраната и само сеприбират да спът и ***.
21
0
 
3
 
! Отговори
За Перник преди 4 години
Търсете кой е собственика на язовира и антуража му и цялата шайка около него ,отива на бедствие и мъст.
20
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ СЪМ ЕДИН ОТ НАЙ-ДОВОЛНИТЕ, ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА НА ПЕРНИЧАНИ ЩОТО ПОЗНАВАМ ЕДИН ТАКЪВ И ТОЙ НАЙ ОТКРИТО МИ ЗАЯВИ, ЧЕ ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ ЗАРАДИ ИЗГОДИ !! ИНТЕРСЧИЯ ГЛАСУВАЩ ЗА ГЕРБ!!!КОЛКОТО И ДА СТРАДАТ МАЛКО ИМ Е !!ОПЛАКВАТ СЕ , ЧЕ ТЕЧЕ ЧЕРВЕНА ЛЕПКАВА СЛУЗ С ГЪСТА БЯЛА ПЯНА НО И ТОВА ИМ Е МНОГО ЩОМ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой източи водата от юни до октомври?Орешарски ли,с Герберастки некадърници и престъпници?
18
1
 
7
 
! Отговори
до15 преди 4 години
Добре де, като са виновни ромските гета, що ги търпите ???
17
1
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
На тази власт следващото ниво ще е потоп,одеве слушах Войнов и единственото което се разбра е че паниката е обзела всички вкопчили се в служба на ГЕРБ.
16
2
 
27
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
Това си е престъпно нехайство. Да позволиш за половин година от 12 милиона кубика да падне нивото на водата до 2 милиона, нз колко маллоумен трябва да си. Хората отговорни затова би трябвало да бъдат осъдени и вакрани в затвора. Аз така и не разбрах каква е реалната причина за такава огромна загуба на вода. Всякакакви версии се спрягат, но в крайна сметка не разбрах кое е вярно и кое не, както всичко в БГ де. Ако до лятото не се възстанови нивото на язовира, ще има много сериозни проблеми
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте Перник, мислете за цяла България. Последици от некадърността на управляващите. Няма партии, няма цветове. Едва ли ще се понесе отговорност някаква, както София 90-те.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли да има някой осъден за това безорбразие? Кой нареди да се източи язовира?
13
2
 
15
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
преди да започнете г-да перничани да черпите вода от язовир "искър",елате в самоков и вижте как в палатите на самоковските роми водата шурти денонощно без да плащат и капка.на въпрос защо го правят ромите от града под рила отвръщат със заплахи,псувни и клетви...да не говорим,че ромската махала умишлено хвърля *** в искъра с цела замърсяване на основния водоизточник на софия,а вече и на перник.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори да завали при тези загуби какво стига до крайния потребител?
11
2
 
14
 
! Отговори
Не се накарадаха преди 4 години
Перничани, снишавайте се, чакайте още! Може и да завали!
10
1
 
29
 
! Отговори
осъдени има ли преди 4 години
Някой осъден за това, че писаха че Стомана - Перник си е работила с питейна вода , при условие, че това е абсолютно забранено? Че цели гета пилеят вода от незаконни отклонения без да плащат? И затова нашите сметки само се качват, а те вдигат сватби за по 3 дни и си карат кефа, явно са безценни като избиратели!
9
1
 
27
 
! Отговори
Срам и позор преди 4 години
И как наказаха виновниците за тази катастрофа?уж ги уволниха а ги преместиха на друга партиина хранилка!!!
8
2
 
16
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Да, и София да остане без вода, щото явно никак не им е удобно на ония от луксозния Делта хил да стоят на режим. Та затова ще източат и Искър....
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако вместо да спонсорират управляващите партии не само там, се подменяха периодично тръбите, сигурно нямаше да се налага режим. Както и стоманодобивния завод ако си плащаше и другите 3/4 вода.
6
4
 
26
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Скоро цялата страна ще е в бедствено положение под управлението на ОПГ ГЕРБ...
5
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 хил. перничани, ако излезнат пред парламенто, Боко ке падне, ама са прости.