Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите

Строителството и селското стопанство с най-висок дял на "сиви" практики
2 яну 2020 11:00, Петя Славова
228
Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите
Снимка: БГНЕС

Проверки и санкции за автосервизите, това ще са мерките за контрол, които Главна инспекция по труда започва през 2020 година, съобщава "Монитор".

Случващото е в отговор на проекта на КНСБ "Сивото убива", по който тази дейност е идентифицирана като рискова. Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива.

Сивият сектор у нас е в размер около 23 млрд. лева.Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост. По предложение на КТ "Подкрепа" пък ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време, разясняват още от ГИТ.

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз. Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони - липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.

Работното време и заплащането са най-честите нарушения при сезонната заетост. Хората се наемат за кратко време и знаейки това, самите те са склонни да се отказват от правата си – да работят повече, да работят дори без договори, да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, за да са свободни от данъци и осигуровки, с мисълта, че така ще получат повече средства и ще могат да покрият разходи за времето, в което вече ще са без работа, така обясняват проблема експертите от инспекцията по труда.

Според анализите на експертите  през 2020 г. трябва да се завиши контролът в строителството селското стопанство, хотелите и ресторантите, търговията.

Инспекцията е натоварена да организира участието на България в общоевропейската кампания на Платформата за справяне с недекларирания труд, която ще се проведе в периода март – юни 2020-а, а третата седмица на март е планирана за седмица на действието, разясниха експертите от ГИТ.

При около 180 000 нарушения на година контролните органи на инспекцията търсят административнонаказателна отговорност за около 10 000 от тях. И в две трети от актовете става въпрос за нарушения, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, защото с тях директно се отнемат осигурителни права или хората са лишени от жизненоважни за оцеляването им доходи.

В останалите случаи се дават задължителни за изпълнение предписания. Това позволяват на работодателите да отстранят нарушенията, без да търпят санкции за това и така да подобрят условията на труд в своето предприятие, което пък е от полза за работниците им.

Всъщност колко работодатели сме санкционирали не е от такова значение за положителните резултати от контрола, защото ние предприемаме мерки за отстраняване на всяко установено нарушение. Това неминуемо води до подобряване на условията на труд и в много случаи до предотвратяване на трудови инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
3
 
! Отговори
Социалист преди 4 години
Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни. Да гласуваме за Корнелия Нинова и БСП!
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До счетиМалките фирми на практика са лишени от фирмени, банкови кредити.Банките искат ипотека на имот на макс 40% от пазарната стойност,Банките дават, а не искат гаранции на макс 40%. Ако искаш 40хил кредит за бизнес, трябва да заложиш имот или имущесто поне за 100 хил, за да сигурна банката, че като фалираш ще го продаде на поне двойна печалба.
80
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 91,в нашата държава е по-различно, рибата се размирисва откъм тиквата, направо откъм бостана.
79
3
 
13
 
! Отговори
счети преди 4 години
Малките фирми на практика са лишени от фирмени, банкови кредити.Банките искат ипотека на имот на макс 40% от пазарната стойност, други форми на обезпечение не признават. Ако спешно им трябват оборотни пари за стока или за материални активи прибягват до лихвари, които им изпиват кръвта. За това, са принудени да правят мушификации. На практика, спестените суми към фиска отиват при лихвари. Да живеят всички КТБ-та !!!
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТрябват им майстори на големите сервизи,затова натискат да фалират кварталните сервизи и да се наемат при тях на заплата.Дребния го мачкат в БГ!А в НЛ, ФР, АУ, БЕ, ДК и ДЕ мачкат ли дребните сервизи, или там просперират?
77
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рибата не се ли вмирисваше от главата??? Доколкото знам хазартният бизнес е освободен от данъци и никой не намира за нужно да обясни защо, пак доколкото знам Лукойл все са на загуба и пак никой не пита защо, а сега видите ли ония дребните (не им адвокатствам) клатят стабилността.
76
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно Влади Горанов е развързал доста торбата по празниците за свои хора и сега гледа да я попълни с каквото може.Не пипайте селското стопанство и без това го няма никакво.Омръзна ми да ям гумени домати от Турция,искам си вкусните наши домати.
75
3
 
17
 
! Отговори
Василев преди 4 години
А офшорните банки и корпорации, те какви данъци плащат в България, какви обороти и печалби правят!!!???Животът е жесток селяни прости!!!Агент Дензъл Мортън!ЦРУ!!!
74
20
 
5
 
! Отговори
Aleks преди 4 години
Отдавна държавата трябваше да се сети за това, автомонтьорите, се водят на минимални заплати, а реално получават няколко хиляди на месец заплата!
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Драги клиенти!Плащаме си! Крайната цена винаги е с ддс и колкото ни кажат толкова плащаме, това че те не ги внасят към държавата е техен проблем и сега очевидно ще бъде решен по един или друг начин.
72
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябват им майстори на големите сервизи,затова натискат да фалират кварталните сервизи и да се наемат при тях на заплата.Дребния го мачкат в БГ!
71
3
 
10
 
! Отговори
Драги клиенти! преди 4 години
Ако извършващите всякакви услуги започнат да си плащат данъците, цените им дали ще са такива, каквито плащате?Всъщност те са само едни посредници между вас и държавата, плащайте си цени с включени в тях данъци и те ще ги предават после на държавата!
70
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябва да погнат програмистите . на тях и да са им законни парите пакса им многго и могат да се пренасочат към читалища и кръжоци.
69
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето в автосервизите са мошеници, оправят едно и развалят поне две неща нарочно за да отидеш следващата седмица или месец пак при тях.
68
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 77Плебееей не ми се отваряй бе въшкар!Скрий се там в гълъбарника и си трай!Бил си слуга някъде.Не знам за кой Славчо говориш,вероятно е там където живееш някой местен екземпляр.
67
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Довършват малкия и средни бизнес да се разбира!
66
1
 
15
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Пак ли ще погват автосервизите, също като миналата година.....
65
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 75,брееееййй, много ги знаете на Запад как стават нещата. Бил съм на Запад доста, в повече от една държава и искам да ти кажа, че там дърпат много повече надолу отколкото си мислиш. Прекалил си със скучното шоу на Славчо, от квартала излизал ли си?!?
64
3
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 54 преди 4 години
Андрешко взима по 4000.00 лв НЕТО на месец никой не може да хване Андрешко защото фирмата си е негова и само той знае колко е изкарал всичко е договорка на място цената не влиза в ДДС-то хайде хвани го Андрешко за дръжката и се разходи :)
63
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета наивниците дето вярват в дядо Коледа ми става ясно защо 30 години тъпчем на едно място.Българина е злобен,завистлив,мързелив,но реве за пари!Някой мааалко да дръпне напред с труд или акъл и веднага трябва да го натопят да слезе при тях.На запад като видят някой да дърпа напред му помагат и се хващат за него,тук го свалят в калта.Още поне 30 години чакане ще трябва докато се оправи тази страна...