Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите

Строителството и селското стопанство с най-висок дял на "сиви" практики
2 яну 2020 11:00, Петя Славова
228
Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите
Снимка: БГНЕС

Проверки и санкции за автосервизите, това ще са мерките за контрол, които Главна инспекция по труда започва през 2020 година, съобщава "Монитор".

Случващото е в отговор на проекта на КНСБ "Сивото убива", по който тази дейност е идентифицирана като рискова. Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива.

Сивият сектор у нас е в размер около 23 млрд. лева.Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост. По предложение на КТ "Подкрепа" пък ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време, разясняват още от ГИТ.

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз. Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони - липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.

Работното време и заплащането са най-честите нарушения при сезонната заетост. Хората се наемат за кратко време и знаейки това, самите те са склонни да се отказват от правата си – да работят повече, да работят дори без договори, да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, за да са свободни от данъци и осигуровки, с мисълта, че така ще получат повече средства и ще могат да покрият разходи за времето, в което вече ще са без работа, така обясняват проблема експертите от инспекцията по труда.

Според анализите на експертите  през 2020 г. трябва да се завиши контролът в строителството селското стопанство, хотелите и ресторантите, търговията.

Инспекцията е натоварена да организира участието на България в общоевропейската кампания на Платформата за справяне с недекларирания труд, която ще се проведе в периода март – юни 2020-а, а третата седмица на март е планирана за седмица на действието, разясниха експертите от ГИТ.

При около 180 000 нарушения на година контролните органи на инспекцията търсят административнонаказателна отговорност за около 10 000 от тях. И в две трети от актовете става въпрос за нарушения, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, защото с тях директно се отнемат осигурителни права или хората са лишени от жизненоважни за оцеляването им доходи.

В останалите случаи се дават задължителни за изпълнение предписания. Това позволяват на работодателите да отстранят нарушенията, без да търпят санкции за това и така да подобрят условията на труд в своето предприятие, което пък е от полза за работниците им.

Всъщност колко работодатели сме санкционирали не е от такова значение за положителните резултати от контрола, защото ние предприемаме мерки за отстраняване на всяко установено нарушение. Това неминуемо води до подобряване на условията на труд и в много случаи до предотвратяване на трудови инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109То на почти всички домашни К софтуера е пиратски, същото важи и за 80 % от фирмите, че даже и за основната част на държавната администрация.
101
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 106Ако ти, като ИТ - гений знаеш как да инсталираш безплатно легален Уиндоус, светни ме. Иначе шано версии, естествено свързани след това с безброй проблеми и баба знае как.
100
2
 
18
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Сивият сектор поема всички течове във системите, а те са за милиарди!!!Или се научаваме да работим качествено и ефективно и изсветляваме сивия сектор, или само си приказваме празни приказки!!!Агент Дарси Кейтър!ЦРУ!!!
99
5
 
9
 
! Отговори
запознат преди 4 години
А ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА ЗАЩО РАБОТИ ИЗБОРНО? ДА ИНСПЕКТИРА ДИСКРИМИНАЦИЯТА ПО МЕЖДУ ЧАСТНИТЕ И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КАТО ПОСЛЕДНИТЕ СА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИ С ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА СТАЖ, КОЕТО И ДРУГИ БОНУСИ. ДОКАТО ЧАСТНИКА ТИ ПЛАЩА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ.
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и да направят данъците ни най-ниски в Европа отново ще има голяма част българи, които няма да плащат.
97
5
 
13
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Аз съм също за това всеки да е на светло и да има еднакви правила за всички, всеки ще постигне различни резултати!Аз се питам държавата какви резултати ще постигне ако овърпее сивия сектор и го изсветли, но не спре течовете във всички системи и сектори!Аз за това съм в сивия сектор, за да имам пари да плащам на пишман доктори по няколко пъти, на пишман бизнесмени които усвояват обществени поръчки, и след всеки ремонт и пак плащане за некачествени услуги!Животът не жесток селяни прости!ЦРУ!
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До андрешкоЕдно е някой да оправя от време на време някой комп а друго е да имаш сервиз и да инсталираш пиратски софтуер.
95
5
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 4 години
Ами защото си *** и така си научен - да крадеш и да не плащаш данъци.
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
. Моя шеф го предупреждават една седмица преди проверката. Бивш колега разказа на службите и на медии за изг'зиците, а го изкараха лъжец. Така че всичко е парлама. За рушвет.
93
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 104,няколко нива под андрешко си ако не можеш да преинсталнеш един уиндоус, плаче ми се като видя толкова технологично изостанали индивиди. Обичаш ли Путин?!?
92
4
 
37
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Ако искат да напълнят бюджета да пратят НАП в махалите да почнат проверки как "социално слаби", инвалиди с по 20 деца пак на социалка имат Q7, S класи и други возила за по 200 бона и къщи за по 500 бона!Първо да си закърпят зеещите пробойни в системите през които се източват милиарди, ако и тогава парите не стигат да тръгнат да гонят хората за по 100-200 лева!Бюджета ни е като Титаник след удара с айзберга, те тръгнали теча в тръбата на тоалетната да кърпят!Там ви е проблема, в 2 милиона мързела
91
8
 
16
 
! Отговори
андрешко преди 4 години
99 % от всички пишещи тук сме с нелегален Уиндоус. Никой от нас, ако не може сам да го оправи, при проблеми с компа си вика някое познато "хакерче". Парички на ръка и всички са доволни. Хайде да не се правим на "правоверни" данъкоплатци !
90
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За герберастката Шайка изминалата 2019-та беше повече от успешна.Наксрадоха се здраво, а и успяха да оставят цял един 100-хиляден град без вода.И отново никой не е виновен, нито пък откраднатите милиони аз уж ремонта на язовира ще бъдат върнати някога.
89
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е що така бе - нали средната заплата вече е 1800 лв, толкова ли няма българинът 200-300 лв та тегли бързи кредити ?
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тай българина иска да прави бизнес ама във сивия сектор.
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
имам малко пен..сче но сер* добре
86
3
 
15
 
! Отговори
IT-спец преди 4 години
това че колкото по бедна е страната сивата икономика била по голяма НЕ е вярно, живея в Исландия и тук за 340 000 жители сивата икономика е над 1 милиярд долара или 9% от икономиката на страната, минималната работна е 2 000 евра, аз когато имам възможност да не плащам данъци не ги плащам, на редовен сервиз не съм ходил от 11 години....
85
4
 
17
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Някой бюрократ некадърник на държавна работа не си е свършил работата и бам народа трябва да плати ремонта за язовира в Перник, защото се източвал и правен недалновиден ремонт на язовирната стена, и така като се обърнете назад и видете за годината колко грешки на некадърни бюрократи са ощетили бюджета с милиарди, с повторни ремонти след ремонтите,с по два бай паса на здрави хора, с м.ангалските помощи и ви идва да хваните една гьостерица и да млатите по гербавите непробиваеми тикви!Дорисън!ЦРУ
84
1
 
13
 
! Отговори
Мъдър преди 4 години
На Запад е добре, само в нашата държава е зла, на Запад е рай, рай, рай! Бягайте от България на Запад за да живеете добре!
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Социалист,добре, ще гласувам за ***.