Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите

Строителството и селското стопанство с най-висок дял на "сиви" практики
2 яну 2020 11:00, Петя Славова
228
Сивият сектор у нас - близо 23 млрд. лева! Погват автосервизите
Снимка: БГНЕС

Проверки и санкции за автосервизите, това ще са мерките за контрол, които Главна инспекция по труда започва през 2020 година, съобщава "Монитор".

Случващото е в отговор на проекта на КНСБ "Сивото убива", по който тази дейност е идентифицирана като рискова. Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива.

Сивият сектор у нас е в размер около 23 млрд. лева.Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост. По предложение на КТ "Подкрепа" пък ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време, разясняват още от ГИТ.

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз. Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони - липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.

Работното време и заплащането са най-честите нарушения при сезонната заетост. Хората се наемат за кратко време и знаейки това, самите те са склонни да се отказват от правата си – да работят повече, да работят дори без договори, да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, за да са свободни от данъци и осигуровки, с мисълта, че така ще получат повече средства и ще могат да покрият разходи за времето, в което вече ще са без работа, така обясняват проблема експертите от инспекцията по труда.

Според анализите на експертите  през 2020 г. трябва да се завиши контролът в строителството селското стопанство, хотелите и ресторантите, търговията.

Инспекцията е натоварена да организира участието на България в общоевропейската кампания на Платформата за справяне с недекларирания труд, която ще се проведе в периода март – юни 2020-а, а третата седмица на март е планирана за седмица на действието, разясниха експертите от ГИТ.

При около 180 000 нарушения на година контролните органи на инспекцията търсят административнонаказателна отговорност за около 10 000 от тях. И в две трети от актовете става въпрос за нарушения, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения, защото с тях директно се отнемат осигурителни права или хората са лишени от жизненоважни за оцеляването им доходи.

В останалите случаи се дават задължителни за изпълнение предписания. Това позволяват на работодателите да отстранят нарушенията, без да търпят санкции за това и така да подобрят условията на труд в своето предприятие, което пък е от полза за работниците им.

Всъщност колко работодатели сме санкционирали не е от такова значение за положителните резултати от контрола, защото ние предприемаме мерки за отстраняване на всяко установено нарушение. Това неминуемо води до подобряване на условията на труд и в много случаи до предотвратяване на трудови инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Да, вярно е, че дребен търговец или човек от услугите не е виновен, че не му стигат парите. Ама пък си е бая андрешковско и тарикатско в един момент, защото другите, които плащат данъците си, някак си са прецакани. Андрешкото примерно взима чисто 1000лв, Петърчо с пълните осигуровки взима чисто 800, само защото не е тарикат и не реве, че е ощетен.Вината, иначе, наистина е в тия отгоре. От години се говори за криминализиране на неплащането на осигуровки, контрол за скрити данъци
61
5
 
27
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Един младеж от квартала, когато ми се бъгне компа ми го оправя "шано". Веднъж го избъзиках - Абе, ти някакви данъци плащаш ли ? Не - каза. - Е как става така ? - Много лесно - вика. Копнал съм счетоводната програма на "Лукойл" ! Готин пич с чувство за хумор, че даже и за сатира. ...
60
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе България страната на автосервизите излиза, че гайкаджиите объркват бюджета на разбойко.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HeinrichHimmlerСамо един водач ли ви трябва?
58
16
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Като не щат да пускат касови бележки в сервизите, да им направят по 10-15 бона патентен даък на година и ще решат проблема! На фризьорите, зъболекарите, фаянсаджиите и т.н. също. Който бачка без да си е платил патента - на ЧСИ и в троен размер!Андрешковци!
57
23
 
10
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Нямал да плаща?! А сигурно по цял ден опяваш колко са ни лоши пътищата и как държавата за нищо не става, после се постнеш от Гърция, пак с тия пари които не си декларирал ... и продължиш да нареждаш и дуднеш по форумите! И само да ти кажа, правителства от *** не се свалят. Алтернативата ти е диктатура.Ако не ти харесва, пръждосвай се от тук, ходи мий чинии и бери ягоди в чужбина!
56
7
 
18
 
! Отговори
Решението е просто преди 4 години
Те наложат ли им данъци да излязат на светло ще фалират, няма да могат да плащат заплати и ще има безработица. Решението е като на Запад, там вече имат много пари и могат да си позволят, затова и ние като тях трябва да строим кораби, да владеем морски пътища и да завлядяваме колонии богати на ресурси, да ги грабим 200-300 години и тогава можем и ние като на Запад да имаме светла икономика ( но и там има сива с не по малък процент)
55
13
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Да ги погват бе! Аман от тарикати!
54
6
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
На овцете им трябва водач, няма ли будни останали българи да сформираме едно движение, пък нека ни препресират, колко повече от сега ще ни репресират ? Ще ни заплашват, но какво толкова, нали трябва да осигурим бъдещето на децата!
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ЗЪБОЛЕКАРИТЕ!!! Някога да са ви пускали касов бон при зъболекаря ?"Случвало се е. Ортодонтката ми нащрака касова за 4200. Иначе обикновен зъбар за 50-100 лева пломбичка не ми е пускал.
52
7
 
35
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Когато Бати Бойко и мюрето му Горанов спрат течовете в здравната каса, когато спрат кражбатра с инвалидни пенсии, когато спрат лошите практики с некачествени ремонти от обществени поръчки, когато натиснат едрите риби да плащат реални данъци и осигуровки, когато законът а не правото на силата властва в България, когато спрат кражбата с ДДС, тогава аз първо ще отида да си декларирам реалните доходи!!!Животът е жесток селяни прости!!!Агент Стийв Лорийн!ЦРУ!!!
51
3
 
31
 
! Отговори
Ко? Не! преди 4 години
Ще ми погнете .... "носа". Нон стоп ремонтирам коли. И всички до една са на "приятели"! Щото ако не ми е "приятел" цената му скача с 50%, че трябва да издавам фактури и касови бележки!
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60, Франция не е Блгария, там живеят човеци, в България живеят овце !
49
2
 
34
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Когато държавата си оправи приоритетите и политиците прекратят програмата за развъждане на "социално слаби" мързели и направят политика за раждане и отглеждане на данъкоплатци, тогава доходите на хората ще излязат наяве! Докато политиката на държавата е да развъжда гласоподаватели на дотация, данъкоплатците ще търсят начин да крият данъци и да отказват да издържат паразитиращи индивиди! Просто е бе, оправете си политиката и целите и нещата ще се наредят!
48
7
 
45
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Масово трябва да спрем да плащаме данъци и масови протест до дупка докато цялата тая прогнила свлоч не се изрита не от управлението - от държавата! Те отдавна продадоха родината и си купиха къщи в чужбина, така че не ги жалете! Протести до дупка! Вижте Франция!
47
2
 
35
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Не е нормално които плаща и издържа всички в държавата насреща да получава само задължения, а индивиди с нулев принос за обществото да бъдат обливани с парите от данъците на работещия! И как точно така стимулирате хората да си извадят реалните доходи? На база на сегашната социална политика може да се каже, че държавата не желае да се раждат данъкоплатци, а социално слаби! Щом политиката е насочена в тази посока, то тогава защо ревете, че няма данъкоплатци или, че се крият данъци?
46
4
 
29
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Хиляди българи, поради неразумност, наивност и неопитност са забатачени с просрочени кредити, други поради поради корумпираната съдебна система са длъжници по дела, трети зарибени от лотарийни билети са тотално скъсани финансово. Те работят само на черно и ако от немай и къде трябва да регистрират трудов договор се молят горещо той да бъде на МРЗ. Закон за частния фалит готвят ?!? Да ама Не !!! Лобито на банкери и колектори е вездесъщо !
45
13
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Сивата икономика бие по нас - белите бизнесмени. Тия, които не плащат данъци и реални осигуровки, могат да подбват цените с поне 10% от тези, които може да си позволи белия бизнес, а това е понякога разликата в това - да се задържиш в бизнеса или не. Ако пък държат поносими за коректния бизнес цени, това значи, че са на много по-голяма печалба за сметка на клиентите си. Като плащат минимани осигуровки вместо реалните, ако въобще ги плащат, тогава не се чудете защо пенсиите са ви ниски!
44
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Василев, бати ти Бойко навремето беше пъдар на Тошо и криеше данци, след това стана пъдар на автопаркът на Маргините и пак криеше данъци, но нямаше кой да го проверява защото се вреше да пази все някакви "величия" и така докато партията-майка /БКП/ му възложи задачата да сформира партийна шайка за разнообразие и да влезе в борбата за управа на стадото, така сега в момента пак крие доходи,но няма кой да го провери защото първо е успял бандит / а те не се проверяват /и второ е в министерско кресло
43
2
 
23
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Когато държавата и социалната ни система започнат да мислят на първо място за данъкоплатците и отрежат паразитиращите индивиди, тогава данъкоплатците ще видят полза от това да плащат данъци и от там ще започнат да плащат реалните си данъци! С гонене нищо няма да направите! Ако искате да се плащат данъци, направете така, че хората да виждат полза от това! Защото сега да ти спрат 40-те лева детски защото си коректен и държавата те брули още 100 лева отгоре си е чиста загуба от 140 лева за теб!