44 кг мед ще бъдат унищожени заради етикирането

Търговци ще трябва да доказват произхода на още 62,77 кг
8 яну 2020 22:11, Ния Христова
8
44 кг мед ще бъдат унищожени заради етикирането
Снимка: Pixabay

От БАБХ насочиха 44,7 кг мед за унищожаване заради нарушения при етикирането, съобщи bTV. Търговци ще трябва да дожат произхода на други 62,77 кг мед, които не са били придружени от документите, които се изискват по регламент, некоректно етикетирани и без идентификационна маркировка.

736 търговски обекта бяха проверени, като 529 за търговия на дребно, 67 за търговия на едро и 140 обекта за обществено хранене.

3 предписания за некоректно етикетиране, липса на идентификационна маркировка и етикет са издадени на територията на Областните дирекции по безопасност на храните в Кюстендил, Русе и София област. 9 акта са съставени за административни нарушения, както и липса на регистрация на обекта търгуващ с храни.

На територията на две Областни дирекции по безопасност на храните - Кюстендил и Сливен са констатирани нарушения при етикетирането на мед, съгласно изискванията на чл. 5 от Наредба № 26 от 14.10.2010 г. , което значи, че липсва страна на произход, която задължително трябва да бъде изписана на етикета на пчелния продукт.

При тематични проверки са установени нарушенията, които Агенцията проведе по Заповед на изпълнителния директор в периода 16 декември 2019 г. до 3 януари 2020 г. Целта беше да се провери съответствието на етикирането на пчелен мед и пчелни продукти с изискванията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 за предоставяне на информация за потребителите, като особено внимание се обърне на посочването на страната на произход, където е бил добит медът - задължително изискване на чл.5 от Наредбата за изискванията към пчелен мед, предназначен за консумация от човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто имаме специална Агенция, която следи за качеството на храната, тъй наречената БАХ, ядем все по-некачествена и негодна храна, вече и заразена храна.... но всичко е точно, нали си имаме БАХ. И какво стана? Уволниха ли поне един от проспалите информацията за салмонелата в пилешкото?
3
1
 
11
 
! Отговори
мен преди 4 години
Жалките ми..
2
0
 
16
 
! Отговори
мак преди 4 години
До Анонимен 1 - толкова си могат.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статия за 2 тенекии мед. Убиха пчеларската мафия, браво